NY KØLAPP: Bertha Johansen må nok en gang skifte rull i kølappmaskinen til Nav i Akersgata. Denne gang får hun hjelp av Kim Billet, som skal purre på sykepengene. Foto: Gjermund Glesnes

Nav-besøk hver dag til han får pengene

(VG Nett) Etter to måneder uten penger har Kim Billet (27) fått nok. Nå vil han møte opp hos Nav hver dag helt til pengene er på konto.

 • Gjermund Glesnes

Artikkelen er over 11 år gammel

Nav er i krise, og sliter med altfor lange ventetider i de fleste saker. Arbeidsledige må vente i tre måneder på å få dagpenger, og blir sendt til sosialkontoret i ventetiden.

Ved Nav-kontoret i Akersgata har Kim Billet (27) trukket kølapp for andre dag på rad. Han ble sykemeldt 15. desember i fjor, og har fortsatt ikke sett snurten av sykepengene.

Nå har bygningsarbeideren fått nok av å gå blakk.

- Det er rimelig håpløst. Jeg må ha penger, og er frustrert og lei av å ringe. Jeg har ringt syv-åtte ganger. I går møtte jeg opp personlig med alle papirene fra legen. Da lovet de at pengene skulle være på konto i dag. Det er de ikke. Derfor dro jeg hit igjen, sier han.

Billet sier at han kommer til å troppe opp på Nav-kontoret hver eneste dag inntil pengene er på konto.

Fortell om dine erfaringer med Nav!

Store problemer

Ifølge Dagsavisen bryter Nav sin egen tidsfrist for 13 av 17 stønadstyper. Verst står det til for uføre, enslige forsørgere og de som venter på barnebidrag og barnetrygd. Bare i Oslo blir mellom 600 og 750 personer henvist til sosialkontoret hver eneste uke fordi de ikke får dagpenger i tide.

Les også:Dagpenger drøyer i månedsvis

Professor Asbjørn Kjønstad ved Universitetet i Oslo mener at Nav-brukere kan gå til søksmål mot Nav hvis de ikke får den støtten de skal ha.

Les også:Stoltenberg lover opprydning i Nav

Kan måtte kutte

I regjeringens tiltakspakke mot finanskrisen fikk Nav tildelt 320 stillinger. Mange av disse er allerede besatt fordi midlertidig ansatte har fått forlenget sine engasjementer, opplyser arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Tor Saglie, til VG Nett.

Les også:Ledigheten opp 46 prosent

- Jeg kjenner ikke den detaljerte status for de 320 stillingene, men dette er godt i gang, sier han.

Det er likevel ikke sikkert at Nav er på vei ut av krisen. Det har tidligere blitt kjent at små budsjetter kan tvinge flere kontorer til å redusere arbeidsstokken.

Les også:Nav mener de har for mye jobb

- I en del fylker er budsjettene så stramme at de må kutte stillinger. I Oslo må de kanskje kutte 100 midlertidige stillinger, og dette er medregnet de nye stillingene fra tiltakspakken, sier leder Jarle Berge i Norsk Tjenestemannslag i NAV til VG Nett.

Han sier at de nå arbeider politisk for å kunne beholde de stillingene som etaten har i dag.

- Nav i seg selv har ikke så mange midler å spa opp. Her må statsråden på banen. Vi håper på flere midler først i mars og deretter i revidert statsbudsjett til sommeren, sier Saglie.

Mange søkere

Navs sider er det i dag registrert 66 jobbannonser for etaten, noen av disse med flere stillinger.

Kontaktpersonene på et utvalg av stillingene forteller om stor søkerinteresse. Nav Tønsberg har 130 søkere til én stilling, mens Nav på Karmøy en dag før fristen har fått inn 79 søkere til sine to stillinger.

- Vi hadde god pågang også i fjor. Da søkte 65 personer. Men vi er positivt overrasket over søkingen i år, i og med all den negative omtalen i media, sier leder ved NAV Karmøy arbeid og trygd Solfrid Odland Ytreland.

Mer om

 1. Finanskrisen

Flere artikler

 1. Ap: - Hagen er frekk

 2. Andersen: - Ikke nedbemanning i Nav

 3. SV-Audun vil skjerme de svakeste i corona-krisepakken

 4. Stoltenberg: - Krisen blir bare verre

 5. Slik får EØS-borgere norske sosialpenger

Fra andre aviser

 1. Syv av ti uten dagpenger i Oslo

  Aftenposten
 2. Nav gjør ledige til sosialklienter

  Aftenposten
 3. Regjeringen blar opp mer penger til Nav

  Aftenposten
 4. Nav Oslo får krisehjelp

  Aftenposten
 5. Når velferdssamfunnet svikter

  Aftenposten
 6. Nav-direktøren lover skjerping

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no