PREKTE OM BLASFEMI: Jens Stoltenberg (Ap) bøe hardt presset da han forsøkte å forklare sammenhengen i regjeringens blasfemisyn på pressekonferansen i går. Foto: ROBERT S. EIK

Rødgrønne politikere vil tvinge Jens til å snu

Rødgrønne politikere vil tvinge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til å avlive regjeringens nye blasfemilov.

Artikkelen er over 11 år gammel

Nå planlegger de å tvinge regjeringen til å snu gjennom Stortingets behandling. De er krystallklare på at Stoltenbergs forsøk på å «oppklare misforståelser» på en pressekonferanse i går, ikke holder mål.

- Det holder ikke. Om Stortinget er uenig i lovparagrafen regjeringen varsler, kan vi komme med merknader eller vedtak som instruerer regjeringen i å droppe den, sier visepresident i Odelstinget, Olav Gunnar Ballo (SV).

Stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) er enig.

- Avstand

- Jeg mener det vil være riktig å gjøre. Jeg syns vi skal ta avstand fra dette. Jeg skjønner ikke hvordan man skal trekke vern av religion inn i det som omhandler hatefulle ytringer mot enkeltpersoner, sier Wickholm til VG.

- Jeg mener at det nå må være såpass tak i dette Stortinget at det får drept denne regjeringsformuleringen om et strafferettslig vern av trossetninger og livssyn en gang for alle, sier Rolf Reikvam (SV) til VG.

Mange fikk inntrykk av at Jens Stoltenberg i går hadde snudd i synet på den nye blasfemiloven. Det stemmer ikke med sakens realiteter: Stoltenberg har ikke trukket tilbake forslaget om en lov som skal verne «ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser».

Gjentatte ganger

VG spurte statsministeren gjentatte ganger i går om han står fast på at regjeringen vil foreslå straff for «kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn». Men VG fikk ikke noe svar. Stoltenberg sa han ikke «helt husker sammenhengen» i setningene VG leste opp fra regjeringens egen odelstingsproposisjon.

- Jeg syns Stortinget kan skrive en merknad om at man ikke ønsker et særskilt vern av religion som rettssubjekt. Gud trenger ikke et særskilt rettsvern. Det tror jeg også Sp er enig i. Du finner knapt et menneske i Norge som står opp for det nye lovforslaget. Siden det er massivt flertall mot det i Stortinget og folket, så kan vi egentlig bare avslutte denne saken, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap).

Sterke reaksjoner

Også AUF-leder Martin Henriksen mener Stortinget bør instruere regjeringen til å droppe den nye blasfemiloven.

- Det må Stortinget gjerne gjøre for vår del. Jeg tror det blir resultatet uansett. Reaksjonene på dette har vært så sterke at Stortinget i 2011 ikke kommer til å gjøre annet enn å fjerne blasfemiparagrafen, sier Henriksen til VG. I stortingsgruppene til SV, Ap og Sp har det vært kraftige reaksjoner på regjeringens beslutning, og samtlige stortingsgrupper skal drøfte saken i dag. Flere reagerer sterkt på at det vedtaket fra regjeringen ikke har blitt drøftet i stortingsgruppene på forhånd.

- Det er opprør i gruppen til SV nå, sier en SV-representant til VG.

Leder i justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), vil hverken avvise eller fastslå at merknadene fra justiskomiteen vil instruere regjeringen i å droppe loven.

Da VG spurte statsminister Jens Stoltenberg om han står fast på at regjeringen vil innføre et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn, svarte han:

- Det er vanskelig å kommentere noe jeg ikke helt husker sammenhengen i. Men det er det jeg sier nå som gjelder.

- Det betyr at vi kan se bort fra dette?

- Det har jeg ikke sagt, svarte Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder