OPPROP: Gro Harlem Brundtland, Kåre Wiloch, Kjell Magne Bondevik og Odvar Nordli krever at atomvåpen ødelegger Foto: Trond Solberg

Betalte operasjon i 2002

- Underbygger at hun kjente regelverket

Da Gro Harlem Brundtland ble operert for kreft i livmoren på Ullevål universitetssykehus i 2002, ble det sørget for at regningen ikke ble belastet norske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Av ALF BJARNE JOHNSEN, LARS HALVOR MAGERØY, FRANK ERTESVÅG, GUNN KARI HEGVIK og MARIANNE JOHNSEN
Men da Brundtland fem år senere ble hofteoperert på samme sykehus, reagerte hun ikke på at hun slapp å betale for operasjonen. Da tok Ullevål regningen.

Helsepolitiker, Sonja Sjøli (H) mener dette underbygger at Gro kjente regelverket.

- Dette tyder på at hun visste hvordan reglene var. Hvis hun betalte for seg i 2002, må hun jo ha kjent til regelverket, sier Sjøli til VG.

Sjøli har selv jobbet i mange år i helsevesenet og har ledet Norges Jordmorforbund.

Gro fikk diagnosen kreft 9. desember 2002 og ble operert på Ullevål få dager senere. Dette bekreftet hun overfor VG i oktober året etter, på bakgrunn av at Arne Olav Brundtland hadde omtalt operasjonen i sin bok «Fortsatt gift meg Gro».

I februar i fjor la Brundtland seg nok en gang under kniven for den første av to hofteoperasjoner. Tirsdag sa Brundtland i en pressemelding at hun da derimot ikke kjente til regelverket for hvilken rett hun hadde på operasjon i Norge, mens hun var bosatt i Frankrike:

«Jeg var ikke kjent med noe krav til annen dokumentasjon, og ble heller ikke opplyst eller forespurt om det.»

E112-skjema

Brundtland var formelt bosatt i Frankrike da hun i fjor ble operert i Norge, og skulle derfor ha klarert med franske myndigheter og ha et E112-skjema fylt ut, dersom Frankrike skulle ha dekket hennes utgifter til operasjonen.

Men i 2002 tyder mye på at Brundtland var klar over at hun ikke hadde rett på operasjon i Norge, siden hun da var bosatt i Genève i Sveits.

Klinikksjef Bjørn Busund på gynekologisk avdeling på Ullevål bekrefter at operasjonen fant sted på hans avdeling.

- Det var jeg som håndterte fakturaen. Den ble betalt av Gro, eller hennes arbeidsgiver, men det kan jeg ikke si sikkert fordi det ligger noen år tilbake, sier Busund.

- Hvor stort var beløpet?

- Det kan jeg ikke huske nøyaktig nå. Men det var en faktura i henhold til reglene, 100 prosent av DRG, som er et kostnadsgjennnomsnitt av slike operasjoner.

- Altså det samme som andre pasienter uten folketrygdekning må betale?

- Det er riktig, sier Busund.

Utdyper ikke

Brundtlands presserådgiver, Jon Mørland, vil ikke utdype hvorfor Brundtland betalte for seg i 2002, men ikke i 2007.

- Jeg har ingen kommentar til det. Hvilken interesse har det om det var Gro eller arbeidsgiveren som betalte for denne operasjonen, sier Mørland til VG.

Inngrepet i Brundtlands hofte kostet mellom 40 000 og 45 000 kroner, anslo daværende sjef for ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus, Olav Røise, til NTB tidligere denne uken.

Røise bekreftet tidligere denne uken at han var klar over at Brundtland ikke hadde rett på hofteoperasjon, men at han syntes «hun fortjente det». Trolig fikk Brundtland en operasjon til samme verdi i 2002.

- Betydelig beløp

- Omtrent hvor stort var beløpet?

- Jeg husket ikke, men det var et betydelig beløp, sier Bjørn Busund ved gynekologisk avdeling på Ullevål.

- Dyrere enn hofteoperasjonene hun gjennomførte et annet sted på Ullevål?

- Jeg tror kanskje i samme størrelsesorden, sier Busund.

VG har vært i kontakt med flere i Verdens helseorganisasjon (WHO), men ingen i organisasjonen kunne i går svare på om WHO betalte for Brundtlands kreftoperasjon.

Mørland sier Brundtland nå skal gå igjennom trygdeforpliktelser med norske og franske myndigheter.

Dagbladet skrev i går at ekteparet Brundtland har benyttet seg av langt flere helsetjenester i Norge enn de tidligere denne uken tilbød seg å betale for.

- Gro ønsker ikke å ta noen saksbehandling i mediene. Hun skal sette seg ned med trygdeetaten i Norge og Frankrike, med spørsmålene om både operasjoner og rehabilitering, sier Mørland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder