Mafia-siktet for ulovlig jakt med hund

Jegerne skal ha sluppet hunder etter vilt, og latt hundene avlive byttet. Ved andre tilfeller skal dyr ha blitt avlivet med kniv.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forrige uke ble fire menn i 30-årene varetektsfengslet i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

De fire er siktet for brudd på dyrevelferdsloven, hundeloven og viltloven. I tillegg er mennene siktet etter den såkalte «mafiaparagrafen» – for å ha vært en del av en organisert kriminell gruppe.

Ifølge VGs opplysninger skal mennene ha jaktet vilt i skogsområder i Buskerud og Østfold med hunder, og latt hundne drepe byttet. Ved andre tilfeller skal hundene ha fanget dyrene, som senere ble drept med kniv.

Fangenskap av ville dyr

VG kjenner til at det skal være et omfattende bilde- og videomateriale i saken. Også grupper på sosiale medier skal være et tema. Det er også et punkt i siktelsene som gjelder ulovlig fangenskap av ville dyr, blant annet et villsvin.

Politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim ønsker ikke å kommentere saken.

Økokrim skriver i en pressemelding at de har tatt beslag i flere hunder, og det mistenkes at hundene er avlet og trent til bruk i ulovlig jakt. Det skal være snakk om flere forskjellige hunderaser.

De fire som sitter i varetekt kommer fra Sogn og Fjordane, Østfold og Buskerud.

Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH kaller saken bekymringsverdig. Hun understreker hvor viktig det er at denne type kriminalitet blir tatt på alvor:

– NOAH har anmeldt flere saker om ulovlig jakt tidligere, hvor personer har blitt dømt. Det er svært bekymringsverdig at slik jakt pågår, og at det i visse jaktmiljøer vises så liten respekt for både dyrene og lovverket. Her er det snakk om alvorlig brudd på blant annet. dyrevelferdsloven, og det er viktig at slik kriminalitet blir slått hardt ned på, sier Martinsen.

Nekter

– Min klient har erkjent straffskyld for et mindre forhold, men han stiller seg uforstående til det øvrige i siktelsen, sier advokat Arvid Vamråk Mellingen, som er forsvareren til en mann fra Sogn og Fjordane.

– Han kjenner seg for egen del overhodet ikke igjen siktelsen, sier advokat Hilde Marie Ims, som forsvarer en siktet Østfold-mann.

– Min klient har ikke deltatt i dette. Han har kun deltatt i vanlig og lovlig jakt, blant annet på grevling, sier advokat Tor Magnus Fagermo, som forsvarer en annen Østfold-mann.

VG har ikke oppnådd kontakt med forsvareren til fjerdemann i varetekt, advokat Hilde Renate Engeland.

Det skal være flere siktede i saken, utover de fire mennene som sitter i varetekt.

Søndre Buskerud, Follo, Østfold og Sogn og Fjordane politidistrikt, samt Politiets hundetjeneste og Mattilsynet deltok i den samordnede aksjonen mot det mistenkte illegale jaktmiljøet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder