Lokalpolitikerne visste ingenting om regjeringens Langøya-utredning

LANGØYA/ HOLMESTRAND (VG) Lokalpolitikerne i Re og Holmestrand reagerer sterkt på at de fikk vite om regjeringens planer om å lagre radioaktivt avfall på Langøya gjennom VG.

  • Linn Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

Lokalpolitikere i begge kommunene ble nemlig overrasket da de leste VGs avsløring om at regjeringen har forberedt lagring av radioaktivt avfall i Norsk Avfallshåndterings (NOAHs) anlegg på Langøya utenfor Holmestrand.

– Jeg har ikke hørt noe om dette fra departementet, og det synes jeg er kritikkverdig. Selv fikk jeg høre om saken fra en journalist som ringte. Så leste jeg om det i VG, sier Re-ordfører Thorvald Hillestad (Sp) til VG.

VG møter ham lørdag i på Langøya, hvor han har tatt turen for å se på NOAHs anlegg og høre om planene for et nytt rekreasjonsområde.

Langøya hører til Re kommune, som også er nærmeste fastlandspunkt, men ligger utenfor Holmestrand.

OVERRASKET: Re-ordfører Thorvald Hillestad (Sp) mener det er kritikkverdig at lokalpolitikerne ikke er blitt involvert i arbeidet om å håndtere radioaktivt avfall på Langøya. Her er han i samtale med NOAH-direktør Carl Hartmann på Langøya lørdag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Krever utredning

Fredag kveld snudde næringsminister Monica Mæland (H) og lovte at regjeringen ikke skal presse NOAH til å lagre avfallet mot deres ønske. Men Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele, som også er fra regjeringspartiet Høyre, og Bellona-sjef Frederic Hauge tok lørdag til orde for en full gransking av hva som egentlig har blitt gjort i arbeidet med denne saken.

Thorvald Hillestad støtter også en slik utredning.

– I utgangspunktet virke som at man har tatt seg til rette uten å en gang fortelle oss i lokalsamfunnet om det. Dette burde ses nøye gjennom i etterkant, sier Re-ordføreren.

MIDT I VALGKAMPEN: Lagring av radioaktivt materiale på Langøya tok plutselig mye av oppmerksomheten på Høyre-ordfører Alf Johan Sveles stand i Holmestrand sentrum. Foto:Helge Mikalsen,VG

Kollega Svele i nabobyen Holmestrand deler frustrasjonen over at lokalpolitikerne ikke fikk beskjed om saken på et tidligere tidspunkt.

– Da jeg først kom over saken tenkte jeg «hva i helsike er dette her?». Jeg kastet meg rundt, fikk tatt noen telefoner og fikk til slutt bekreftet fra næringsministeren at de ikke vil overprøve Noah i denne saken, sier Svele til VG.

Lørdag står han på partistand på kaia i Holmestrand sentrum og deler ut nettopp sveler til lokalbefolkningen.

– Jeg er veldig overrasket over at jeg ikke har fått vite noe om dette på forhånd. Nå er det viktig med en full utredning i saken, slik at innbyggerne får klarhet i hva som har skjedd her, sier ordføreren.

Hårreisende

Ordførerkandidaten i Ap, Mette Kalve, mener det er utrolig at lokalpolitikerne ikke fikk vite om planene i pressen.

– Det er helt hårreisende at vi som lokalpolitikere ikke får vite om slikt på forhånd. Jeg er usikker på hva som egentlig er planen til regjeringen – men Langøya, og egentlig hele Oslofjorden, er nok langt ifra det beste alternativet til lagringsplass for dette avfallet, sier hun.

HÅRREISENDE: Ordførerkandidat Mette i Kalve i Holmestrand Ap mener det er utrolig at lokalpolitikerne ikke er blitt informert om regjeringens planer. Lørdag møtte hun folket på stand ved kaia i Holmestrand sentrum. Foto:Helge Mikalsen,VG

I dag er mesteparten av Langøya del av det store avfallsanlegget. Om få år er anlegget fullt, og da skal NOAH etter planen gjøre mesteparten av øya til grøntområder til glede for båtfolket i områdene rundt øya.

Men også i dag er små områder på både nord- og sørsiden egnet som rekreasjonsområder.

Nyter dagen på Langøya

– Da jeg først hørte om saken så trodde jeg nesten at det var en aprilsnarr. Jeg håper ikke at forslaget kommer til å gå gjennom, for det ville jo vært litt skummelt, sier Jan Martinsen til VG.

Sammen med familien og venner har han kjørt båten fra Drammen og ut til Langøya for å tilbringe den solfylte dagen på nordsiden av øya.

TRODDE DET VAR 1. APRIL: Jan Martinsen trodde ikke sine egne øyne da han leste om regjeringens avfallsplaner fredag. Denne solfylte lørdagen tilbringer han sammen med familie og venner på den idylliske nordsiden av Langøya, som står urørt av grunneier NOAH. Foto:Helge Mikalsen,VG

Gjengen har tatt med campingstoler og nyter finværet på den enden av øya som nesten er folketomt denne dagen.

– Det blir jo mer og mer båter i områdene her, og flere og flere folk. Så et nytt område hvor man kan legge til ønsker vi absolutt velkommen, sier han.

– Uakseptabel overstyring

Tidligere Holmestrand-ordfører og nåværende seniorrådgiver i Bellona, Olaf Braastad, lar seg heller ikke imponere over departementets håndtering av saken.

– Denne formen for departemental overstyring er helt uakseptabel og et totalt tillitsbrudd over for Noah og lokalbefolkningen. Her har man bygget opp en tillit fra både befolkning og miljøaktivister, også kommer næringsministeren og overstyrer alt sammen, sier Braastad til VG.

Etter at VG avslørte saken fredag tok det bare timer før næringsminister Monica Mæland tok kontakt med VG og fortalte at regjeringen likevel ikke vil tvinge Noah til å lagre radioaktivt avfall.

– Jeg har ikke tillit til det Mæland sier så lenge hun ikke sier rett ut at «Langøya skal ikke omfattes av denne utredningen», sier Brastad.

Sammen med administrerende direktør Carl Hartmann i NOAH tok han lørdag med VG ut på en rundtur rundt Langøya.

VISTE FREM ØYA: Lørdag var det åpen dag på NOAHs anlegg på Langøya. Her viser seniorrådgiver Olaf Braastad i Bellona (til venstre) og administrerende direktør Carl Hartmann i Noah frem avfallsanlegget som om få år skal gjøres om til grøntområder. Foto:Helge Mikalsen,VG

Les også: Hit kan Noah komme til å flytte

– Dette er et svært gjennomanalysert industriområde, og det er ingen tvil om at Langøya ikke er egnet for håndtering av dette radioaktive avfallet. Jeg var sikker på at denne saken ikke var aktuell – men da den likevel ble aktualisert i går, så ble jeg veldig overrasket, sier Brastad.

Kan ødelegge Langøya

Hartmann viser stolt frem avfallsanlegget som om få år er fullt – og som etter planen skal bygges om til et rekreasjonsområde for båtfolket i områdene rundt øya.

– Langøya var aldri tenkt til å ta imot radioaktivt avfall, og vi har aldri kommunisert ut til befolkningen at det er aktuelt å lagre slikt avfall her. Nettopp derfor, i tillegg til det faglige, er det heller ikke aktuelt.

Hartmann påpeker at Noah heller ikke har erfaring med å behandle radioaktivt avfall.

– Den store skrekken ville jo vært at det radioaktive avfallet renner ut i vannet her. Da hadde vi måttet stanse hele driften for å hindre at avfallet går ut i sjøen – noe som ville ødelagt Langøya både for oss og lokalbefolkningen, sier Hartmann.

Les også

Mer om

  1. Politikk

Flere artikler

  1. Slik feirer Bellona-Hauge 50-årsdagen: Drar til Holmestrand: Bellona krever radioaktiv granskning

  2. Mæland vil likevel ikke tvinge NOAH til å lagre radioaktivt avfall

  3. Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

  4. Pluss content

    Avfallet ingen vil ha

  5. Bakken skjuler 2500 tonn radioaktivt avfall

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder