Brutale voldsvideoer ryster skolemiljø i Trondheim

Nye videoer - ny anmeldelse

INNENRIKS

Politiet: Ofrene tør ikke anmelde

TRONDHEIM/OSLO (VG) Denne og flere andre voldsvideoer sjokkerer ungdomsmiljøet i Trondheim. Politiet mener en gjeng sirkler inn sine ofre og går uprovosert løs på skoleelever mens seansene filmes.

Publisert: Oppdatert: 22.04.16 18:44

– Filmen viser hvordan denne gruppen med ungdommer nærmest sirkler inn sitt offer. Får det inn i et eget rom, før den ene slår og sparker løs på vedkommende, sier politiadvokat Alf Rune Nilsen i Trøndelag politidistrikt.

Foreløpig er bare én person siktet for volden - en 18-åring av utenlandsk opprinnelse. Han er siktet for totalt seks voldsepisoder.

18-åringen har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer, men nekter skyld. Til Adressa.no sier han om volden han etterforskes for at «nesten alt var i selvforsvar».

Men videoen du kan se et utdrag fra øverst i denne saken, er trolig bare toppen av isfjellet. Og den viser en annen historie:

Mens de filmer, samler en gjeng ungdommer seg rundt en enslig jevnaldrende gutt i gymgarderoben. De kommer gradvis nærmere, før en av dem går til angrep. Gjerningsmannen fortsetter å slå, mens blodet renner fra offeret.

Ifølge politiet sirkulerer det flere filmer i ungdomsmiljøet i Trondheim, som alle følger det samme mønsteret. De skal vise hvordan den samme gjengen velger ut sine ofre før de går til angrep. De blodige voldsepisodene blir filmet av flere av deltakerne, før de blir lagt ut på internett.

- Vi må kalle en spade for en spade - de er en gjeng. De opererer sammen hele tida - som regel på og ved utesteder, men nå også på skolen. De har alle utenlandsk bakgrunn, og ofrene er alltid unge etnisk norske menn, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Nye videoer - ny anmeldelse

VG får opplyst at politiet har fått inn minst en ny anmeldelse de siste dagene. Denne anmeldelsen gjelder en nesten identisk episode som skjedde 9. februar. Også denne gang er det en ung trønder som er offer. Og også denne episoden ble filmet av flere fra gjengen som går til angrep.

- I denne videoen er det en annen i gruppen som er voldsutøveren enn 18-åringen som foreløpig er siktet. Vi jobber nå med å få tak i vedkommende, sier Nilsen til VG.

Det var offerets skole som valgte å anmelde den hittil ukjente voldsepisoden. Det kan skyldes at gjengens brutale opptreden har skapt en voldsom frykt i ungdomsmiljøene i Trondheim, ifølge politiet.

- For redde for å anmelde

- I denne saken opplever vi at de fornærmede er redde for å anmelde det som har skjedd, sier Nilsen.

Han mener saken har klare likheter med saken fra Namsos, hvor flere ungdommer ble dømt for vold mot en flyktning. Der ble hovedmannen dømt til seks måneders fengsel.

– Ut fra min kjennskap til den saken, synes volden betydelig grovere i denne saken. Gjerningsmannen synes å gå helt bevist etter offer som er fysisk mindre enn seg selv, og volden mot disse kommer tilsynelatende uprovosert.

Offer: Kom ut av det blå

Adresseavisen har møtt gutten som blir angrepet i videoen du kan se øverst i denne saken.

Han skulle gjøre seg klar til gymtime da han ble angrepet, og forteller at det første slaget og sparket kom helt ut av det blå.

– Jeg husker ikke så mye, men jeg husker jeg ble svimmel etter et slag mot tinningen. På slutten var jeg omtrent borte, forteller han til avisen. Etter volden fikk han kontakt med en lærer, som sørget for å stripse elev før han ble sendt til lege, hvor det også ble konstatert hjernerystelse.

Både forløpet og selve voldsepisoden er filmet, og filmen er etter hvert blitt kjent via sosiale medier.

- Fremstår som planlagt

Nettopp dette, at voldsepisodene både blir filmet og spredd i sosiale medier, gjør saken ekstra spesiell.

Flere av filmene starter før selve voldsepisodene, og viser hvordan gjengen velger ut og kontakter sine ofre.

- Dette gjør at det kan synes planlagt, sier Nilsen, som legger til at politiets forebyggende gruppe og den videregående skolen der volden skjedde har hatt et veldig godt samarbeid om saken.

Flere videoer

– Vi har også fått vite at det kan være flere voldsepisoder som er filmet på samme måte. Ungdommen som er siktet for volden har vært etterforsket for flere voldsepisoder. Det foreligger delvis erkjennelse for disse forholdene, men uklarheter gjorde at de måtte etterforskes mer før de kunne påtalemessig avgjøres, sier Nilsen.

Etter den siste episoden har politiet prioritert saken høyt.

– Jeg regner med at vi skal ha saken påtalemessig vurdert i løpet av helgen, slik at den kan oversendes statsadvokaten tidlig neste uke, sier Nilsen.

Her kan du lese mer om