Fortvilte familier om tømrer (42): – Han har lurt oss

Betalte hundretusener i forskudd – jobbene ble ikke gjort

Klagesaker i kø – etterforskes for bedrageri

Forskuddsbetaling, private lån og krystallklare kontrakter hjalp ikke: Over hele Østlandet sitter fortvilte familier igjen med store tap etter å ha stolt på den 42 år gamle tømreren og forretningsmannen Asle Thømt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG har vært i kontakt med rundt 20 familier og privatpersoner i Oslo, Akershus og Østfold som hevder de er blitt lurt av 42-åringen Asle Thømt. Flere av dem sier til VG at de forskuddsbetalte for oppussingstjenester mannen aldri leverte.

Noen av kundene har betalt nærmere én million kroner inn på kontoen til mannen eller selskaper han har vært tilknyttet de siste årene.

Overfor VG beklager Thømt noen av tilfellene – men hevder at de fleste kundene har klager på jobber som er utført av et firma der han kun var ansatt.

Les også: Falsk massør stjal fra eldre kvinne

Et mareritt

– Jeg tror mange tenker at det er rart at noen kan betale så mye penger og få så lite gjort. Vi har prøvd så lenge å få arbeidet utført. Vi har prøvd å gjøre ting ordentlig: Vi har inngått kontrakter og inngått nye avtaler. Vi har møtereferater med underskrift. Og vi har hele tiden basert oss på kontrakter, og likevel har det ikke blitt utført, sier Judith Schønneberg i Asker fortvilet.

Hun og mannen skulle endelig realisere husprosjektet de hadde drømt om i mange år, men det ble i stedet startet på det hun kaller et mareritt.

– Vi måtte hente inn nye byggfolk, og prisene for å overta andres halvferdige prosjekter er langt høyere. Derfor måtte vi ut med store summer, også etter at vi har betalt nesten 900.000 kroner til Asle Thømt, sier Schønneberg.
Leste du denne? Spilleavhengig takbygger tiltalt for å ha svindlet eldre for store summer
(Artikkelen fortsetter under bildet!)

FØLER SEG SVIKTET: Vi har hele tiden basert oss på kontrakter, og likevel har det ikke blitt utført, sier Judith Schønneberg i Asker fortvilet. Hun måtte ta opp nye lån for å fullføre husprosjektet sitt. Foto: Silje Ensrud , VG

Politietterforskning

Jan Ekeberg, politioverbetjent og seksjonsleder for økoteamet ved Østfold politidistrikt bekrefter at 42-åringen er under etterforskning. Politioverbetjenten sier til VG at de etterforsker tre anmeldelser som er levert i Østfold.

– Han er anmeldt, mistenkt for bedrageri. Sakene går i vesentlighet ut på at han skal ha tatt imot forhåndsbetaling, og ikke utført det man har oppfattet som avtalte håndverkertjenester, sier han til VG.

Det er samme historie som Monica og Sigmund Løvold i Moss kan fortelle. VG har sett kvitteringer på store utbetalinger til Thømt og hans selskap, samt kopi av gjeldsbrev der paret gir et personlig lån til tømreren – et lån Thømt hevdet var helt nødvendig for å komme videre med arbeidet på Monica og Sigmunds hus.

I dag er huset fortsatt langt fra ferdig.

BEKREFTER ETTERFORSKNING: Jan Ekeberg, politioverbetjent og seksjonsleder for øko-temaet ved Østfold politidistrikt. Foto: Gisle Oddstad , VG

– Vi er blitt skikkelig rundlurt, og jeg er helt knust, for det var ikke slik jeg ønsket at det skulle være. Jeg blir så trist når jeg tenker på hvor mye penger vi har brukt på dette prosjektet, og hvor lite vi har fått igjen. Jeg føler meg helt mislykket, sier Monica Løvold til VG.
Så du denne? Her blir bilsvindleren avslørt av overvåkningskamera

Fant flere straffbare forhold

Siden 2010 har 42-åringen blitt ilagt to konkurskarantener og totalt 193 kreditorer, bestående av privatpersoner og selskaper, har meldt inn krav på til sammen 12 millioner kroner.

10,8 millioner av disse stammer fra en konkurs i sommeren 2014.

I forbindelse med konkurskarantenen mannen fikk i 2010 bemerket bostyreren at det aldri ble ført regnskap i bedriften. I sluttinnberetningen til Moss tingrett skriver advokaten at selskapet ikke ser ut til å ha hatt «økonomistyring i det hele tatt» og at forretningsmannen viste «nærmest total mangel på vilje og evne til å etterleve offentlige oppgave- og regnskapsplikter».

Advokaten som behandlet konkursen mener at det forelå flere mulige straffbare forhold knyttet til driften. Forholdene som konkursbehandlingen avdekket, beskrives som «graverende og systematiske». Han ble ilagt en to år lang konkurskarantene.

Sluttinnberetningen ble sendt til påtalemyndigheten for videre oppfølgning – uten at det stoppet mannen. Den neste konkursen skulle koste langt flere mennesker langt mer penger.
Les også: Bedragere lurte til seg Munch-bilde og flere millioner fra eldre ektepar

En ny konkurs

I 2014 gikk mannen konkurs igjen. I dokumentene tilknyttet konkursen kommer det frem at forretningsmannen har samlet inn store summer fra privatpersoner på Østlandet.

11 av de 86 kreditorene i saken er privatpersoner. Bobestyreren skriver følgende i innberetningen:

** I mange tilfeller er det betalt betydelige beløp i forskudd.

** De har betalt forskudd uten at Thømt har utført arbeidene.

Kreditorene levnes lite håp om å få tilbake pengene de mener de har krav på: Pengene er vekk og mannen har ingen verdier å drive inn. I september i år aksepterte og betalte 42-åringen et forelegg for mangelfull bokføring utstedt av politiet i Østfold. Forelegget er knyttet til konkursen i 2014.
Husker du? Svindlet på strippeklubb – banken må punge ut

(Artikkelen fortsetter etter bildet!)

FORTVILET: Monica og Sigmund Løvold fra Moss ga tømreren et personlig lån. I dag er huset fortsatt langt fra ferdig. Foto: Silje Ensrud , VG

Bobestyrer: Fremtredende rolle

Thømt selv hevder overfor VG at mange av tilfellene der kunder har klaget, dreier seg om et firma der han selv kun var ansatt. Et klart flertall av kundene VG har vært i kontakt med, har hatt firmaet Total Byggprosjekt AS som sin entreprenør.

Dette firmaet er registrert på Thømts tidligere ektefelle. I høst har også dette firmaet gått konkurs. Igjen er det skattemyndighetene som har begjært konkursen, denne gang som følge av manglende innbetaling av merverdiavgift.

I en uvanlig skarp innberetning til Moss tingrett, datert 20. november, slår bostyrer fast at det er grunn til å anta at Thømt har hatt en fremtredende rolle i firmaet.

– Han har forestått oppgaver som ofte tilligger et selskaps daglige ledelse, herunder skrevet under på arbeidskontrakter, holdt kontakt med regnskapsfører og inngått avtaler med kunder, heter det.

Dermed er det grunn til å mistenke at Thømt har brutt konkurskarantenen som gjelder frem til februar 2016, skriver bobestyrer.
Les også: Tenåringer svindlet til seg 150.000 kroner med falsk sex-annonse

Thømt: – Vil hjelpe dem

– Vi står fortsatt til disposisjon for å kunne hjelpe dem med å ferdigstille huset, sier Asle Thømt til VG om det halvferdige huset til Monica og Sigmund Løvold.

– Jeg er sikker på at det ville være det beste for begge parter, fremholder han.

Han viser videre til at Løvold betalte inn forskudd til firmaet Scana bygg, og at Thømt selv kun var ansatt i dette firmaet. Når det gjelder familien Schønneberg i Asker, ble de rammet av at firmaet hans, AVT-Bygg, gikk konkurs.

MYE GJENSTÅR: Arbeidet med huset til Monica og Sigmund Løvold i Moss er på ingen måte avsluttet. Selv sier Asle Thømt at han vil hjelpe ekteparet med å ferdigstille prosjektet. Foto: Privat ,

– Det stemmer at arbeidet ble stoppet grunnet konkursen. Det er ingen tvil om at de tapte tid og penger på konkursen, og det er meget beklagelig, sier Thømt.

– Jeg vil også presisere at de andre kundene som dere nevner uten navn, ikke har betalt meg penger, de har kun hatt et forhold til et firma hvor jeg var ansatt.

Når VG konfronterer Thømt med at en lang rekke kunder påpeker at han har vært kontaktperson og den som har sendt ut fakturaer også på vegne av andre firmaer, svarer han følgende i en sms:

– Les domskjennelsen fra konkursen, og dere vil se at jeg har tatt dommen til følge.
Har du lest? Tiltale: Utga seg for å være kjente personer – svindlet til seg store verdier

Svartelistet hos Finn.no

Hos Forbrukerrådet har de mottatt klagesaker på tre selskaper Asle Thømt har vært tilknyttet. Totalt har Forbrukerrådet registrert syv klagesaker på virksomhetene mannen har vært tilknyttet siden 2013, bekrefter Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver hos Forbrukerrådet.

Klagene mot mannen har også ført til at han har blitt svartelistet av Finn.no.

– Vi har fått en del klager og det har gått over tid. Det jeg vet er at en av de siste klagene vi fikk hadde vedkommende overført penger uten at dette ble gjennomført, sier sikkerhetsrådgiver Ellen Bardosen til VG.

Bardosen sier videre at de vil blokkere firmaer de kan knytte til navnet hans.

– Vi klarer ikke å fange opp 100 prosent om han er ansatt i et firma. Men Finn Oppdrag følger med på firmaer og personer. Hvis de klarer å finne knytninger til han, vil de ble stoppet, sier sikkerhetsrådgiveren.

Les også: Norsk Tipping advarer mot svindelforsøk på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder