FIKK NEI: Edward Snowdens søksmål vil ikke behandles i Oslo tingrett. Foto: Andrew Kelly Reuters

Oslo tingrett avviser Snowden-søksmål

Oslo tingrett vil ikke behandle søksmålet Edward Snowden (33) anla mot staten. Snowden ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Snowden gikk i april til sivilt søksmål mot staten ved Justis- og beredskapsdepartementet. Bakgrunnen var at Snowden, som for tiden befinner seg i Russland, i år skal motta Ossietzky-prisen som organisasjonen PEN deler ut i Norge.

Ossietzky-prisen skal utdeles i Oslo 18. november 2016, og Edward Snowden ønsker om å komme til Norge for å motta prisen personlig.

Snowden er amerikansk statsborger, og han har siden juni 2013 vært etterlyst av amerikanske myndigheter, mistenkt for å ha overlevert graderte dokumenter om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til utenforstående.

Les også: Amnesty: Snowden ville hatt en sterk asylsøknad i Norge

Ikke uten utleveringsbegjæring

Snowden har i stevningen vist til at han ikke kan utleveres til USA, idet de forhold han er siktet for i hjemlandet gjelder politiske lovbrudd.

Staten mente at søksmålet måtte avvises fordi den rettslige prøvingen av utleveringsspørsmål skal behandles av domstolen i straffeprosessuelle former.

En slik domstolsprøving kan først skje når det foreligger en utleveringsbegjæring, og den som er begjært utlevert befinner seg i Norge. Snowden befinner seg ikke i Norge, og USA har heller ikke fremmet utleveringsbegjæring.

Det var Oslo tingrett enig i, og i kjennelsen slås det fast at Snowden må ut med 7.000 kroner i sakskostnader til staten.

Les også: Her kan Snowden måtte plukke opp norsk pris fra bakken

Lekket hemmeligstemplede dokumenter

Snowden har i stevningen vist til at han ikke kan utleveres til USA, idet de forhold han er siktet for i hjemlandet gjelder politiske lovbrudd.

Edward Snowden jobbet tidligere som datatekniker i CIA og utførte oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). I mai 2013 forlot han USA og dro til Hongkong, og med seg hadde han store mengder hemmeligstemplede dokumenter om NSAs virksomhet.

Les også: USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

Snowden har siden delt dokumentene med utvalgte journalister og medier verden over og avslørt omfattende amerikansk overvåkning av internasjonal tele- og datatrafikk. I juni 2013 reiste Snowden til Russland, der han er innvilget midlertidig asyl. USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Her kan du se CITIZENFOUR - dokumentarfilmen om varsleren!

Terningkast 6: Les filmanmeldelsen her

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder