- INTOLERANT: Teolog Espen Ottosen (t.v) anklager AUF-leder Eskil Pedersen for å være intolerant når han går ut mot kontroversielle utspill. Foto: Privat/Frode Hansen

Teolog: Eskil Pedersen er intolerant

Pedersen: Dette tar jeg med knusende ro

(VG Nett) AUF-leder Eskil Pedersen raste mot pengestøtten fra Fritt Ord til Fjordmans bokprosjekt. Sterkt intolerant, mener teolog Espen Ottosen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I forrige uke ble det klart at Peder Are Nøstvold Jensen, kjent som bloggeren Fjordman, mottar 75.000 kroner i pengestøtte fra stiftelsen Fritt Ord.

Jensen ble kjent da massedrapsmannen Anders Behring Breivik refererte til ham som en viktig inspirasjonskilde, og pengene skal bloggeren bruke på å skrive bok om rettssaken etter terrorangrepene.

Det har både støttegruppen etter 22. juli og AUF-leder Eskil Pedersen reagert sterkt på.

- Forsøker å stemple og straffe

Teolog og leder for tankesmien Skaperkraft, Espen Ottosen, mener AUF-lederen selv viser seg som intolerant når han kritiserer tildelingen.

- Det minst overraskende er at Eskil Pedersen ifølge VG finner støtten forkastelig. Tilsvarende ordbruk er blitt en gjenganger for Pedersen. Han hevder å støtte opp om toleranse, mangfold og ytringsfrihet. Men i realiteten forsøker han å stemple og straffe alle dem som ikke er like «tolerante» som han selv, skriver Ottosen i et innlegg i VG.

Ottosen viser til flere andre saker der han mener Pedersen har krevd en form for straff av personer som har ytret seg på en måte han ikke aksepterer, som da han anmeldte Frps Christian Tybring-Gjedde for rasisme etter en tale på Frps landsmøte i mai 2011.

- Å kritisere andre personers synspunkter og språkbruk er og blir noe helt annet enn å sende politiet etter vedkommende, mener Ottosen.

AUF-leder Eskil Pedersen mener Ottosens debattstil er feig, og utfordrer ham til å bruke energi på å debattere mot Fjordman i stedet.

- Ottosen bruker alt sitt engasjement for på å forsvare disse menneskene, samtidig som han sier at han ikke er enig med dem i alt. Men han tar aldri en debatt mot dem selv. Han velger å bruke sin tid på å angripe meg. Jeg er en forsvarer av alles ytringsfrihet til å si og mene det de vil, men jeg må få si dem i mot, jeg bruker også min ytringsfrihet, og den skal være like mye verdt, sier Pedersen, som også har skrevet et motinnlegg i VG.

FIKK BOKSTØTTE: Bloggeren Peder Are Nødsvold Jensen, kjent som Fjordman. Foto: Magnar Kirknes

Pedersen: Fjordman må gjerne skrive bok

Fritt Ord har forsvart tildelingen med at Jensens ytringer med dette kan skape debatt og motsigelser i det offentlige rom, men har samtidig erkjent at det var en vanskelig beslutning.

- Det er klart at noen kommer til å reagere. Det er en del av hverdagen til en organisasjon som støtter ytringsfriheten, at man risikerer å bli assosiert med det man gir støtte til. Men Fritt Ord anerkjenner ikke meninger, men retten til å ytre seg, sa styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, om tildelingen.

Pedersen har selv tatt til orde for mer debatt om høyreekstremisme etter 22. juli-angrepene, men mener premisset om at de ekstreme synspunktene ikke kommer til, er helt galt.

- I Norge, Europa og verden er ekstremismen på frammarsj. Nettet flommes over av hat mot ulike minoriteter. Men debatten har blitt til at hvis du er imot ekstremistiske holdninger og sier det, da knebler du ytringsfriheten. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt anklaget for å kneble ytringsfriheten når jeg har tatt til motmæle mot rasister og homohatere, sier han.

AUF-lederen mener alle er enige om at alle skal ha ytringsfrihet, og at debatten om hvem som lar hvem si hva er uinteressant.

- Du sier selv at du mener Fritt Ord ikke bør gi ham pengene til boken. Er ikke det det samme som å si at han ikke bør skrive den?

- Nei. Jeg sier jo at han gjerne må skrive bok. Men det er mange som har skrevet bok om 22. juli uten å få penger fra Fritt Ord. Han er hovedinspirasjonen til gjerningsmannen av 22. juli, og jeg synes ikke Fritt ord hadde trengt å gi ham sitt mikrofonstativ.

- Hva synes du om å bli kalt intolerant?

- Hvis det er noe jeg bryr meg om, så er det kamp mot rasisme og mot hatefulle ytringer, en debatt AUF har vært sentral i etter 22. juli, så det tar jeg med knusende ro.

- Bommer totalt

Espen Ottosen tar gjerne en debatt med Peder Are Nøstvold Jensen, og sier han allerede har debattert med ham på Twitter og tatt til motmæle i et innlegg i Aftenposten.

- Eskil Pedersen bommer totalt ved å avfeie boken uten engang å ha sett bokkapitlene. Selv om han har kommet til, er det alltid med massiv motstand fra landets mediehus og politikerkorps. Det er feil å si at det er balanse i debatten, sier Ottosen, som understreker at han selv er svært skeptisk til Jensens tidligere meningsytringer.

- Men jeg ser frem til boken, og håper den gir mening. Hittil har han vært dårlig til å forsvare sine synspunkter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder