GIFTET SEG: Kun et par måneder etter at Khalid Skah vant gull på 10000 meter under OL i Barcelona i 1992, giftet han seg med norske Anne Cecilie Hopstock. Bildet er fra 1998. Foto: ARNLJOT BRINGEDAL

OL-mester Khalid Skah (42) tiltalt for kidnapping, vold og grove trusler

Barna rømte til mamma i Norge

Norsk politibetjent slått ned og knivstukket

Mens OL-mester Khalid Skah (42) sov, skal hans to barn ha rømt via taket på huset, ned i bakgården og inn mot byen for å få hjelp.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Nå er 42-åringen tiltalt i Norge for grove trusler og vold mot ekskona Anne Cecilie Hopstock (43) og de to ungene:

Mens familien var på biltur i Marokko, skal OL-helten ha truet sin ektefelle og deres to barn med å kjøre dem i hjel, går det frem av tiltalen.

I tillegg er OL-mesteren i friidrett tiltalt for å ha kidnappet barna og holdt dem som gisler i sitt eget hjem i hovedstaden Rabat i Marokko fra 1. august 2007 og frem til i dag.

Dramatisk flukt

Tross gjentatte forsøk lyktes ikke VG å komme i kontakt med Skah for å få hans kommentarer til de meget alvorlige påstandene i tiltalen.

Ved fire-fem-tiden om morgenen 19. juli i år var det årelange, angivelige marerittet hos Khalid Skah over: Under svært dramatiske omstendigheter klarte de to barna å rømme via taket på boligen til Skah og ned i bakgården.

Deretter løp de ned mot sentrum av byen hvor de fikk låne mobiltelefonen til to tilfeldige menn for å varsle den norske ambassaden. Kort tid senere ble de plukket opp av en tjenestemann på et gatehjørne.

I flere dager oppholdt de seg ved ambassadens residens. Samtidig skal Khalid Skah ha rettet trusler mot flere av ambassadens ansatte og forsøkt å få kontakt med barna.

Ifølge Utenriksdepartementet (UD), er truslene anmeldt til politiet i Marokko.

Etter det VG kjenner til, skal en norsk politibetjent ha blitt slått ned og knivstukket i Marokkos hovedstad Rabat av ukjente gjerningsmenn. Angrepet blir satt i sammenheng med saken.

UD-kontakt

Khalid Skah startet friidrettskarrieren som terrengløper og ble blant annet verdensmester i 1990 og 1991. I tillegg løp Skah inn til gull på 10000 meter under OL i Barcelona i 1992. Mens han bodde i Norge, representerte han i flere år idrettslaget BUL.

«Endelig er vi trygge», skal ungene ha sagt da de landet på Gardermoen.

- De bar preg av det de har vært igjennom, sier moren Anne Cecilie Hopstock, som VG møtte i går. Kun tre dager har gått siden barna kom hjem til Norge etter å ha vært bortført av sin egen far i nærmere to år, ifølge tiltalen.

Samtidig som dramaet utspant seg i den marokkanske hovedstaden, var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i løpende dialog med Marokkos utenriksminister, både skriftlig og muntlig.

- Det sier noe om alvoret. Kontakten har vært positiv og vi samarbeider tett om saken, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i UD.

- Vi er godt fornøyd med hjelpen fra norske myndigheter, sier morens advokat Marte Svarstad Brodtkorb.

Årsaken til at 43-åringen nå snakker åpent ut om konflikten med Khalid Skah, er eksmannens uttalelser i marokkansk presse om at norske myndigheter har kidnappet barna hans.

- De har vært forsøkt bortført to ganger tidligere. Etter dette leverte jeg en klage til påtalemyndigheten i Rabat, sier Skah til nyhetsbyrået AFP.

- Nektet å snakke norsk

Ifølge tobarnsmoren, planla familien et ti måneder langt opphold i Marokko fra høsten 2006 til sommeren 2007. Ungene fikk fri fra skolen og hun tok selv permisjon fra jobben.

Men istedenfor å leve et normalt i den marokkanske hovedstaden, viste oppholdet seg å bli et nesten tre år langt mareritt for Hopstock og barna:

Ifølge tiltalen holdt den tidligere OL-mesteren familien innesperret i sitt eget hjem i fødelandet i drøyt fem måneder høsten 2006. I tillegg tok han fra dem pass og mobiltelefoner.

- Han nektet oss å snakke norsk med hverandre og låste oss inne i separate rom i huset, sier Hopstock.

I begynnelsen av januar 2007 flyktet tobarnsmoren hjem til Norge.

- Han var annerledes, men det tok tid før jeg begynte å forstå situasjonen. Jeg tenkte at «nå må jeg som er problemet bort», sier 43-åringen.

Håpet på løsning

Da tobarnsmoren forlot Marokko, skal avtalen fremdeles ha vært at ungene skulle reise hjem til Norge den førstkommende sommeren. Slik ble det ikke.

- Det er en kjempetrist skjebne. Jeg vet ikke hvorfor han endret karakter, men det har gått over tid, sier hun.

Ved minst fem anledninger har 43-åringen reist til Marokko for å komme frem til en fredelig løsning med den tidligere OL-vinneren. Først i 2007, så i 2008.

Lille julaften i fjor slo Oslo tingrett i dom fast at foreldreansvaret og den daglige omsorgen for eksparets barn, tilfalt den 43 år gamle moren. I løpet av de to og et halvt siste årene har moren bare sett ungene i totalt tre timer.

De to er både norske og marokkanske statsborgere, men har fast bostedsadresse i Norge, får VG opplyst.

- Han har tatt dem ut av skolen to ganger. Senest i februar. Da låste ham dem inne, og de har ikke gått på skole siden sier tobarnsmoren, og forteller at barna ble utsatt for både fysisk og psykisk vold av Skah.

- I tillegg fikk de lite mat.

En drøy uke etter den desperate flukten, landet ungene på Gardermoen fredag, hvor de ble møtt av norsk politi.

- Det var helt fantastisk å se dem igjen. Det var godt, sier Hopstock.

Nå lever familien med et alvorlig trusselbilde, og de er under kontinuerlig beskyttelse av politiet. Den tidligere OL-mesteren skal ha drapstruet familien og varslet at han skal ta de også i Norge.

UD: - Vi har ikke kidnappet

Mens Khalid Skah (42) beskylder norske myndigheter for kidnapping, avviser Utenriksdepartementet (UD) påstanden.

- Norske myndigheter hadde ingenting med at barna ble fraktet fra Marokko til Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i UD til VG.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren, oppsøkte de to barna den norske ambassadens residens etter at de skal ha blitt truet på livet av sin far.

- De følte seg i livsfare og fikk være der i noen dager. Det er ekstraordinært at slikt skjer og veldig spesielt, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder