KAN MISTE TILGANGEN: Både Odd Einar Dørum og Trine Skei Grande har som Venstre-ledere hatt den krevende oppgaven å sørge for at Venstre kommer inn på Stortinget. Nå vil deres egen ungdomspartileder stenge dem ute.

Unge Venstre vil ta fra partilegendene «gullkortet»

Unge Venstre-leder Ane Breivik vil ta fra tidligere stortingsrepresentanter adgangskort til Stortinget. Trine Skei Grande sier at de fortjener tilgangen, etter å ha gitt en stor del av livet sitt til politikken.

Av 

Runa Fjellanger

Publisert:

– Jeg synes vi bør avskaffe gullkortordningen på Stortinget. Når du slutter i en vanlig jobb, så mister du tilgang til kontorbygget. Det bør også gjelde stortingsrepresentanter, sier Ane Breivik (23) til VG.

Tidligere stortingsrepresentant har tilgang til Stortingsbygget livet ut. Det betyr at også representanter som blir lobbyister, har fri tilgang til maktens korridorer.

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Venstre vil nå vurdere ordningen – og Aps Kari Henriksen luftet ideen om et skille mellom de eks-representantene som jobber som lobbyister og alle andre.

GULL ER TULL: Unge Venstre-leder Ane Breivik vil ta fra eks-representanter «gullkortet». De kan komme på besøk på Stortinget slik andre gjør, mener hun.

Vil ta kortet fra Venstre-veteraner

Breivik vil ikke ha et skille, men heller skrote «gullkort»-ordningen for alle tidligere representanter:

– Jeg er veldig kritisk til skillet mellom tidligere representanter som er lobbyister og de som ikke er det. Det er umulig å skille, og de kan uansett ha politiske interesser å fremme uten at de har stillingen myndighetskontakt.

Derfor bør de registreres som besøkende, og helst i et lobbyregister, så offentligheten har innsyn i hvem som vil påvirke politikerne, mener Breivik.

– Dessuten bør ikke det å være stortingsrepresentant bety at du er medlem i en eksklusiv klubb med innpass i nasjonalforsamlingen livet ut.

VETERANER: To av Venstres tidligere partiledere, Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum. Her i 2007.

– Ikke en frimurerlosje

– Du vil ta «gullkortet» fra partilegender som Odd Einar Dørum og Trine Skei Grande. Har ikke de gjort seg fortjent til dette gjennom en lang og tro tjeneste?

– Jeg synes ikke man gjør seg fortjent til innpass i nasjonalforsamlingene ved å tidligere ha vært innvalgt. Det er en grunn til at vi har stortingsvalg hvert fjerde år, sier Breivik.

– Dette er en lang tradisjon med tverrpolitisk støtte på Stortinget. Risikerer partiene på Stortinget å få mindre kontinuitet hvis denne ordningen forsvinner?

– Jeg tror ikke kontinuiteten i partiene er betinget av noen får et gullkort livet ut fordi de var innvalgt på Stortinget en viss periode. Dette er en folkevalgt forsamling, ikke en frimurerlosje.

LUSKER RUNDT: Tidligere stortingsrepresentanter får nytt adgangskort til Stortinget – og tilgangen har de livet ut. Reven som snek seg over Eidsvolls plass i mars har så vidt VG kjenner til ikke adgangskort til Stortinget.

– Ikke en jobb

De to tidligere partilederne har begge representert Venstre på Stortinget og i regjering. I dag er Odd Einar Dørum (78) er pensjonist.

– Jeg er nå som før tilhenger av Venstres forslag om lobbyregister. Når det gjelder stortingsvervet, som jeg har hatt i fire perioder, så ser jeg ikke på som jobb, sier Dørum til VG.

Han mener ordningen bør opprettholdes – og at det å være stortingsrepresentant ikke kan sammenlignes med en kontorjobb.

– Jeg ser på det som et ombud, med de forpliktelser det innebærer. Den adgangen jeg har til Stortinget ser jeg på min mulighet til å tilby mine erfaringer med mine partifeller dersom de ønsker det.

GAMMEL TRAVER: Odd Einar Dørum har fire stortingsperioder bak seg. I Bondevik I-regjeringen var han samferdselsminister og i Bondevik II var han justisminister.

– Har gitt en stor del av livet

Trine Skei Grande (52) er nå partner i kommunikasjonsbyrået Footprint, der hun er rådgiver innenfor politikk og samfunn.

– Den eneste fordelen etter 20 år på Stortinget er tilgang på en do i Oslo sentrum, sier hun til VG.

Hun vil ikke skrote ordningen.

– Mange av oss har gitt en stor del av livet i det huset, og det går an at vi kanskje har noe å bidra med etterpå.

– Breivik kaller det en eksklusiv klubb med gullkort, og sier at når du slutter i en vanlig jobb, så mister du tilgang til kontorbygget. Hva er forskjellen?

– Forskjellen er at dette er ikke en vanlig jobb. Dette er et verv som man har gitt livet til, mange døgnet rundt, sier Grande.

ET SENTRALT TOALETT: Med adgangskortet til Stortinget har tidligere representanter tilgang på en do i Oslo sentrum, påpeker Trine Skei Grande.

Lobbyist av og til

Den tidligere Venstre-lederen foreslo lobbyregister gjentatte ganger da hun var stortingsrepresentant. Det vil hun fortsatt ha.

«Footprints svært erfarne rådgivere bistår både med å utvikle ny politikk, sette opp og gjennomføre relevante møter med politikere og NGO-der og dessuten utforme politiske dokumenter. Målet er at du skal få best mulig gjennomslag når det er grunn til det», skriver Footprint på sine nettsider.

– Er du lobbyist?

– Av og til. Men jeg er helt åpen på hvilke kunder jeg har og hvilken agenda jeg har. Vi tar bare på oss jobber der vi kutter utslipp.

Grande at hun selv er tydelig overfor stortingsrepresentanter hun ønsker å snakke med hvis hun er på oppdrag fra en kunde.

TJUE ÅR PÅ TINGET: Trine Skei Grande var innvalgt på Stortinget fra 2001 til 2021. I Solberg-regjeringen var hun kulturminister og så kunnskapsminister.

Vil ha lobbyregister

Hvis Dørum eller Grande vil besøke Stortinget, mener Breivik at de kan kontakte en representant eller en ansatt. Hun peker på at de tidligere Venstre-lederne ikke har fri og livslang tilgang til Venstres kontorer:

– Hvis de vil besøke meg i Møllergata 16 er de hjertelig velkomne. Men det betyr ikke at de skal ha adgangskort til Venstres hus.

– Lobbyistene kommer seg vel inn på besøk uansett. Hva løser man egentlig med å fjerne denne ordningen?

– Vi bør uansett ha bedre retningslinjer for rapportering om lobbyisme. Vi har ikke et lobbyregister i Norge, som mange andre land.

Breivik kommer med hypotetisk eksempel:

– Hvis myndighetskontakten i et dagligvareselskap er tidligere stortingsrepresentant og besøker en bestemt nåværende stortingsrepresentant veldig mange ganger, vil nettopp ved at vedkommende bruker samme system som vanlige folk og vanlige lobbyister gi rett til innsyn.

Publisert:

Mer om

Unge Venstre

Stortinget

Politikk

Lobbyisme

Flere artikler

 1. Kan bli fratatt adgangskortet på Stortinget: – Et gullkort for lobbyister

 2. Topp-lobbyister om omstridt «gullkort» til Stortinget: – Alle fikk det

 3. «Gullkortet»: Minst 50 med fri tilgang jobber med å påvirke politikere

 4. Lobbyregister trumfer gullkort på Stortinget

 5. Kommunikasjons-boss slakter Vedums PR-nekt: – Helt absurd

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Stortinget er ikke et veteransenter

  Aftenposten
 2. Tida er overmoden for at Noreg innfører lobbyregister

  Aftenposten
 3. Korrupsjonsgranskere advarte. Torsdag sa Stortinget nok en gang nei til lobbyregister.

  Aftenposten
 4. Eks-minister i lobbykamp på Stortinget

  Bergens Tidende
 5. Jeg kunne sikkert spist på næringslivets regning hver dag. Det er problematisk.

  Aftenposten
 6. Rett fra Stortinget til Rema-lobbyist – vil påvirke tidligere kolleger

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no