Mann skutt av politiet på Bislett i Oslo: − Var i ferd med å angripe personer

Politiet mener de avverget et farlig angrep da de først kjørte på og deretter skjøt en mann på Bislett tirsdag morgen. Ifølge politiet tyder det ikke på terror.

Publisert:

– Vi etterforsker bredt. Vi utelukker ikke noen motiver, men det er foreløpig ikke informasjon i saken som tyder på at det er en terrorhendelse, sier politiinspektør Egil Jørgen Brekke på en pressekonferanse.

Han sier første politipatrulje var i nærheten, og responderte nesten med en gang meldingen ble lest ut. Den opprinnelige meldingen klokken 08:57 gikk ut på at gjerningspersonen løp etter en person med kniv, sier Brekke.

– Dette er en sak hvor politiet har handlet kontant i forhold til den meldingen som gikk ut, og slik som vi ser det har de avverget et farlig angrep

Mannen som ble skutt av politiet, døde av skadene. Én politimann ble også skadet i forbindelse med hendelsen, men skal ikke være kritisk skadet.

– Det er ingenting så langt som tilsier at det er flere ofre eller skadede, sier Brekke.

– For oss fremstår dette som en enkeltstående handling. Dette er en person som er kjent for oss fra tidligere og som har en historikk, og utfra det så mener vi foreløpig at det ikke tyder på at det er en terrorhandling. Men samtidig så utelukker vi ikke noe.

Flere forbipasserende ble vitner til dramatiske scener på Bislett i Oslo tirsdag morgen: En mann ble til slutt skutt av politiet, etter at han forsøkte å angripe minst én person på gaten med kniv.

En video VG har fått tilgang til, viser en politibil som kjører på en mann som tilsynelatende har en kniv i hånden. Like etter åpnes døren til politibilen, og mannen går da til angrep på politiet.

En annen video viser at mannen står midt i gaten og veiver med det som ser ut som en kniv, da en politibil kjører på ham.

Ifølge politiets innsatsleder Torgeir Brenden skulle mannen til å knivstikke en person da politiet forsøkte å kjøre ham ned.

– Han var i ferd med å angripe personer på gaten da politiet kom og fikk stanset det, sier innsatslederen.

VG har snakket med en rekke vitner til hendelsen, blant annet Kristin Saunes (25) som beskriver at hun så en barbeint mann i bar overkropp med en kjøkkenkniv løpe etter en kvinne. Hun forteller at politiet kom like etterpå, og at kvinnen løp inn i politibilen.

Les mer om dette her.

På en video VG har fått tilgang til, hører man at det blir avfyrt seks skudd. Politiet har ikke oversikt over hvor mange skudd som ble avfyrt, men bekrefter at det ble avfyrt flere skudd.

Innsatsleder Brenden har tidligere forklart at gjerningsmannen aktivt forsøkte å komme inn i politibilen, og at det var da en politimann ble skadet.

– Politiet har blitt angrepet av denne personen med kniv, sa Brenden.

– Det har vært en livstruende situasjon, med en gjerningsperson som har angrepet personer på stedet, hvor politiet har kommet til og stanset det. Først ved å forsøke å kjøre ned personen og stanse den pågående handlingen. Så har gjerningspersonen angrepet politiet ved å forsøke å ta seg inn i bilen, hvor det da har blitt en situasjon hvor han er skutt og pågrepet, sier Brenden.

Han sa også at at det ikke er tvil om at det kan ha begrenset skade og reddet liv, at politiet klarte å stanse dette tidlig før en tredjeperson kom til skade.

– Vi kan tenke oss at han hadde til hensikt å angripe flere.

Ifølge VGs opplysninger har mannen som ble skutt og drept av politiet tidligere blitt dømt til tvunget psykisk helsevern for drapsforsøk. Les mer om dette her.

Thereses gate er sperret av, og Brenden sier gaten ikke kommer til å åpnes de nærmeste timene. Tjenestebilen står under presenning på grunn av tekniske undersøkelser, og det er mye politi i området.

Spesialenheten for politisaker, som har som oppgave å etterforske politiet, er rutinemessig varslet. Justisminister Emilie Enger Mehl er informert om hendelsen, skriver NTB.

Tidligere er tre personer skutt og drept av politiet de siste to årene:

 • 22. september 2020: En mann i 30-årene som skal ha opptrådt truende på Bolkesjø i Telemark, ble skutt og drept av politiet.
 • 21. desember 2020: En 39 år gammel mann som hadde kniv, ble skutt og drept av politiet i Bergen, etter husbråk i en leilighet.
 • 28. august 2021: Politiet skjøt og drepte en 34 år gammel mann i Sarpsborg, som skal ha forfulgt en annen mann med kniv.

Bislett ligger nordvest for Oslo sentrum:

Publisert:

Mer om

Krim

Politiet

Spesialenheten

Skyting

Flere artikler

 1. Opplysninger til VG: Død knivmann tidligere dømt for drapsforsøk

 2. Trolig den første som ble forfulgt: – Hadde det vært terror, ville han løpt på meg

 3. Øyenvitner til skuddramaet på Bislett: - Går nesten amok mot politimannen

 4. Venner av mannen som ble skutt på Bislett: - Uvirkelig

 5. Samfunnet og de voldelige psyke

Fra andre aviser

 1. Politiet har skutt og drept én person på Bislett i Oslo: – Det ser ut til at de har avverget et farlig angrep

  Aftenposten
 2. Mann skutt og drept av politiet i Oslo: – Var i ferd med å angripe folk

  Bergens Tidende
 3. Vitne til at politiet stoppet knivangrep: – Politiet kjørte på ham flere ganger

  Aftenposten
 4. Politiet: Gjerningspersonen var i ferd med å angripe personer

  Bergens Tidende
 5. Politiet tror ikke knivhendelse i Oslo var terror

  Bergens Tidende
 6. Spesialenheten har avhørt to polititjenestemenn etter Bislett-angrepet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no