Angrepet med kake

Finansminister Kristin Halvorsen trodde hun skulle få en hyggelig hilsen på sin første arbeidsdag i Finansdepartementet. I stedet fikk hun en kake i hodet.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

PÅ PLASS: Finansminister Kristin Halvorsen overtok mandag nøklene til kontoret i det ærverdige bygget i Akersgata. Foto: SCANPIX

Halvorsen hadde da nettopp gått inn på sin nye arbeidsplass, men kom ut igjen da hun fikk høre at en forbipaserende ønsket å overrekke henne en kake.

Overrekkelsen ble derimot ikke helt som den nye finansministeren hadde planlagt.

Begynte å løpe

Idet mannen i 20-årene var i ferd med å pakke opp kaka, forsto Halvorsen hva som var i ferd med å skje, og begynte å løpe inn i departementet.

Da var det allerede for sent. SV-lederen fikk kremkaken godt plantet i bakhodet.

Liker ikke Halvorsen

- Jeg vil ikke si hvem jeg representerer, men du kan jo si at jeg ikke liker at Halvorsen har blitt finansminister, sa mannen til VG før han forsvant bortover Akersgata.

Kristin Halvorsen ønsker ikke å kommentere hendelsen, men avdelingsdirektør Runar Malkenes sier til NTB at Kristin Halvorsen ikke ønsker å forfølge saken ved å anmelde kakekasteren.

Mannen ble i dag avhørt hos politiet.

- Han innrømmer å ha kastet kaken og det har vel bygget seg opp en aggresjon mot politikeren over tid, uten at jeg vil gå nærmere inn på noe motiv akkurat nå, sier politijurist ved Oslo politidistrikt, Sven T. Røer, VG Nett.

Det finnes lovbestemmelser som straffer hardt den som forbryter seg mot statsmakten. Men Røer har liten tro på at mannen vil få en straffereaksjon på 15-21 års fengsel slik straffeloven hjemler for i slike tilfeller.

Video

- Vi må innhente noen flere opplysninger rundt det som har skjedd før vi bestemmer oss om vi vil ilegge ham en bot eller kreve fengsel, sier Røer til VG Nett. Det skal blant annet ha blitt gjort et videoopptak av hendelsen som politiet vil se nærmere på.

- Etter å ha sett den håper vi å få et inntrykk av hvor straffeverdig denne handlingen er, sier Røer som understreker at politiet ser alvorlig på et slikt anslag mot en statsråd.

- Det skaper utrygghet for våre folkevalgte politikere, særlig med tanke på tidligere hendelser. Denne gangen var det en kake, en annen gang er det noe annet. Det må markeres at vi ikke tolerer slik oppførsel, sier Røer. Mannen risikerer nå en kraftig bot eller fengsel for kakekastingen.

Politiet opplyser at det var sikkerhetspersonale ved regjeringbygget som grep inn og fikk situasjonen relativt raskt under kontroll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder