PRIORITERER: Karl-August og Eira Brunstad får ikke til felles middager med barna Trym (7)og Adele (4,5) i hverdagen, men har likevel mye kvalitetstid med barna, og katten Pusur. Foto: Mattis Sandblad
PRIORITERER: Karl-August og Eira Brunstad får ikke til felles middager med barna Trym (7)og Adele (4,5) i hverdagen, men har likevel mye kvalitetstid med barna, og katten Pusur. Foto: Mattis Sandblad

Barn smittes av foreldrenes stress

InFact: 1 av 3 har stressbarn

INNENRIKS

Forsker: Svekker læringsevne

Ikke bare voksne lider under tidsklemma. Den hektiske hverdagen er også i ferd med å strupe barna våre, advarer eksperter.

Publisert: Oppdatert: 06.10.13 23:54

En fersk undersøkelse InFact har gjort på vegne av VG, viser at 46 prosent av foreldre har en stressende hverdag og 28,2 prosent at barna deres også har det. Skal man tro ekspertene, er det grunn til bekymring. Barn takler nemlig stress langt dårligere enn voksne.

- Vi vet også av studier at når foreldre stresser, smitter det ofte over på barna, sier forsker May Britt Drugli ved NTNU.

Les mer og sjekk faresignalene på VG+ (krever abonnement)

Hun skal denne høsten i gang med å undersøke om norske barn har høye nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen når de er i barnehagen.

Rammer livsgleden

Tidligere har internasjonale studier, ved hjelp av spyttprøver, vist at de minste barna er mer stresset når de er i barnehage enn når de er hjemme. Norske forskere ønsker derfor å undersøke om samme tendens er gjeldende i Norge. Drugli er bekymret over utviklingen med at vi stresser stadig mer.

- Jeg tror barn er mer stresset enn de var før, og det handler om tempoet i samfunnet generelt sett, med et høyt stimuleringsnivå både hjemme, på fritiden samt i barnehage og skole. Har man det stressende i hverdagen, kan man miste livsgleden. Det gjelder både voksne og barn, sier Drugli.

Dataene fra studien vil være ferdig innsamlet rundt juletider 2014.

Reagerer ulikt

Stress kan utløses av ytre hendelser, som å komme for sent på skolen, eller indre hendelser, som for eksempel bekymringstanker. Ifølge professor Stein Erik Ulvund ved institutt for pedagogikk Universitetet i Oslo, har barn forskjellig temperament - noe som gjør at de reagerer ulikt på stress.

- Barn som er svært tilbaketrukne eller som er veldig aktive og utagerende, kan reagere spesielt negativt, sier Ulvund.

Ifølge VGs undersøkelse sier 64 prosent at det er viktig at barn deltar på aktiviteter utenom skoletid. Ulvund advarer imidlertid foreldre mot å overorganisere hverdagen.

- Mange booker inn både seg selv og ungene på for mange aktiviteter. Da ender det fort med at det som er ment for å stresse ned, heller har motsatt effekt. Foreldre må ta grep for ikke å organisere seg i hjel, sier Ulvund, som råder til å ha flere dager i uken uten noe organisert på programmet.

Han får støtte av psykolog Marianne Østby som mener barn blir unødvendig stresset om hverdagen blir for styrt.

Langtidseffekt

- Vi krever at barna skal tåle veldig mye og man ser at mange reagerer på en stressende hverdag. Barn ønsker å være med på alt, men alt som er gøy er ikke alltid bra, sier Østby, som møter mange urolige og stressede barn og unge.

Barn som er stresset over tid, kan også få problemer senere i livet, ifølge Østby.

- Man kan utvikle en sårbarhet for psykiske lidelser. At barn stresser mye er urovekkende, da det kan ha langtidseffekter som vi ikke nødvendigvis ser nå.

Les også: - Å fremstå som vellykket har blitt en kollektiv konkurranse

Hun skulle ønske at det var mer status å ta hverdagen litt mer med ro.

- Den nye trenden er å dra ting ned og ha færre aktiviteter. Men det krever mye mot og mange vil nok merke at barna ikke kan leke ute - uten å vite hva de skal finne på.

Ifølge ekspertene bør barnets alder og motivasjon tas til etterretning når man skal finne riktig mengde fritidsaktiviteter.

Frilek viktig

- Det kan være store forskjeller fra barn til barn for hva som er det riktige, sier forsker Anders Nordahl-Hansen ved Institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo.

Han mener mange barn går glipp av verdifull frilek.

- Her det mye læring og utvikling som går på kreativitet, sosialt samspill og fysisk motorikk. Barn har evne til å aktivisere seg selv, så man behøver ikke fylle hver eneste time av dagen med opplegg.

Hvor mye tid har du til overs i hverdagen? Prøv VGs tidsklemmekalkulator her!

Mange foreldre føler et press på at barnet skal være med på mest mulig, ifølge Nordahl-Hansen.

- Mange fritidsaktiviteter bidrar til en følelse av at tiden ikke strekker til i en allerede hektisk hverdag. Stress er ikke forbundet med positiv utvikling hverken for voksne eller barn.

Her kan du lese mer om