FÅR MED SEG KJENTE FJES: Raymond Johansen, og fra venstre: Turid Birkeland, Thorvald Stoltenberg, Ulrik Imtaz Rolvsen, Geir Lippestad, Birgitte Skarstein og Frode Kyvåg. Foto:VG,VG

Raymonds kjendiser skaper innvandrer-sinne i Oslo Ap

11 av 20 i bystyregruppen er innvandrere – kun én av ti har sikker plass

Kjendisene på Oslo Aps valgliste vil fortrenge politikere med innvandrerbakgrunn, mener mange. Det er sinne og skuffelse mot at bare én av ti på sikker plass er innvandrer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag ettermiddag sparker Aps kandidat som byrådsleder i hovedstaden, avtroppende partisekretær Raymond Johansen, i gang valgkampen. Han får hjelp av partileder Jonas Gahr Støre, som har gitt ham en avskjedsgave i form av «10.000 valgmøter».

Med vind i seilene fra meningsmålinger som tyder på at Ap kan vinne Oslo for første gang på 20 år, burde stemningen vært på topp. Men innad i partiet er det ikke bare en dans på roser for Oslo Ap: Flere politikere med innvandrerbakgrunn er skuffede og sinte.

Overrepresentert

I dag er elleve av de tyve innvalgte i Aps bystyregruppe politikere med minoritetsbakgrunn, etter at flere av dem fikk svært mange kumuleringer (personstemmer) ved valget i 2011.

Etter valget den gang ble det snakket om et «innvandrerkupp», og leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, klaget på manglende forutsigbarhet.

På partiets liste for valget til høsten er det kun én av de ti på sikker plass som har innvandrerbakgrunn.

I tillegg har Raymond Johansen personlig tatt kontakt med seks kjente profiler som er Ap-medlemmer og bedt dem stille på listen. Ingen av dem står på sikker plass, men partiet håper og forventer at de får mange kumuleringer, og kommer inn i bystyret.

Fra flere uavhengige kilder får VG bekreftet at det var en diskusjon i partiet om at politikere med innvandrerbakgrunn fikk for stor representasjon når de utgjør over halvparten av bystyregruppen.

SIER FRA: Norsk-nigerianske Elvis Chi Nwosu mener mange av politikerne i dagens bystyregruppe har levert god resultater, og burde kommet høyere opp på listen. Foto:Line Møller,VG

Kjendislaget var omstridt internt, men ett av argumentene for å få dem med var at de trolig ville få mange kumuleringer, slik politikere med innvandrerbakgrunn i mange år har vært dyktige til å sikre seg.

– Dårlig signal

Dette har skapt frustrasjon for dem som kom langt ned på listen. En mangeårig politiker med innvandrerbakgrunn kaller det en «valgtaktisk strategi». En annen påpeker at det grunnet de kjente navnene vil bli mye hardere å komme inn gjennom kumuleringer.

– Det er klart det er mye vanskeligere nå, når man plutselig skal kjempe mot kjente navn som Thorvald Stoltenberg og Geir Lippestad, sier en kilde som vil være anonym.

Raymonds svar:– Sunnhetstegn at noen er skuffet

Bystyrerepresentant Elvis Chi Nwosu, som står på 39. plass på høstens liste, sier mange er skuffet og overrasket.

– Vi som sitter i bystyret nå har levert mye god politikk, på flere områder. At det ikke er representativt på de sikre plassene, med bare én av ti med minoritetsbakgrunn i en flerkulturell by som Oslo, er et dårlig signal, sier han.

SKUFFENDE: Norsk-somaliske Bashe Musse mener én av ti på sikker plass er for lite. Foto:Trond Solberg,VG

– Kjendisene gjør det jo vanskelig, men vi får velge å se positivt på det, gjøre et godt valg for Ap, og så må vi politikere med innvandrerbakgrunn gjøre mer for å få velgere med innvandrerbakgrunn til å stemme, fortsetter norsk-nigerianeren.

Burde vært flere

Norsk-somaliske Bashe Musse, som representerer Grünerløkka bydel i bystyret og som står på, 61. plass på høstens liste, sier han delvis forstår hvorfor det ble slik, men at partiet gikk for langt for å veie opp for innvandrerpolitikernes kumuleringsevne.

– Jeg skjønner at majoritetsbefolkningen skal utgjøre flertallet av de sikre plassene, men det burde vært mer enn én med innvandrerbakgrunn på sikker plass. Det er viktig og sentralt. Samtidig vil jeg påpeke at disse kjendisene har gjort mye bra for bye og er gode partimedlemmer, sier han.

KUMULERINGS-KONGE: Ingen får flere personstemmer enn norsk-pakistanske Khalid Mahmood, som mener politikere med innvandrerbakgrunn har vært flinke til å pleie direkte kontakt med velgerne. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Norsk-pakistanske Khalid Mahmood er den som ved flere Oslo-valg på rad har fått flest kumuleringer. Han står på 43. plass på høstens liste.

– Velgere med innvandrerbakgrunn har sett over lang tid at få kandidater med innvandrerbakgrunn står på sikker plass, så de har lært seg å kumulere opp sine kandidater. Mange politikere med innvandrerbakgrunn har stor kontaktflate blant grasroten i sitt miljø.

– Jeg skulle likt å se flere med innvandrerbakgrunn på sikker plass. Dersom det var bevisst og systematisk å jobbe for at det ikke skulle bli for mange med innvandrerbakgrunn, så ville det være galt, men det vil jeg ikke spekulere i, sier Mahmood.

Nestmest etter Raymond

Både Mahmood, Musse og Nwosu trekker særlig fram 25 år gamle Abdullah Alsabeehg, som sto på sikker plass ved forrige valg.

TREKKES FRAM: Abdullah Alsabeegh (25) regnes av mange som en kommende stjerne i Arbeiderpartiet. Her under helgens landsmøte. Han vil ikke kommentere at han ikke kom på sikker plass på valglisten. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Abdullah har vist at det er mulig å gå fra et asylmottak, via Holmlia, og til Oslo bystyre. Han har gjort en kjempejobb, og er et viktig og godt forbilde. Det er et dårlig signal at han ikke ble med videre, sier Elvis Chi Nwosu.

VG er kjent med at Abdullah Alsabeegh var den mannlige kandidaten som fikk nest flest stemmer i første runde fra lokallagene i Oslo, bare slått av Raymond Johansen.

Han ble først foreslått på 21. plass, og så flyttet opp til 13. plass. Mange oppfordret ham til å ta en kampvotering for å komme blant de ti sikre, noe han ikke gjorde. Alsabeehg har ikke ønsket å kommentere VGs sak.

Raymond Johansen avviser at Oslo Ap bevisst valgte vekk politikere med innvandrerbakgrunn. Han sier kjendisene fikk plass på listen fordi de gir partiet økt bredde i erfaringsbakgrunn:

– Nominasjonskomiteen har ikke vært bevisste på at de ikke ønsker flere med innvandrerbakgrunn. Det som er viktig er å bredde ut politikken. Derfor ønsket nominasjonskomiteen flere med forskjellig erfaringsbakgrunn, sier han til VG.

Les også: Raymond svarer: – Sunnhetstegn at noen er skuffet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder