Finansvennene finansierer fredsdrømmen

INNENRIKS

NOBELS FREDSSENTER (VG Nett) Når eks-statsminister Kjell Magne Bondevik åpner sitt eget fredssenter i Oslo, er det finansvennene som betaler.

Publisert: Oppdatert: 09.01.06 15:47

Bondevik opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at han vil åpne sitt eget fredssenter: «Oslosenteret for fred og menneskerettigheter».

- Det er en gammel drøm som går i oppfyllelse. Jeg har lenge tenkt at når jeg slutter i politikken, skal jeg vie all min tid til fattige og forfulgte, sa Bondevik på en pressekonferanse i dag.

Finansieringen har han allerede ordnet, blant annet med hjelp fra sine gamle venner i finansverden.

Syv selskaper har sagt ja til å støtte senteret økonomisk i mange år fremover. Blant disse er Canica AS (Stein Erik Hagens familieselskap), Aker ASA (Kjell Inge Røkkes) og Gjelsten Holding (Bjørn Rune Gjelsten).

Bondeviks gamle venner fra Molde, Stig O. Jacobsen og Erik Berg, står også på sponsorlisten gjennom selskapet Berg Jacobsen Gruppen. Det gjør også Statoil, Hydro og DnB NOR.

Ble kritisert

Bondevik opplyste på pressekonferansen at senteret skal være organisert som en stiftelse med fem til seks ansatte og et

årsbudsjett på åtte til 10 millioner kroner. Allerede før senteret er i gang har Bondevik gjennom sine venner sikret driften i de første fem årene.

Mens Bondevik satt som statsminister ble han flere ganger kritisert for å ha for nære bånd til flere av foretningsmennene som nå sponser hans hjertebarn.

I fjor vinter ble Bondevik i et Brennpunktprogram på NRK beskyldt for å ha hjulpet Stig O. Jacobsen, Erik Berg, Stein Erik Hagen og Bjørn Rune Gjelsten med å slippe unna store avgifter på storhotellet Seilet i Molde. Dette skulle ha skjedd i 2000 da Bondevik var parlamentarisk leder for KrF på Stortinget.

Bondevik tilbakeviste at han engasjerte seg i saken for å hjelpe vennene sine.

Sommeren 2003 ble Bondevik kritisert fra flere hold, fordi han var

gjest i Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschows storslått bryllup.

På pressekonferansen i dag tilbakeviste Bondevik at det nå er «pay-back time» for finansvennene som han holdt tett kontakt med mens han var statsminister.

- Selvfølgelig er det ikke det. Det er en lang og bred liste av norske toppselskaper som støtter senteret. Problemstillingen har ikke engang vært oppe i noen av samtalene jeg har hatt med selskapene, sier Bondevik.

Jagland styreleder

Bondevik skal selv være leder av senteret på fulltid fra høsten av. Frem til det vil han bare jobbe 20 prosent, mens han skriver ferdig boken sin. Bondeviks venn og KrF-politiker Einar Steensnæs skal være direktør for senteret i en 40 prosent stilling.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland har sagt ja til å være styreleder. Han vil sitte i styret sammen med Finlands president Tarja Halonen, tidligere statssekretær Vidar Helgesen, fylkesmann i Rogaland Tora Aasland og Bondeviks venn foretningsmannen Stig Olav Jacobsen.

Bondeviks tidligere politiske rådgiver, Øistein Mjærum skal være stabsjef og jobbe fulltid ved senteret.

Bondeviks senter skal samarbeide nært med Carter-senteret, Kim Dae-jung Biblioteket og Ahtisaaris stiftelse i Helsingfors, og ta på seg oppgaver som er knyttet til forebyggende arbeid for fred og menneskerettigheter.

Her kan du lese mer om