FrP: Somalieren bør dømmes nå

Publisert: Oppdatert: 15.03.06 13:54

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen mener det bør drøftes om det nå skal reises straffesak mot somalieren som for 19 måneder siden drepte 23 år gamle Terje Mjåland på trikken i Oslo.

Drapsmannen går nå fritt omkring, skriver VG onsdag.

Somalieren ble dømt til psykiatrisk behandling for drapet som sjokkerte Oslo sommeren 2004, men Ellingsen som er nestleder i justiskomitéen på Stortinget, mener dette ikke er straff.

- Det er viktig for ofrene at de ser at det kommer sanksjoner. Behandling er ikke straff. Ofrene lever med opplevelsen av det som skjedde hver dag. Hvis drapsmenn kan gå fri så kort tid etterpå skaper man et inntrykk av at drapsmenn ikke får straff, sier Ellingsen.

For å sikre legitimiteten til det norske rettsvesenet ønsker Ellingsen at alle som ikke blir dømt på grunn av helsemessige årsaker skal vurderes på ny når helsetilstanden har bedret seg.

- Når de har blitt friske må det vurderes om de skal få den straffen de burde ha hatt i utgangspunktet, for da er de jo strafferettslig ansvarlige.

Ellingsen har i dag skrevet brev til helseminister Sylvia Brustad.

- Hvis hun ikke kan garantere for tilstanden til somalieren må han snarest bak lås og slå. Her er det ikke rom for den minste usikkerhet. Samfunnets behov for sikkerhet skal veie langt tyngre enn hans behov for et normalt liv, sier Ellingsen.

Denne artikkelen handler om