GÅR SNART AV: Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Ved årsskiftet blir han avløst av Morten Haga Lunde.
GÅR SNART AV: Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Ved årsskiftet blir han avløst av Morten Haga Lunde. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

E-sjefen: IS kan bare beseires med bakkestyrker

INNENRIKS

Terrorgruppen IS kan ikke beseires med flyangrep alene, mener etterretningssjef Kjell Grandhagen.

  • NTB
Publisert:

– Det er ganske åpenbart at å bekjempe IS fra luften ikke kan gi de resultatene man håper på, sier Grandhagen til NRK.

Bakkestyrker må til dersom man skal gjøre seg håp om å beseire den militante islamistgruppen som nå kontrollerer store deler av Irak og Syria, mener han.

Les også: Dette kan blir Norges bidrag i kampen mot IS

Utrolig vanskelig

– Det er vanskelig å se for seg at du kan tvinge IS ut av de områdene de kontrollerer uten bakkestyrker. De er infiltrert med sivilbefolkningen hele veien. Det gjør det utrolig vanskelig å gjennomføre presise operasjoner som svekker kapasiteten deres over tid, sier Grandhagen.

Han deler syn med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere lederen for FNs observatørstyrke i Syria, generalløytnant Robert Mood.

Kronikk fra Sverre Diesen: Vestens strategiske dilemma

– Luftmakt alene løser ikke noe

– En seier over IS og stabilisering av konfliktområdene i Irak og Syria krever like stor innsats som i Afghanistan, sa Diesen til Klassekampen nylig.

– Det er riktig at luftmakt alene ikke løser noe. Skal du oppnå resultater, må du inn med bakkestyrker. I Syrias tilfelle snakker vi om store bakkestyrker, sa Mood til Dagbladet.

USAs president Barack Obama har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker til Syria. Hvem som eventuelt skal ta opp kampen mot IS på bakken, er derfor høyst usikkert.

Les også: NATO vil ikke bruke bakkestyrker i kampen mot IS

USA ba tidligere i måneden Norge om å bidra med kampfly i luftkrigen mot IS, noe flere partier på Stortinget har uttrykt stor skepsis til.

Også blant folk flest er motstanden stor og flertallet sier nei til at norske soldater skal delta i direkte angrep mot IS, viser en meningsmåling InFact har utført for VG.

Her kan du lese mer om