SKJEDDE HER: Politimannen ble alvorlig skadet etter en ulykke på politiets skytefelt ved Birkeland i Aust-Agder. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Politimann alvorlig skadet etter ulykke på skytetrening

Tirsdag formiddag ble en politimann alvorlig skadet under skytetrening i Aust-Agder. Spesialenheten er nå på plass for å etterforske hendelsen.

– Spesialenheten er nå på plass på området, men hvor raskt vi har et svar på hva som har skjedd er vanskelig å si. Før vi kan trekke noen konklusjoner jobber teamet nå med å danne seg et overblikk og med å snakke med folk, sier påtaleansvarlig ved Spesialenheten for politisaker, etterforskningsleder Helle Gulseth til VG.

Den skadede politimannen, som er ansatt i Agder-politiet, ble først fraktet til sykehuset i Kristiansand, men tirsdag ettermiddag er mannen fløyet med luftambulanse til Oslo.

– Den skadede tjenestemannen vår er fløyet til Ullevål sykehus for videre behandling. Tilstanden beskrives fortsatt som alvorlig, men stabil, opplyser politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg til VG.

Har du tips i denne saken? Kontakt VG her

Hendelsen fant sted på politiets øvingsarena på Flakke Loner i Birkenes klokken 09.55 tirsdag.

– Det er for tidlig å si hva som har skjedd, men det skal ikke være et vådeskudd. Han skal være alvorlig skadet, og pårørende er varslet, skrev politimester, Kirsten Lindeberg, i en pressemelding etter hendelsen tirsdag formiddag.

SPERREBÅND: Et område ved skytebanen er sperret av etter ulykken. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Bombegruppe og krimteknikere

Til VG forteller Lindeberg at ulykken skjedde i forbindelse med en ordinær skytetrening, som politi i operativ tjeneste har med jevne mellomrom.

Etterforskningsleder Helle Gulseth, bekrefter at hendelsen skjedde mens politimannen var i tjeneste.

– Vi har opprettet sak med hjemmel i Straffelovens paragraf 188, som gjelder uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver, sier Gulseth til VG.

Etterforskningslederen bekrefter overfor VG at de har bedt om bistand fra krimteknikere fra Kripos for undersøkelser av åstedet, samtidig som hun forteller at Agder politidistrikt har bedt om hjelp fra bombegruppen i Oslo-politiet.

ALVORLIG SKADET: Politimannen ble alvorlig skadet, men tirsdag ettermiddag meldte sykehuset at tilstanden er stabil. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Vitner skal ha fortalt til avisen Fædrelandsvennen at de hørte et kraftig smell, og et vitne forteller at «det hørtes ut som eksplosiver», skriver NTB.

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg sier at det å tilkalle bombegruppen var et strakstiltak de satte i gang før det ble klart at spesialenheten skulle etterforske saken. Hun vil imidlertid ikke kommentere grunnen til dette, og om det var en bombe involvert?

– Jeg kan ikke uttale meg utover det jeg allerede har sagt, sier Lindeberg.

Spesialenheten for politisaker har nå iverksatt etterforskning av hendelsen, i tillegg til at Kripos også har sendt tre krimteknikere til stedet.

Etterforskningsleder Gulseth kan ikke kommentere hvorvidt noen andre er involvert i saken.

Fullt fokus på kollegaen

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier til VG at de nå jobber med å følge opp kollegaen og de rundt.

– Det vi er opptatt av nå er at det går bra med vår gode kollega og at han blir fulgt opp på en god måte. Dette er først og fremst en alvorlig hendelse, og vi har fullt fokus på at alt skal gå bra med politimannen og at hans nærmeste blir fulgt opp, forteller Bolstad.

Hva som kan ha ført til hendelsen ønsker ikke Bolstad å uttale seg om.

– Det er det Spesialenheten og teknikere fra Kripos som vil undersøke og avdekke. Det eneste jeg vet er at det på steder der det drives slike øvelser er rutiner på hva som skal skje. Meg bekjent er det heldigvis sjeldent vi har slike alvorlige hendelser som dette, sier Bolstad.

Flakke Loner, hvor hendelsen fant sted, er en øvingsarena hvor man trener på skoleskyting og terror i Agder. Ifølge NRK er arenaen i relativt dårlig stand, og mangler blant annet vann og skikkelige sanitærforhold.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder