Tapte med 100 stemmer

Fabian Stang tapte nominasjonskampen: – Glad det er over

Nå er den lille valgthrilleren over i Høyres hus i Oslo, hvor Fabian Stang (61) gikk til nominasjonskamp mot Michael Tetzschner (63) – og tapte.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er mest lettet, jeg, sier Fabian Stang til VG etter at resultatet ble klart.

– Det er noe med at når du først har stilt opp på noe sånt, må du gjennomføre selv om du skjønner at du ikke ligger så godt an. Jeg synes det ville vært feigt å gi seg, sier Stang.

«Seier eller ingenting» var beskjeden fra den tidligere Oslo-ordføreren før nominasjonsmøtet i Oslo Høyre i kveld. Han utfordret den erfarne stortingspolitikeren Michael Tetzschner om en sikker plass på Stortinget til høsten.

Stemmeopptellingen satte imidlertid en stopp for Stangs drøm om Stortinget: Hans 58 stemmer holdt ikke mot Michael Tetzschner, som fikk 158 stemmer – hele 100 stemmer mer.

VANT IKKE FREM: Det ble ingen stortingsplass på tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto: Frode Hansen VG

Glad det er over

– Jeg angrer ikke på at jeg stilte opp. Det syntes jeg var riktig, og jeg hadde mange av medlemmene i Oslo Høyre som ville at jeg skulle gjøre det. Men jeg er ganske glad for at det er over, sier Fabian Stang til VG.

I forkant av voteringen sa Tetzchner til VG at han var svært spent. Nå puster han lettet ut.

– Alle med et normalt følelsesliv ville vært spent, det handler om hvilke arbeidsforhold man får fire år fremover. Det er en utrolig lettelse å konstatere en så bred «oppbacking» om mitt kandidatur i dag, sier Tetzschner til VG.

Les også: Stang: - Seier eller ingenting på meg i kveld

Da Tetzschner i kveld ble presentert som nominasjonskomiteens foretrukne kandidat til den omdiskuterte tredjeplassen, ble det møtt med jubel og klapp.

Nominasjonskomiteens leder understreket også at de helt klart ville ha Tetzschner på tredjeplassen.

– Det gjør vi fordi han er en av Oslo Høyres aller dyktigste politikere. I tillegg har vi lagt vekt på den meget solide innsatsen han har gjort på Stortinget gjennom to perioden, sier Eirik Lae Solberg, leder i nominasjonskomiteen.

– Michael er en av de mest kunnskapsrike menneskene jeg har truffet, understreket han.

Slik startet den lille valgthrilleren

Allerede i september lanserte Fabian Stang at han ønsket å satse på en plass på Stortinget. Deretter fulgte flere nedturer, da hverken Unge Høyre i Oslo eller hans eget lokallag satte Stang på en sikker plass på lista.

I stortingsvalget i 2013 fikk Oslo Høyre seks representanter inn på Stortinget, som ga seks sikre plasser. Det var en av disse Stang ville inn på.

Stang havnet på 3. plass da partiets medlemmer stemte i urnominasjonen, men valgkomiteen innstilte ham til slutt på 8. plass i januar.

Stang ble altså vraket av nominasjonskomiteen i Oslo Høyre i januar.

Da valgte han heller å gå til kampvotering mot mannen som ble innstilt på 3. plass – Michael Tetzschner. Den tapte han. Og 8.-plassen vil han ikke ha.

– Den synes jeg skal gå til noen som er «up and coming». Og du kan si mye pent om meg, men det er jeg ikke, sier Stang til VG.

Det ble kampvotering også om fjerdeplassen på listen, og der vant Heidi Nordby Lunde over Kristin Vinje. Vinje trakk seg også fra den plassen hun var innstilt på – 7. plass.

– Jeg er glad for at nominasjonskomiteen vant frem om tredjeplassen, men samtidig synes jeg det er synd at Kristin Vinje og Fabian Stang trakk seg fra listen, sa Lae Solberg til VG etter møtet.

GIKK FOR FORNYET TILLIT: Michael Tetzschner har lang karriere bak seg som politiker i Oslo, blant annet som byrådsleder og senere leder i Oslo Høyre. Han har vært innvalgt på Stortinget siden 2009. Foto: Frode Hansen VG

Bakgrunn om duellantene:

Fabian Stang (61): Norsk advokat og politiker. Han er statssekretær innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet. Han var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015 og har permisjon fra jobben som leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo. Stang er utdannet jurist.

Gift med Catharina Munthe (39), Høyre-politiker som blant annet var politisk rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey.

Michael Tetzschner (63): Norsk advokat og politiker. Satt i Oslo bystyre fra 1976 til 1999, var byrådsleder i 1989-1991, var direktør ved BI fra 1995 til 1999, og advokat fra 2001 til 2009, da han ble valgt inn på Stortinget, hvor han i dag sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Gift med Kristin Clemet (59), leder av tenketanken Civita og mangeårig Høyre-politiker: Hun har blant annet vært utdannings- og forskningsminister og arbeids- og administrasjonsminister.

Les også: Stang må kjempe for sitt politiske liv

Mer om

 1. Fabian Stang
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Het duell i Oslo i kveld: Fabian Stang: Seier eller ingenting

 2. Stang må kjempe for sitt politiske liv

 3. Pluss content

  Fabian Stangs kamp for sitt politiske liv

 4. Fabian Stang vurderer å kjempe mot Tetzschner

 5. Fabian Stang forlater politikken

Fra andre aviser

 1. Fabian Stang etter tapet: – Jeg er egentlig lettet

  Aftenposten
 2. I kveld kjemper Fabian Stang for sitt politiske liv

  Aftenposten
 3. Fabian Stang om kampen om stortingsplass: – Ville ikke satt penger på meg

  Aftenposten
 4. Nominasjonskomiteen vraker tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang fra sikker stortingsplass for Høyre

  Aftenposten
 5. Fabian Stang tapte nominasjonskampen

  Bergens Tidende
 6. Stangs kamp for stortingsplass: Avskriv aldri en naiv klovn | Andreas Slettholm

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder