SORIA MORIA: 13. oktober 2005 la Jens Stoltenberg, Åslaug Haga og Kristin Halvorsen frem Soria Moria-erklæringen. Nå møter de anklager om løftebrudd. Foto: Scanpix

- Løftebrudd problem for regjeringen

(VG Nett) Opposisjonspartier og medier ramser opp regjeringens brudd på Soria Moria-løftene. Politiske eksperter mener løftebruddene kan bli farlige for de rødgrønne.

  • Elisabeth Breien Ellingsen

Artikkelen er over 11 år gammel

Onsdag presenterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) status etter tre års samarbeid. Tirsdag la den rødgrønne regjeringen frem sitt siste statsbudsjett som de er sikre på å få gjennomført. Samtidig ramser opposisjonspartier og medier opp hvilke løfter som ikke vil bli innfridd.

Les alt om statsbudsjettet her!

Medienes oppsummeringer viser at det er et stykke igjen til Soria Moria for de rødgrønne regjeringskollegaene.

Les også:Jens når ikke Soria Moria

Adresseavisen har i dag en liste over løfter som er brutt. Av løftene avisen har sett på, er to av tre ikke innfridd.

Blant annet er det langt frem når det gjelder viktige områder som barnehage, skole, forskning og samferdsel.

Statsminister Jens Stoltenberg er ikke enig i Adresseavisens regnestykke.

- Adresseavisens såkalte gjennomgang av 20 løfter for Soria Moria - erklæringen bærer preg av svært mangelfull og kreativ bokføring, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Han sier at Soria Moria-erklæringen inneholder 600 konkrete målsettinger, og at en gjennomgang av 20 ikke er troverdig.

- En vekker for velgerne

Likevel er løftebruddene sentrale i mange medier dagen etter statsbudsjettet.

- En slik type oppstilling av løfter og praksis er veldig sterk, og er en vekker for mange velgere. Slike lister er en viktig guide for det store publikum når det gjelder tiltroen til regjeringen, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU.

VG Nett-leserne:Fremdeles store ord og lite handling

Han sier at regjeringspartiene vil gå til angrep på slike lister, og at det alltid kan stilles spørsmål ved om det er en riktig fremstilling av fakta.

- Selv om de rødgrønne velger å ikke kommentere listene, har de all grunn til å ta det alvorlig. Og det gjør de nok, sier Todal Jenssen.

Mange er skuffet

Også professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning mener at fokuset på løftebrudd kan bli et problem for Stoltenberg & co.

- Det er alltid mulig å måle løftene med millimetermål. Spørsmålet er i hvilken grad opposisjonen og mediene fokuserer på dette, sier Aardal.

- Utfordringen for regjeringen er hvordan de klarer å forklare, eller bortforklare, løftene som ikke er innfridd, sier han.

Er du fornøyd med statsbudsjettet?Si din mening her!

Han viser til at stadig flere kommer på banen med kritikk av budsjettet.

- Det er mange som er skuffet rundt omkring. De som er farlig for regjeringspartiene er hvis viktige grupper blant deres egne velgere reagerer. Blant annet kan kritikken fra Utdanningsforbundet skade SV som har skole som et av sine satsingsområder. Skole kommer trolig også til å bli en av de viktige sakene i valgkampen, sier Aardal.

Måtte ha Soria Moria

Han sier at slike forhåndserklæringer som Soria Moria alltid vil kunne føre til spørsmål. Han mener likevel ikke at regjeringen burde ha droppet Soria Moria-listen med løfter.

- Soria Moria var viktig for koalisjonsregjeringen slik at de fikk en avklaring seg imellom. Men jo mer konkrete løftene er, jo vanskeligere er det å komme unna når løftene ikke er innfridd, sier Aardal.

Heller ikke Todal Jenssen mener at de rødgrønne kunne ha unngått en regjeringsplattform med løfter og mål.

- Det er bedre for regjeringen at de setter opp løfter enn at de lar det være. Det er en del av politikkens rasjonalitet at man har noen mål man prøver å nå. Men dette burde ikke være en liste som kom etter valget. Det er brudd med kutyme i norsk politikk at den ikke ble lagt frem før valget, sier Todal

Jenssen som mener at de rødgrønne partiene denne gangen bør legge frem en erklæring på forhånd.

- Det gjelder alle partiene som ser for seg at de skal regjere sammen. Også Høyre og Frp bør legge frem en felles erklæring hvis de tenker å inngå regjeringssamarbeid. Jeg er redd for at 2005 satte en dårlig standard når det gjelder akkurat dette, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder