EN NØTT Å KNEKKE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre griper etter nøtteskålen under et besøk på Vamma kraftverk i Glomma, midt mellom Askim og Skiptvet kommune i Østfold torsdag ettermiddag.

EN NØTT Å KNEKKE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre griper etter nøtteskålen under et besøk på Vamma kraftverk i Glomma, midt mellom Askim og Skiptvet kommune i Østfold torsdag ettermiddag. Foto: Odin Jæger VG

Ap-Jonas anklager Erna for hemmelig og skittent kommune-spill

VAMMA KRAFTVERK (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre tror Høyre og Frp kan ha andre hensikter enn innbyggernes beste når de nå tegner det nye kommune-kartet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg mener det har blitt en uforsvarlig prosess, sier Støre til VG.

Han er svært kritisk til at regjeringspartiene nå forhandler i Stortinget med KrF og Venstre om hvilke kommuner som eventuelt skal slås sammen med tvang når kommunereformen nå nærmer seg målstreken.

Kjemper mot tvang: Ordførere nekter å bli slått sammen

Frykter partitaktikk

Støre sier måten forhandlingene skjer på gir grunn til å tro at det ikke bare er innbyggernes beste forhandlerne har i tankene når de tegner det nye kommune-kartet.

– Det som skjer i Stortinget nå blant de fire partiene er nettopp det de sa at ikke skulle skje. Nå sitter det noen få personer bak lukkede dører på Stortinget i Oslo og tegner opp et nytt Norgeskart. Der kan de komme til å slå sammen kommuner mot deres vilje. Det er ikke åpent, det er ikke innsyn, vi vet ikke hvilke hensyn de tar. Jeg ser fram til å se hvilke partier som styrer i de kommunene som blir berørt og de som ikke blir berørt.

– Du tror partistrategiske hensyn er en del av vurderingen når de skal avgjøre sammenslåingene?

– Det kan man ha grunn til å anta.

– Du kritiserer regjeringen for en uryddig prosess. Hvordan ville Ap gjort det annerledes?

– Vi ville ha avklart de økonomiske rammebetingelsene tidligere og gitt kommunene bedre tid til å lande sine lokale prosesser. Og vi ville ikke endret spillereglene underveis, sier Støre.

VG mener: Ap svikter sitt kommuneansvar

Skilsmisse-garanti

Mandag denne uken sa Aps kommunepolitiske talsperson Helga Pedersen til NRK at partiet lover å reversere tvangssammenslåingene dersom de kommer i regjering.

NØTTEKNEKKER?: Kommunalminister Jan Tore Sanner. Foto: Frode Hansen VG

– Jeg er helt enig med Helga Pedersen. Dersom stortingsflertallet mot formodning tvinger gjennom sammenslåinger av kommuner som ikke vil, så vil vi gi de kommunene mulighet til å søke regjeringen om å få det vedtaket omgjort etter valget. Det må være på de enkelte kommunenes initiativ, og da vil vi respektere det og innvilge en slik søknad. I korridorene på Stortinget snakkes det nå om at det forhandles om å slå sammen 5–10 kommuner med tvang. Det er et lite antall. At vi klargjør at vi legger frivillighet til grunn tror jeg oppfattes som en selvfølge.

Venstre-Grande: Refser Aps skilsmisse-garanti

– Bidrar du ikke aktivt til å sabotere prosessen når du nå reklamerer for at dere vil åpne for skilsmisser?

– Det er helt feil. Jeg tror ikke det er noen kommuner som kommer til å gå fra et ja til et nei fordi vi åpner for å innvilge slike søknader. Jeg tror kommunene har gjort seg opp sine meninger, og jeg heier på dem som ønsker å slå seg sammen, sier Støre.

Kommunalminister Jan Tore Sanner avviser bestemt påstanden om skittent spill.

– Jeg er mildt sagt sjokkert over at Gahr Støre kjører debatten ned på dette nivået. Han burde heller støtte opp om og legge til rette for de mange Arbeiderparti-ordførerne som ønsker sammenslåinger og som har etterlyst lederskap fra Gahr Støre i denne saken, sier Sanner til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder