- STIV OG MODERNE: Kronprinsesse Mette-Marit beskrives som stiv og lite spontan, mens Haakon får skryt. Foto: Hallgeir Vågenes
- STIV OG MODERNE: Kronprinsesse Mette-Marit beskrives som stiv og lite spontan, mens Haakon får skryt. Foto: Hallgeir Vågenes

VGs sjefredaktør står på sitt

Slår tilbake mot kritikken

INNENRIKS

VGs sjefredaktør Bernt Olufsen slår fast at VG har solid belegg for at kulturredaktør i Dagbladet Hege Duckert har hjulpet Mette-Marit med å plukke ut en mektig vennegjeng.

Publisert:

Han slår nå tilbake mot kritikerne av artikkelen i fredagens VG.

Der avdekket VG at Dagbladets kulturredaktør Hege Duckert har hjulpet Kronprinsessen med å plukke ut en vennegjeng som består av flere profilerte journalister og redaktører. Blant dem er lederen av VGs egen kommentaravdeling, Anders Giæver.

Saken hadde forsidetittelen «Mette-Marit og redaktørvenninne håndplukket ny og mektig vennegjeng».

I går, fire dager senere, gikk Slottets informasjonssjef Astrid Versto ut med følgende kommentar:

- Det er ikke riktig at noen håndplukker kronprinsparets venner.

- Du mener VGs opplysninger om at Hege Duckert har vært med og satt sammen en ny vennegjeng for kronprinsparet er feil?

- Vi kommenterer ikke hvem som er kronprinsparets private venner. Men ingen håndplukker kronprinsparets venner. Det er mitt svar, svarte Versto på VGs spørsmål.

Astrid Versto er søsteren til politisk redaktør i VG, Olav Versto. Hans sjef, Bernt Olufsen, reagerer slik på Slottets kommentarer:

- Det er fint at Slottets informasjonstjeneste har omtanke også for Dagbladets redaktører. VG har imidlertid aldri påstått at Dagbladets kulturredaktør alene har håndplukket kronprinsparets venner. Det VG helt presist har fortalt, er at kulturredaktør Hege Duckert har hjulpet kronprinsparet til å etablere et nettverk av personer med betydelig mediemakt, sier Olufsen.

Han understreker at ord og uttrykk ikke er det viktige i saken.

- Å fokusere på begreper som er brukt i denne forbindelse, er en avsporing fra den viktige prinsippielle debatten om mediefolks integritet som denne saken reiser, sier Olufsen.

- Var det uheldig at VG brukte ordet «håndplukket» en vennegjeng?

- Nei. For meg fremstår det som åpenbart at det å invitere spesielle personer til vennegjengen er det samme som å håndplukke dem.

- Selv om flere av dem kjente kronprinsparet fra før?

- Ja, og det fremgår også av vår første reportasje, sier Olufsen.

I reportasjen står det: «Selv om kronprinsparet kjente flere av disse personene fra før, er gamle og nye venner nå mikset sammen til en vennegjeng med stor makt, særlig i medie- og underholdnings-Norge.»

- Hvordan reagerer du på at informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet går ut og kommenterer VGs oppslag flere dager etterpå?

- Jeg vil si at det er uvanlig at Slottet deltar i en slik mediedebatt, sier Olufsen.

VG har siden onsdag i forrige uke bedt Slottet om en kommentar til våre opplysninger, men Slottets informasjonsenhet har gang på gang opplyst om at de ikke ønsker å kommentere kronprinsparets private venner.

Heller ikke kronprinsesse Mette-Marit ønsket å kommentere saken da VG i går formiddag møtte henne under et arrangement på Frogner hovedgård i Oslo.

VG får bekreftet fra uavhengig hold har kronprinsparet selv ikke hatt noe ønske om å delta i noen debatt om sin vennegjeng.

- Hvorfor ventet dere seks dager fra første henvendelse fra VG - og fire dager etter at saken sto på trykk - til dere kom med en slik uttalelse?

- Det er andre som også har avkreftet at noen håndplukker kronprinsparets venner, men det har stadig kommet flere saker. Jeg fant derfor at vi ville gå ut med dette nå, sier Astrid Versto.

- Er du bedt om å komme med en slik uttalelse av kronprinsparet selv?

- Hvordan vi jobber internt, ønsker jeg ikke å kommentere, sier Versto.

På TV2s «Tabloid» mandag kveld beskyldte Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim VG for løgn. Også Hege Duckert selv har på trykk i VG avvist at hun har «håndplukket» kronprinsparets vennekrets.

- Vi mener å ha et solid kildegrunnlag for det vi har skrevet i denne saken, sier Olufsen.

- Hvorfor brukte VG tre sider og forsiden på denne saken?

- Det vi avdekket gjennom reportasjen var et hittil ukjent nettverk av sentrale personer innen media som det er viktig at lesere og seere har kjennskap til, sier Olufsen.

- Var det en vanskelig beslutning å omtale VGs egen medarbeider Anders Giæver?

- Nei, jeg synes ikke det. Det er ikke nødvendigvis noe kritikkverdig å pleie omgang med kongelige personer, men det er viktig at offentligheten er klar over dette, sier Olufsen.