... mens Høyre faller mest

ØKER MEST: Frp-leder Siv Jensen vil ha flere stemmer fra kvinnene. Foto: Krister Sørbø

Frp øker mest på ny meningsmåling

Høyre faller mest av alle partiene på en måling som Norfakta har laget for avisene Klassekampen og Nationen. Fremskrittspartiet går mest fram.

Artikkelen er over åtte år gammel

Fremskrittspartiet øker oppslutningen med 2,2 prosentpoeng til 16,9 prosent. Høyre faller 1,9 prosentpoeng til 28,7 prosent.

Det er også bevegelser blant de øvrige partiene. Arbeiderpartiet går nest mest fram med 1,6 prosentpoeng til 33 prosent. Senterpartiet øker oppslutningen med 0,5 prosentpoeng fra oktober til 5,3 prosent på den nye novembermålingen. Sosialistisk Venstreparti ligger på stedet hvil under sperregrensen med støtte fra 3,5 prosent av de spurte.

Les også: Høyre-hopp og Frp-fall på ny måling

Venstre faller 1 prosentpoeng til 4,8 prosent. Kristelig Folkeparti går tilbake 1,3 prosentpoeng til 4,8 prosent. Rødt går fram 0,7 prosentpoeng til 2 prosent.

Målingen bekrefter en betydelig politisk forskjell mellom kvinner og menn.

Frp vil ha kvinner

Et rent flertall av mennene vil stemme på Høyre eller Fremskrittspartiet. 37 prosent av mennene vil stemme rødgrønt. Halvparten av kvinnene vil stemme rødgrønt, mens 39 prosent av kvinnene vil gi sine stemmer til Høyre (26 prosent) og Frp (13 prosent).

- Kvinnelige velgere utgjør halvparten av innbyggerne og halvparten av alle velgere, så dette tar jeg på største alvor, sier Frp-leder Siv Jensen til Nationen.

Geografiske forskjeller

Nord-Norge er landsdelen hvor blåfargen er blåest. Der får Høyre og Frp rent flertall til sammen (53 prosent). De rødgrønne får 34 prosent i de tre nordligste fylkene.

Les også: Høyre fortsetter fremgangen

Trøndelagsfylkene er den eneste regionen i Norge med rødgrønt flertall. De tre regjeringspartiene får til sammen 59 prosent her, skriver Klassekampen.

Jensen mener at oppslutningen rundt Frp i Nord-Norge har sammenheng med at folk der føler at regjeringen ikke lar dem få bestemme over og ta i bruk ressursene selv. Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU støtter argumentet.

- Det er nok mange som tidligere har sympatisert med regjeringen, men som ikke er så enige i regjeringens syn på oljeutvinning og slike spørsmål, sier hun til Nationen.

- Nord er viktig

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen avviser koblingen. Han viser til at regjeringen har utnyttet olje- og gassressursene i landsdelen bedre enn noen gang før.

- Vi har skapt mange arbeidsplasser i nord. Det å sikre sysselsetting i hele landet, og særlig i nord, er viktig for regjeringen, sier Johansen.

Han mener likevel at regjeringen må jobbe hardt for å mobilisere velgerne og øke den rødgrønne oppslutningen i nord.

Les også

 1. - Fem har mistet jobben i Frp

  (VG Nett) I oktober varslet Fremskrittspartiet nedbemanninger som følge av det elendige valgresultatet ved høstens…
 2. - Fremskrittspartiet går imot menneskerettighetene

  (VG Nett) Leder for PRESS, Tirill Sjøvoll mener Frp går imot menneskerett når de foreslår asyl-stopp i Norge i fem år.
 3. Høyre fortsetter fremgangen

  Høyre rir fortsatt på en kraftig medgangsbølge, mens Arbeiderpartiet faller, viser Dagens Næringslivs partibarometer for…
 4. Siv Jensen: - Jeg gremmes over meg selv

  (VG Nett) Frp-leder Siv Jensen sier at hun gjorde alt feil da hun angrep pressen i Vandrehallen etter at Birkedal-saken…
 5. Høyre-hopp og Frp-fall på ny måling

  Høyre går fram 5 prosentpoeng til 30,5 prosent og Fremskrittspartiet faller 6,2 prosentpoeng til 11,6 prosent.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Høyre (H)
 3. Venstre (V)
 4. Senterpartiet (Sp)
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Sentrumspartiene har aldri vært mindre

 2. Høyre faller, men er fortsatt størst

 3. Høyre og Frp med rent flertall på ny måling

 4. Krisemåling for Ap-Raymond i Oslo

 5. Høyre størst i Norge, Frp går mest fram

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder