BARE ROT: Dette klasserommet i østfløyen på Alvøen skole har rektor André van der Heide fylt med søppel og annet skrot skolen har lagret opp. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Denne skolekrisen kan koste Høyre makten i Bergen

Kan gå mot valgsmell for Høyre i Bergen ** Skolebygg har forfalt i over ti år ** Høyre gjeninnførte eiendomsskatt ** Nå innrømmer partiet feil

BERGEN (VG) I dette klasserommet skulle det vært elever og lærere. Istedenfor har rektor André van der Heide i flere år måttet fylle det med søppel fordi Høyre-byrådet ikke har pusset opp skolen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På Alvøen skole i Loddefjord i Bergen står en hel fløy med flere klasserom og sløydsal avstengt.

Slik har det vært i 12 år – like lenge som Høyre har styrt statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs hjemby.

– Hvis det blåser, så drysser det ørsmå partikler med uisolert Glava ned fra taket. Det tas inn med pusten og det er mange som har vært bekymret for det. Derfor ble vi nødt til å stenge her, sier rektor Heide.

Flere elevkull har fullført skoleløpet på Alvøen i brakker. Og brakkene står der ennå.

LOVER BEDRING: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup sier han synes det er trist å se skolebyggene stå uten elever når han blir vist rundt på Alvøen skole av rektor van der Heide. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Med kreative og dyktige lærere, så går det greit. Men vi savner spesialrommene og kan ikke tilby den samme undervisningen som vi ønsker når situasjonen er som den er.

Høyre i motvind

Det er 16 år siden Høyre sist tapte valget i Bergen. Den gang var Høyres førstekandidat Martin Smith-Sivertsen.

Nå er førstekandidaten igjen Smith-Sivertsen. Og igjen viser målingene at Høyre kan tape valget.

Smith-Sivertsen går til valg for det selverklærte skole-, skattelette- og styringspartiet Høyre med en skolesektor i unntakstilstand, eiendomsskatt og en knusende rapport om investeringssprekker.

Over 10.000 elever er berørt av det enorme skoleforfallet i Bergen. 21 skoler står uten godkjent inneklima, selv om Høyre lovte at alle bygg skulle være godkjent innen 2009. Og nær 6000 elever går på skoler med brakkebygg eller andre midlertidige løsninger.

– Kunne ikke gjort noe før

Ved gamle Møhlenpris skole går den sittende byrådslederen mellom containere fulle av avfall og inspiserer det nakne skolebygget hvor alt interiør nå er revet bort.

Oppussingen av denne skolen er et enormt prosjekt fordi vedlikeholdet har vært så dårlig at hele bygget er forfalt.

PRISER SEG LYKKELIG: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) er fornøyd med Høyres håndtering av skoleforfallet og viser stolt frem hvordan oppussingen av gamle Møhlenpris skole går for seg. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– De første årene etter at vi overtok byrådsmakten lå vi på Robek-listen (kommunen ble satt under administrasjon pga. økonomiske problemer, red.anm.) og hadde ikke mulighet til å gjøre investeringer. Men så kom barnehageutbyggingen. Det var først etter det at vi kunne fokusere på skolebyggene. Men jeg var ikke politiker den gangen, så jeg kan ikke svare på alle detaljer om historien bak dette, sier Smith-Sivertsen.

I Bergen er partiene blitt enige om et ekstremt oppussingsprosjekt. Alle skolebyggenes tilstand kartlegges nå, og samtlige bygg skal enten rives, totalrenoveres eller få annet arbeid utført.

Høyre instruert av Arbeidstilsynet

Den store oppussingsjobben blir ekstra dyr og krevende fordi alt nå tas samtidig og fordi veldig lite har vært gjort før.

Da Høyre igjen overtok makten i 2003 og fikk sparket Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ut av byrådskontorene var bergenspolitikerne klare over at skolebyggene slet med store vedlikeholdsetterslep.

Det ble fra 2005 satt av mange hundre millioner til å pusse opp skolebyggene i årene som fulgte, men, som Bergens Tidende avslørte, så brukte Høyre-byrådet 770 millioner kroner mindre til å pusse opp skolebyggene enn de var pålagt av bystyret.

I 2011 la Arbeidstilsynet frem en rapport om de tre skolene Landås, Møhlenpris og Varden (følg lenkene for å lese rapportene). Samtlige skoler ble i 2006 vedtatt rehabilitert eller revet for å bygge nytt, men dette skjedde ikke.

Men så fikk byrådet svingt pisken over seg av Arbeidstilsynet. Tilsynet instruerte Høyre-byrådet til å legge frem en tiltaksplan innen våren 2012 for at de 11 verst stilte skolene i byen for å få et akseptabelt inneklima.

– Hvorfor måtte det en rapport fra Arbeidstilsynet til før Høyre-byrådet grep inn?

– Det var den som bidro til at vi forsto hvor omfattende det var, sier Martin Smith-Sivertsen.

KAN TAPE FOR HØYRE - IGJEN: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har iført seg hjelm, vernesko og refleksvest for å komme på innsiden av Møhlenpris skole og se det nakne skolebygget på nært hold tre uker før valget. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Det var ingen advarsler fra andre?

– Jo, skolevedlikeholdet har vært et tema forrige gang jeg var i bystyret også.

Uproblematisk med brakkeskoler

– Hvordan kan velgerne stole på at Høyre vil håndtere det annerledes hvis lignende situasjoner oppstår?

– For å si det rett ut: Jeg er veldig opptatt av vedlikehold. Jeg er veldig opptatt av å ha orden i våre bygg.

– Det var sikkert Monica Mæland også?

– Sikkert. Og nå er det jeg som går til valg. Og jeg er veldig opptatt av bygg. Veldig opptatt av det. Og det er det vi bruker penger på nå.

– Rundt 6000 elever går på skoler med brakker i Bergen nå. Er det greit?

BRAKKESKOLER: Slik ser brakkebyggene på Alvøen skole i Loddefjord ut. Disse midlertidige undervisningslokalene har stått her i ti år. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

– Ja, det synes jeg er greit. Min datter går selv på en brakkeskole, og det er flott.

– Du ser ingen problemer med brakkeskoler?

– Nei.

Siden den gang har kommunen kartlagt forfallet ved alle sine skoler. Regningen til Bergens skattebetalere for å sette byens skoler i stand er nå vokst til 5,5 milliarder kroner de neste ti årene, viste kommunens kartlegging fra mars i år.

Pengene til gigantregningen henter Høyre-byrådet inn ved å ta opp lån og ved økt skatt.

Fjernet eiendomsskatt med sjampis-fest

I 2012 var Høyres ordfører Trude Drevland hedersgjest på champagnefesten til Huseiernes Landsforbund. Der feiret hun at Høyre fjernet eiendomsskatten i Bergen. Etter festen var det fyrverkeri over Bergen.

SKATTESMELLEN: Høyres ordfører i Bergen, Trude Drevland, smilte bredt sammen med generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund da de arrangerte champagnefest på Hotel Norge i Bergen sentrum 26. januar 2012 for å feire at byrådet fjernet eiendomsskatten. Foto:Christian Mjelde,Huseiernes Landsforbund

Men nå, tre år senere og i valgåret 2015, har byrådet gjeninnført eiendomsskatten. Med en skattesats som er høyere enn da de fjernet den.

Og Høyre-byrådet har i sin økonomiplan lagt opp til at eiendomsskatten skal bestå, i alle fall til 2018.

I Bergen går Høyre dermed til valg for å beholde eiendomsskatten.

– Var det lurt å fjerne eiendomsskatten?

– I etterpåklokskapens lys, når vi nå vet kostnaden, så burde vi ikke ha fjernet eiendomsskatten i 2012.

– Når blir den fjernet igjen?

– Jeg håper vi kan trappe den ned i neste periode. Men jeg kan ikke love det. Vi kommer til å ha eiendomsskatt også etter neste kommunevalg i 2019.

Milliardsprekker

Og de pengene kan komme godt med for byrådet, som de siste årene også har slitt med å holde en rekke prosjekter innenfor budsjett.

BYRÅDSLEDER: Martin Smith-Sivertsen (H). Foto:Hallgeir Vågenes,VG

I juni viste en gjennomgang Bergensavisen foretok at byrådets prosjekter de siste ti årene hadde sprukket med rundt syv milliarder kroner – altså to milliarder mer enn regningen for skoleforfallet i Bergen.

Utregningen kom i etterkant av en knusende rapport fra revisjonsselskapet Deloitte, bestilt av Kontrollutvalget.

Rapporten undersøkte situasjonen for de tre største prosjektene kommunen hadde gående i 2014.

I rapporten får byrådet krass kritikk for manglende risikovurdering, dårlig kvalitet på faktagrunnlaget for beslutningene, sviktende varslingsrutiner og at det ikke var sammenheng mellom prosjektene slik de var planlagt og virkeligheten.

– Jeg mener at vi har god kontroll. Ser du på de endelige utbyggingsvedtakene i bystyret og den endelige regningen, så har vi en forskjell på 200 millioner kroner når vi har investert over 10 milliarder, sier Smith-Sivertsen.

Internt bråk og høylytt krangling

I tillegg til problemene med skole, skatt og økonomisk styring, så sliter Høyre med et problem som politisk kan være enda vanskeligere: Interne problemer.

De siste årene har Høyres varierende koalisjonsbyråd med KrF, Frp og Venstre blitt sterkt preget av interne motsetninger og da særlig i spørsmålet om hvilken trasé Bybanen skal ha gjennom sentrum.

Les VGs oversikt: Slik ble Bergen Erna Solbergs verste mareritt

– Mye bråk, dramatiske avganger og uforståelige snuoperasjoner har svekket tilliten til byrådet og til politikken i Bergen, sier Harald Schjelderup (Ap).

I tillegg har starten på valgkampen i Bergen blitt preget av reder-saken med Trude Drevland, som lobbet for en skipsreder etter å ha blitt påspandert privatjet-tur og luksushotell i Venezia.

Trude Drevland snakket ut om ektemannens dom og rederskandalen : – Vet jeg kan bli for mye for folk

Smith-Sivertsen sier han forstår at Høyre har mistet tillit hos mange velgere.

– Ja, jeg forstår at tilliten har blitt svekket av disse sakene. Vi må være ydmyke og erkjenne hva vi har gjort feil i saken om bybanen og KrFs uttreden av byrådet.

Tar selvkritikk

Den siste uken har Smith-Sivertsen også fått tyn i lokale medier fordi hans kritikere mener han mangler selvinnsikt og ikke er ydmyk nok.

– Jeg må også ta selvkritikk på at jeg ikke har vært flink nok til å formidle at vi tar selvkritikk.

– Hvorfor har du ikke vært det?

– Det er vel fordi jeg er ny i jobben og disse sakene ligger før min tid. Jeg tar selvkritikk for at jeg ikke har gjort det før, men til gjengjeld gjør jeg det nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder