SKREKK OG GRU: Årets Halloween-feiring skapte problemer over store deler av landet. Foto: AFP

Halloween-pøbler herjet hele landet

(VG Nett) Ruteknusing, spikermatter, tagging og trusler gjorde Halloween-feiringen til et levende mareritt for mange nordmenn i går.

  • Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
AllehelgensaftenMye Moro

- Vi har fått flere telefoner fra personer som har følt seg truet av godteritiggende unger. En dame som gikk tom for varene, ringte oss og fortalte at flere barn oppførte seg truende og nektet å forlate huset hennes, forteller operasjonsleder Eirik Svendsen i Sør-Trøndelag politidistrikt til VG Nett.

Les også:76-åring ranet av Halloween-kledde

I flere av landets politidistrikt hadde lovens lange arm sin fulle hyre med å stanse pøbler som brukte skrekknatten til mer enn å samle godterier.

Ble du rammet av Halloween-pøbler?Kontakt VG Netts reporter her

- Det er en skremmende utvikling. Det dreier seg om klassisk eggkasting, ruteknusing, steinkasting og ildspåsettelser, sier operasjonsleder Morten Eriksson i Søndre Buskerud politidistrikt til dt.no.

Kastet egg mot biler i fart

Torsdag morgen var det kommet inn hele 24 meldinger om Halloween-bråk i Søndre Buskerud. Nesten like ille har det vært i Østfold.

VG-blogg:Skriik! Jeg hylte som en gris

- Vi hadde en rekke meldinger i går kveld, spesielt fra Moss, forteller operasjonsleder Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til VG Nett.

Meldingene gikk også der ut på skadeverk, ildspåsettelse, tagging og eggkasting. To gutter på 13 og 14 år ble tatt på fersken av politiet da de med lighter og sprayflaske forsøkte å sette fyr på en nedlagt forretning i Moss.

- Egg ble også kastet mot biler i fart. I et tilfelle medførte det at en bil dro ut til siden og kjørte i grøften. Vedkommende kunne like godt frontkollidert med en annen bil. Heldigvis gikk det bra, sier Antonsen.

Tagget politibil

I Bodø var det ikke bare byens vanlige innbyggere som ble mål for pøbelstreker. Også politiet selv ble rammet.

- To jenter på 16 og 17 år tagget ned en politibil med enkle ord som beskriver kjønnslige aktiviteter, sier operasjonsleder Vidar Lundås i Salten politidistrikt til VG Nett.

- Halloween-feiring? Huff, kan vi ikke få en slutt på den? spør operasjonsleder Åsbjørn Bjørnes i Asker og Bærum politidistrikt når VG Nett ringer for å oppsummere nattens skrekkaktiviteter.

VG-blogg:- Halloween er altfor tidlig julebukk

Flere steder i distriktet ble hus og biler tilgriset med egg av Halloween-pøbler. Petter Dahlgren fikk sjokk da han kjørte over en spikermatte i Heggedalsbakken i Asker.

- Det jeg tenker mest på er hva som faktisk kunne ha skjedd. Bak min bil kom det kjørende en mopedist. Hva ville ha skjedd dersom den personen kjørte over spikermatten? sier Dahlgren til budstikka.no.

Ber om foreldrehjelp

Flere politidistrikt har nå sett seg lei på de simple pøbelstrekene og håper foreldrene tar ansvar slik at neste års feiring foregår i roligere former.

VG-debatt:Foreldre legger ned Halloween-forbud

- Det begynner å bli så alvorlig at vi må se nærmere på det. Normalt sett er ikke Halloween en type feiring politiet prioriterer, men det blir det kanskje en forandring på. Her blir vi uansett nødt til å spille på foreldrene. Jeg håper at de kan ta litt tak i dette, sier operasjonsleder Eriksson i Søndre Buskerud til dt.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder