VANSKELIG: Jarle Andhøys advokat, Brynjar Østgård, mener saken mot Andhøy reiser et uavklart og vanskelig spørsmål om regelverket i Antarktis. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Andhøy-rettssak utsatt - selv har han dratt til havs

Rettsaken mot Jarle Andhøy er utsatt i to måneder. Selv befinner hovedpersonen seg på seiltur i sydlige farvann.

  • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over seks år gammel

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Etter planen skulle Andhøy møte i tingretten i Tromsø førstkommende tirsdag, men politiet har ikke lyktes i å få tak Andhøy i forkant av rettsaken. Derfor har retten vedtatt at saken må utsettes til midten av juni, skriver NRK.

- Saken er litt mer sammensatt enn som så. Vi ba om en utsettelse fordi vi synes det var nødvendig å undersøke de uavklarte rettslige spørsmålene litt nærmere. Samtidig var ikke Andhøy lovlig stevnet til hovedforhandlingen. Vi forsøkte å ordne dette ved å få sendt inn de nødvendige pairene, men jeg tror nok retten følte det dro seg litt ut, og skar gjennom og utsette rettsaken til 11. juni, sier Andhøys advokat Brynjar Østgård til VG.

- Utsettelsen var veldig beleilig for politiet da de ikke har noen sak. Antarktis tilhører ingen og havretten er tindrende klar på at alle har retten til å seile til Antarktis ref convention og the High seas, skriver Andhøy i en sms til VG.

Prøvde å finne svar

Bakgrunnen for rettssaken er at den norske eventyreren nekter å vedta et forelegg på 40.000 kroner for ulovlig å ha krysset 60 grader sør i havområdet ved Antarktis.

I april 2012 ble Andhøy anmeldt av Norsk Polarinstitutt for brudd på miljøforskriften for Antarktis - manglende godkjenning av ekspedisjonen og manglende dokumentasjon på forsikring.

- Hvis anmeldelsen fører til en rettssak er jeg positiv til det. Det kan føre til at det kommer frem flere opplysninger om det som har skjedd, sa Andhøy til VG den gang.

Andhøy og besetningen la ut på «Nilaya»-ekspedisjonen i januar samme år for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor med tre mann om bord.

- Tilfreds med utsettelsen

Selv om Andhøy befinner seg langt unna Nord-Troms tingrett, avviser advokaten at det er et forsøk på å gjøre seg vanskelig eller utilgjengelig.

- Han var innstilt på å møte i retten da jeg snakket med han i går, men han er tilfreds med utsettelsen. Nå får vi tid til å undersøke de rettslige spørsmålene nærmere. Han er innstilt på å innrette sin aktivitet slik at han skal møte i Norge til rettsaken, forteller Østgård til VG.

- Hvor befinner han seg nå?

- Nå er han på seiltur i det sydelige farvann. Men akkurat hvor vet jeg ikke.

Advokaten er klar på at de mener Andhøy bør frifinnes.

- Saken reiser uavklarte spørsmål om norsk jurisdiksjonen i Antarktis. Andhøy mener han har seilt på det frie hav, og det må han få lov til utenat norske myndigheter blander seg inn. Slik vi vurderer det, vil vi påstå at han skal frifinnes. Handlingen rammes ikke av regelverket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder