ROSER FRA HELE VERDEN: Tobbe Malm er en av kunstnerne bak 22. juli-monumentet. Minneprosjektet skal smis av 1000 jernroser.

Vil smi 22. juli-monument av 1000 jernroser

I løpet av 2014 håper Tobbe Malm og Tone Karlsrud at det verdensomspennende minneprosjektet «Jernrosen» kan stå klart i Oslo. Men flere millioner kroner mangler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Oslo kommune sa i sommer ja til monumentet, som skal smis sammen av opp mot 1000 jernroser. Rosene er laget rundt om i verden.

- Vi har fått inn roser fra over 30 forskjellige land, og har bidrag fra alle kontinentene. Prosjektet har blitt virkelig verdensomspennende, sier kunstner Tone Karlsrud. Sammen med Tobbe Malm står hun bak prosjektet.

Tror på 1000 roser

Foreløpig har de fått inn og pakket ut rundt 740 jernroser, mens mange roser ligger klare i USA, Tyskland og Ukraina. Stadig kommer det inn nye bidrag, og kunstnerne tror at mellom 900 og 1000 roser vil være med når monumentet til slutt skal smis sammen.

- Det begynte som et minnesmerke for 22. juli, men har vokst seg til å bli enda mer. Nå er det også et monument for kjærlighet og omtanke, sier Malm til VG.

Mange av dem som har bidratt har nemlig sine helt egne historier bak rosene.

- En av bidragsyterne er en mann som hadde bakgrunn fra en av de verste ransmiljøene i Sverige. En gang var han med på et våpentyveri, hvor det blant annet ble stjålet bajonetter.En av bajonetten har han nå smidd om til en rose, slik at det til slutt kunne komme noe godt ut av alt det vonde han hadde gjort, forteller Malm.

Laget av berørte

81 av rosene er laget av etterlatte eller overlevende fra 22. juli-angrepet.

- Mange ble laget i forbindelse med rettssaken i fjor. De etterlatte fortalte da at de syntes det var deilig å kunne lage noe fysisk. En av dem sa at det var deilig å slå noe så hardt som mulig, samtidig som det ble til noe fint, sier Karlsrud.

Kunstnerne jobber nå med å finne et sted i Oslo hvor monumentet kan stå.

- Foreløpig har vi søkt om å sette det opp en rekke steder. Foreløpig har vi fått nei til å sette det opp ved Domkirken, på Slottplassen og i Botanisk hage. Nå venter vi på tilbakemelding fra de andre stedene vi har søkt, sier Karlsrud.

Et av stedene som nå vurderes, er Hydroparken ved Solli plass. Håpet er å få monumentet opp i løpet av 2014.

- Vi håper å få det opp neste år, slik at det ikke konkurrerer med det nasjonale minnesmerket som skal stå klart i 2015 eller 2016, sier Karlsrud.

Mangler millioner

Foreløpig er det to ting som forsinker prosjektet; byråkrati og penger.

- Vi har søkt om støtte fra alle kommunene i landet, og bedt om 10.000 kroner i støtte fra hver. Vi har fått støtte fra noen kommuner og tre fylkeskommuner, men mange har ennå ikke svart på vår henvendelse, sier Karlsrud.

Hvor mye penger som trengs for å sette opp monumentet, avhenger av hvor mye jobb de trenger å gjøre på stedet det skal settes opp. I verste fall trenger de fem millioner kroner. I beste fall klarer de seg med rundt tre millioner. Foreløpig har de bare samlet inn rundt 500.000 kroner.

- Vi trenger fortsatt støtte, og tar gladelig imot både store og små bidrag. Men det vi virkelig trenger, er en stor sponsor i Norge som kan dra lasset. Foreløpig er de fleste sponsorene våre utenlandske, sier Karlsrud.

- Hva gjør dere hvis dere ikke får samlet inn nok penger?

- v respekt for alle dem som har bidratt med roser eller på annet vis, vil dette bli gjennomført uansett. Det vil i så fall bare ta lenger tid. Vi vet det vil bety enormt mye for pårørende, sier Karlsrud.

Samarbeider med støttegruppe

Jernrosen lages i samarbeid med Støttegruppen 22. juli. Støttegruppens Oslo-avdeling holdt lørdag en stor lunsj i hovedstaden hvor etterlatte kunne møtes. Rundt 40 personer var med på lørdagens samling.

- Julen er ekstra vanskelig for mange. Derfor gjør det godt å kunne møte noen som går gjennom akkurat det samme som deg og snakke litt. Vi håper at dette kan bli en tradisjon i romjulen eller rett over nyttår hvert år, sier leder i Støttegruppen 22. juli Oslo-Utøya, Jon-Inge Sogn til VG.

Han mistet datteren Isabel (17) på Utøya, og startet støttegruppen sammen med Lisbeth Røyneland i oktober 2011. Røynelands datter Synne (18) ble drept på Utøya 22. juli.

- Det har en veldig stor ekstraverdi å kunne møte andre etterlatte i julen. Mange av oss har mistet barn, og har en tom stol hjemme. I julen blir man minnet veldig på dette, sier Røyneland.

Hun setter møtene med andre etterlatte høyt, og sier at hun der endelig kan slappe av.

- Her er det lov å si at man ikke har det helt topp, uten at noen lurer på hvorfor. I andre sammenhenger hender det at jeg sitter og forbereder meg på spørsmål som kan komme. Hva hvis noen spør meg om hvor mange barn jeg har? Det spørsmålet får jeg aldri fra andre etterlatte, sier 56-åringen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder