DØD: Sven O. Høiby døde onsdag etter lang tids sykdom. Foto: Espen Braata

DØD: Sven O. Høiby døde onsdag etter lang tids sykdom. Foto: Espen Braata

Sven O. Høiby er død

(VG Nett) Sven O. Høiby døde onsdag 70 år gammel etter lang tids sykdom.

  • Morten Ulekleiv
  • Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gjeruldsen, bekrefter overfor VG Nett at kronprinsessens far, Sven O. Høiby er død. Slottet ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Bildespesial:Sven O. Høibys liv

Høiby ble født 14. november 1936 og jobbet i flere år som journalist, reklamemann og forlegger. Men Høiby ble for alvor kjent for det norske folk da kronprinsesse Mette-Marit ble kjæreste med og til slutt giftet seg med kronprins Haakon den 25. august 2001.

Høiby døde etter lang tids sykdom. Sommeren 2006 konstaterte leger at kronprinsessens far hadde lungekreft. På høsten samme år ble han operert for en svulst ved Rikshospitalet i Oslo.

Diskusjon:

Sven O. Høiby ble skilt fra Mette-Marits mor da datteren var elleve år gammel. Hun vokste opp hos sin mor, men var, som mange andre skilsmissebarn, på regelmessige helgebesøk hos sin far.

BARNEDÅP: Sven O. Høiby var til stede i dåpen til Prins Sverre Magnus mars 2006. Foto: Scanpix

Rikspressen og i hovedsak kjendisbladet Se og Hør, fattet umiddelbart interesse for kristiansanderen da Mette-Marit sjarmerte seg inn i kongehuset.

Fikk 400.000 på ett år

Ifølge tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs skal ukebladet ha betalt Høiby opp til 400.000 kroner i løpet av et år for å stille opp på reportasjer. Melnæs var den Se og Hør-journalisten som hadde i oppgave å følge Høiby tett. De utviklet etter hvert et nært vennskap.

«Etter hvert kom han selv med en rekke forslag til saker vi burde lage på ham. Mannen var konstant i pengeproblemer, og det var ikke den ting Sven O. sa nei til. Jeg visste at jeg skrev ting om Sven O. som han burde vært skånet for. Likevel skrev jeg dem», forteller Melnæs i sin mye omtalte bok «En helt vanlig dag på jobben».

Les også:

-Mette Marits kjærlighet snudde livet mitt

Hadde eget radioprogram

RADIOVERT: Her er Sven O. Høiby under sitt bingoshow på Radio Søgne. Foto: P4

I 2006 begynte Sven O. i ny jobb som bingovert i Radio Søgne.
- Jeg synes stemmen er flott, noen vil kalle den sexy, sa radiosjef Arnold Markussen i Radio Søgne til fvn.no da det ble kjent at Sven O.

skulle ha sitt eget radioprogram.

Senere samme år ble det kjent

at han hadde lungekreft.

- Jeg var delvis forberedt på dette. Legen min i Kristiansand ga meg et forvarsel da de sendte meg til Rikshospitalet torsdag, uttalte Høiby til Se og Hør i slutten av august i fjor sommer.

I et

intervju fra sykesengen på sin 70 års dag sa Sven O. Høiby til VG at han ikke angrer noe han har gjort i livet.

- Måten mitt forhold til familien er blitt fremstilt på, er ikke reell. Det er ikke riktig at jeg skal ha hatt et så dårlig forhold til familien min, sa Høiby til VG.

- Gøy med familiebesøk

Høiby var da innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Der fikk han også besøk av Mette-Marit og Haakon med barn.

- Det var gøy, det, ikke minst på grunn av at de hadde med seg barna. Marius har jeg ikke sett siden barnedåpen, og Ingrid Alexandra fløy rundt her som en virvelvind med rullestolen, fortalte den da alvorlig syke pensjonisten.

Tidligere på høsten i fjor gjennomførte han en omfattende kreftoperasjon ved Rikshospitalet. En ondartet kreftsvulst ble fjernet fra venstre lunge. I tillegg påviste legene kols og lungeemfysem.

Under intervjuet med avisen var Høibys lungekapasitet 40 prosent av det normale. Han tilbrakte nesten hele døgnet i sykehussengen på lungemedisinsk avdeling og var avhengig av rullestol for å bevege seg.

- Mette-Marit ga meg en klem

Forholdet mellom Sven O. Høiby og datteren Mette-Marit har ikke alltid vært det aller beste, men en stolt bestefar ble invitert til barnedåpen til prinsesse Ingrid Alexandra i april 2004. Der fikk han et

hyggelig møte med datteren sin.

- Hun kom bort og ga meg en klem, fortalte Høiby til pressen etter dåpen.

Her på Sørlandet sykehus Kristiansand lå Sven O. til behandling i lenger tid etter at han i fjor ble operert på Rikshospitalet for lungekreft. Foto: Scanpix.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder