IKKE IMPONERT: KrFs Knut Arild Hareide mener regjeringen bør fokusere på å gjøre jobben sin. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Hareide om tvangsreturene: Slutt å skylde på andre og gjør jobben deres

...og Elvestuen (V) mener Listhaug løper til media for å bygge opp under frykt

KrFs Knut Arild Hareide mener regjeringen mangler kontroll over tvangsreturene. Han ber dem om å fokusere på jobben fremfor å legge skylden over på andre.

Publisert:

– Det er regjeringens ansvar å ha dialogen med Russland, og de har skapt et inntrykk av at alt er under kontroll. Når jeg tenker på den retorikken som Sylvi Listhaug har ført i forhold til uttransporteringer, forbauser det meg at de ikke har hatt bedre kontroll enn dette, sier KrF-lederen.

NOAS om asylsøkerne som sendes ut: – Flere av dem er apatiske

Utenriksminister Børge Brende mottok fredag beskjeden om at russiske myndigheter stanser alle asylantreturer over Storskog, etter flere dager med kaotiske tilstander ved grensemottaket. Hareide er ikke imponert over regjeringens håndteringen av asylstansen.

– Regjeringspartiene har antydet at det er kritikken mot Russland som har betydning her, men det er regjeringens ansvar å ha dialogen med Russland. Mitt tydelige signal er: Slutt å skylde på andre og gjør jobben deres, sier KrF-lederen.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, mener regjeringen skaper splid i Storskog-spørsmålet.

– I høst var det en svært krevende situasjon ved Storskog, og Stortinget stilte opp og ga regjeringen mye tillit og handlingsrom. Men med det følger det et enormt ansvar for statsministeren å forvalte denne enigheten og ikke skape splid, sier han.

Elvestuen mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er med på å skape splid.

– Hun bør begynne med å skape ro i regjeringens egne rekker. Listhaug sitt behov for å løpe til media for å bygge opp under frykt og usikkerhet hos vanlige folk er ikke et bidrag til å skape ro og unngå splid, sier han.

Brende avviser uttalelser

Om lag 5400 asylanter tok seg over grensen ved Storskog i fjor, og det har vært en forståelse mellom Norge og Russland at omtrent 700 av disse skal returneres til Russland. Dette er personer som har multivisum eller statsborgerskap i landet, og det er kun disse Russland har sagt ja til å ta imot. Om ikke Norge og Russland får i stand en avtale, risikerer norske myndigheter å måtte realitetsbehandle alle asylsøknadene.

Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere: – Det kan ikke jeg gå inn på

I helgen advarte utenriksminister Børge Brende om å snakke for høyt om kritiske forhold i Russland fordi han mener det kan gjøre en allerede skjør returavtalen mer sårbar. Mandag avviste han derimot bastant at han manet til fortielse av kritiske forhold ved nabolandet.

– Det er så snudd på hodet, og tatt ut av sin sammenheng, at dette er surrealistisk. Det er veldig viktig at vi nå greier å videreføre den skjøre forståelsen med Russland, sier Brende til NTB mandag formiddag.

Dette møter flyktningene i Russland: Korrupsjon, ingen rettigheter eller økonomisk støtte, og nesten ingen asylmottak

Arbeiderpartiet har fått mye kritikk for det som av flere oppfattes som en vinglete asylpolitikk, både i egne og andres rekker. Sist fra Frps Christian Tybring Gjedde, som i Klassekampen spesielt peker på Ap-leder Jonas Gahr Støre som en av dem som kan ha vært med på å så tvil om hvorvidt Russland er et trygt land for asylsøkere.

Brende om Storskog-stansen: – Vi har en skjør forståelse med Russland

KrFs Hareide mener kritikken fra posisjonspartiene mot Ap er urimelig, og mener de heller bør fokusere på sitt eget arbeid.

Usikker på om forpliktelser er holdt

Før helgen sendte KrF og Venstre brev til statsminister Erna Solberg hvor de ba om at regjeringen stanset utsendinger til Russland, dersom asylantene risikerer å bli sendt videre til utrygge land. Russiske myndigheter kom dem derimot i forkjøpet.

Les også: PU fikk vite om asylstans på Dagsrevyen

– Jeg har minimal kjennskap til hvorfor de stopper returene, men jeg tenker at den pausen russiske myndigheter nå gir oss gjør at vi kan få til en utsendelse som er i tråd med våre internasjonale forpliktelser, sier Hareide.

– Har Norge oppfylt sine internasjonale forpliktelser til nå?

– Jeg er meget usikker på det. Det er grunn til å tro at vi ikke har vært innenfor. Jeg har opplevd at det er intensjonen, men foreløpig har ikke regjeringen kunne gitt et tydelig svar på det.

Flere av opposisjonspartiene har de siste dagene også stilt spørsmål om tvangsreturene i nord og hvordan dialogen med russiske myndigheter har vært.

– Det er ingen som er uenige i at asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse må reise ut av landet. Det er ofte vanskelig, det kjenner vi også fra vår tid i regjering. Nettopp derfor er det så viktig at dette gjøres på en mest mulig ryddig og forutsigbar måte, i tråd med folkeretten og de vilkårene Stortinget har stilt, uttalte Aps innvandringspolitiske talskvinne, Helga Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder