Piketty: Rett ut mot Siv & co

Nå holder Piketty sitt Oslo-foredrag

Rett før det store foredraget i Oslo gikk den franske økonomikjendisen Thomas Piketty rett ut mot finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg hører at Norge setter ned skatten på rikdom. Jeg vil anbefale at man setter ned skatten på arbeid, og opp skatten på privat kapital, sier Piketty til VGTV i Universitets aula.

I det svært kraftig kritiserte statsbudsjettet valgte regjeringspartiene Høyre og Frp å bruke hoveddelen av skattelette på formuesskatten. I forhandlingene med Venstre og KrF ble skattelettelse for de rikeste redusert fra 25 prosent til 15 prosent.

Thomas Piketty har vist hvordan de rikeste blir stadig rikere, mens de store massene som livnærer seg ved å jobbe taper sammenlignet med kapitaleierne. Han anbefaler mer skatt på arv og rikdom, nettopp de skatteområdene Norge kutter i.

Likevel gledet Piketty seg til foredraget som startet klokken 10.

- Jeg ser frem til diskusjonen. I alle land føler folk at de er unike, men jeg håper at diskusjonen i dag vil gjøre at jeg kan lære av Norge og at Norge også kan lære noe av meg, sier Piketty.

Han mener boken hans, Kapitalen i det 21. århundre, til tross for de mange hundre sidene er lettlest, også for ikke-økonomer.

- Det er mye historisk materiale som er skrevet på en lett tilgjengelig måte. Jeg håper folk er interessert i boken, sier Piketty.

Se hele foredraget og debatten her:

Rikere rike - fattigere offentlige

Men skattelettelse til de rike er ikke det eneste området der Piketty er på kollisjonskurs med Siv & co. I sitt foredrag fortalte han også hvordan det offentlige er blitt fattigere, mens verdiene er overført til de rike private:

- Privatisering er overføring av formue fra offentlige til private.

Han latter i salen viste til hvordan de rike russiske oligarkene ikke hadde blitt rike av sparing, men av overføring av verdier fra staten til disse oligarkene.

Piketty er også kritisk til at Norge har fjernet arveavgiften, fordi det bidrar til å at de rikeste får beholde mer av sine formuer gjennom generasjoner.

Men også Aps alternative budsjett får indirekte kritikk av verdens største økonomistjerne for tiden. Årsaken er at Ap viløke skatten på arbeid, mens Piketty mener den må reduseres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder