Krigen tilbake i pensum

Historikerne gikk i skyttergravene da første og andre verdenskrig ble presset ut av historiepensum på videregående. Nå er krigene tatt inn i pensum igjen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Forslaget til ny læreplan i historie ble angrepet av en rekke høringsinstanser og andre kritikere i fjor høst. I den endelige læreplanen har utdanningsmyndighetene gjort retrett. Utdanningsdirektoratet har kastet ut emner som Romerriket og Kina. Samtidig er verdenskrigene tatt inn, melder Aftenposten.

«Elevene skal kunne (...) gjøre rede for bakgrunnen for de to verdenskrigene og drøfte virkninger disse fikk for Norden og det internasjonale samfunn.», heter det.

I tillegg skal elevene redegjøre for ytterligere to konflikter etter 1945. Dermed er den kalde krigen også sikret en plass.

Da Aftenposten skrev om forslaget til ny læreplan i november, la kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) klare føringer på at pensumet måtte endres radikalt.

- Eldre historie hadde fått stor plass i utkastet. Justeringen var derfor helt naturlig og riktig å gjøre, sier prosjektleder Laila Fossum i Utdanningsdirektoratet.

Heller ikke læreplanen de siste årene har nevnt verdenskrigene spesielt og Fossum presiserer at det aldri var meningen at verdenskrigene skulle ut av historietimene.

- Vi har valgt å konkretisere verdenskrigene i større grad enn vi hadde gjort, opplyser hun. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder