HARDT UT: Abid Raja (V) går hardt ut mot Frp dagen etter den nye asylbarn-avtalen. Her er justisminister Anders Anundsen (FrP) og stortingsrepresentant Raja etter en spørretime på Stortinget. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Abid Raja: Noen må dra ut kniven fra ryggen på Frp

– Historiens første skuespillerpris i norsk politikk bør gå til Frp-trioen Siv Jensen, Per Sandberg og Jan Arild Ellingsen for å fremstille asylbarn-avtalen som en seier, sier Venstres Abid Raja.

Artikkelen er over fire år gammel

Et knapt døgn før Venstres landsmøte åpner i Tromsø, sier Raja at det er tidenes oversalg når Fremskrittspartiets ledelse nå fremstiller den fornyede avtalen om asylbarn som en innstramming av asylpolitikken.

– De fortjener en Oscar for godt skuespill. Det er utrolig hvordan de kan late som om ingen kameler er spist, samtidig som de overselger det de kaller vanvittig innstramming, sier Raja til NTB.

Bakgrunn:Dette er asylbarn-avtalen

Ut med kniven

Han mener at partiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen gikk spesielt høyt på banen da han for noen uker siden sa at det å gjenåpne sakene til returnerte asylbarn ville være det samme som å stikke en kniv i ryggen på Fremskrittspartiet og vri rundt.

– Siden den gang er 28 barn blitt til 60, så nå må Ellingsen snarest mulig oppsøke justisminister Anders Anundsen og hjelpe ham med å trekke ut kniven, sier Raja.

Les også:Ellingsen: Frp kan snu i asylbarnsaken

Ingen seire

Raja – som har behandlet justisministerens håndtering av asylsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget – mener at asylpolitikken ikke er blitt strengere som følge av den reforhandlede avtalen. Først og fremst gjelder det bekjempelse av flerkoneri, en kamp ingen er imot.

– For det andre er det poenget at vi nå skal trekke asyl tilbake dersom forholdene i hjemlandet blir bedre. Vel, da må Frp lese utlendingsloven, der dette allerede står. Men det har aldri blitt gjort, fordi all norsk asylpraksis må være forholdsmessig. Det er ingen kjente land i verden som noen gang har trukket tilbake en asyltillatelse. Så jeg er nesten villig til å sette min juridikum på at norsk Høyesterett ikke blir den første domstolen som gjør det heller. Altså ingen Frp-seier, det heller, sier Raja.

Per Sandberg om asylavtalen:– En grei pris å betale

Byråkrati

Venstre-politikeren mener at den eneste «seieren» Frp har fått, er at det skal gis penger til utlendingsmyndighetene for å gjøre vurderingene rundt den nye politikken.

– Det vil ikke dermed si at noen skal ut, men at noen skal inn – nemlig flere byråkrater. Litt av en seier for Anundsen, som før valget snakket varmt om å redusere antall byråkrater, raljerer Raja.

Han minner om at Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg begge for få dager siden sa det var «uaktuelt» og «utenkelig» å gi gjennomslag for kravene fra Venstre og KrF.

– Hvilken skuespillermaske har de? En utrolig prestasjon. Det bør opprettes en skuespillerpris for norske politikere, og den før gå til denne trioen fra Frp, sier Raja.

Kommentar: Anundsens kriseglis

Misforståelse

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener Venstre og KrF gang på gang har latt seg lure av Frp i forhandlingene om asylbarna. Innstramminger er blitt kamuflert inn i avtaletekstene.

Raja sier kritikken fra NOAS og Safe beror på en misforståelse.

– Regelendringen om at du må si fra om mulig familiegjenforening etter seks måneder, mot tidligere tolv, gjelder for søkeren her i Norge. Det har ikke noe å gjøre med de familiemedlemmene som skal forenes, de har ikke seks måneders frist på seg. Og jeg tror at et halvt år er en rimelig frist når du først er kommet til trygge forhold i Norge. Men også dette kan prøves rettslig, og da heller jeg i retning av at menneskerettighetene vil gå foran denne norske regelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder