Sjekk når det lyner i ditt område!

TORDEN I DAGEVIS: De kraftige tordencellene beveger seg fra kontinentet, over Svr\erige, Midt-Norge og til Nord-Norge. Først torsdag ser det ut til at denne værtypen er over. Foto: Ill: StormGeo,

Torden-front kan bli liggende til torsdag: Gigantisk tordenvær fra Tsjekkia til Nord-Norge

Sjekk dette enorme uværsområdet som går fra Mellom-Europa, over Sverige, Midt-Norge og til Nord-Norge! Det kan gi torden og voldsom nedbør helt til torsdag.

Artikkelen er over fem år gammel

her.

Nedbørsområdet er varmt, det er vått, og det strekker seg flere tusen kilometer.

- Vi ser nå at det lyner kraftig sørvest i Sverige, og litt over i Danmark. Vi ser også at det er kraftig tordenvær over blant annet Tsjekkia, sier meteorolog Ina Wollertsen i StormGeo.

- Dette vil vi også se over det østlige Østlandet, over Midt-Norge, og nordover til Lofoten i dagene som kommer, forteller hun.

Hvis du ønsker det, kan du nå følge tordenværet - minutt for minutt - på en åpen europeisk lyn- og tordenside - Blitzortung. Her kan du zoome inn og sjekke hvor det lyner akkurat nå!

Blokkerende høytrykk

Det er den høye temperaturen i luftlagene over oss som er årsak til en kolossal energiutladning i atmosfæren:

FØLG MED UVÆRET: På denne åpne europeiske værsiden kan du følge med tordenvær - over både Norge og resten av Europa. Slik var situasjonen ved 11-tiden i dag, med kraftig torden i nærheten av Gøteborg. Foto: Blitzortung,

- Vi har et stort og blokkerende høytrykk som ligger øst for oss, over Russland og Finland. I utkanten av dette høytrykket får vi en lang frontsone med varme og svært ustabile luftmasser.

Denne frontsonen strekker seg fra langt sør på Kontinentet, over Sør-Sverige og Østlandet til Midt-Norge og helt til Lofoten og Troms.

- Langs denne høytrykks-kanten beveger det seg tordenceller, det vil si områder hvor luftmassene er i sterke bevegelser oppad og nedad. Her stiger varm luft opp fra bakken, dette kan gå svært høyt til værs, her kondenserer dette til skyer og hagl og nedbør etter hvert, og vi får en runddans opp og ned med lyn og torden og voldsom nedbør – ofte som hagl – som resultat.

Gir seg torsdag

- Slik det ser ut nå, holder høytrykket stand i alle fall de første dagene, mens det på torsdag ser ut til å gi seg. Dette gjør at vi får stort sett samme værtype i frontsonen, som riktignok beveger noe på seg, forklarer hun.

Hos Meteorologisk Institutt kan statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes bekrefte uværet på Østlandet:

VARMT OG USTABILT: Varme og fuktige luftmasser stiger til værs, og gir veldige opp- og nedadgående luftbevegelser - og kraftig tordenvær. Her lynnedslag over Oslo 25. juli. Foto:Niclas Sæther,

- Det er særlig øst på Østlandet, mot grensetraktene, som får de voldsomste regnbygene. Men også nord på Hedmarken vil vi få veldige byger og torden, men det ser ut til å være over i løpet av mandagen på Østlandet.

Send oss dine uværsbilder her.

25 pluss på bakken, 50 minus i toppen

Hennes kollega Karsten Eitrheim ved Meteorologisk Institutt i Bergen kan imidlertid varsle noen flotte dager på Vestlandet:

- Vi har vel fått vår kvote av torden for en stund på lørdag, med intens kortvarig nedbør og svært sterke vindkast, så Flesland flyplass måtte stenge en kort periode. Men fram til torsdag utpå dagen kan vi vente mye pent vær på Vestlandet, og temperaturer på 20-tallet.

Han tror at det kan komme intense lokale tordenbyger i Trøndelag i løpet av kommende døgn.

- Vi har tordenskyer som strekker seg inntil 11 kilometer til værs, og med en topptemperatur ned mot 50 minusgrader. Så her kan vi få kraftig nedbør og intens torden, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder