SPESIALOPPVARTES: KrF-leder Knut Arild Hareide er stilt i utsikt å få gjennomslag for mange hjertesaker av Erna Solberg, forutsatt at KrF blir med videre i regjering. Foto: FREDRIK SOLSTAD

KrF kan få store seire

Men bare om de blir med i regjering

KrF ligger an til å få gjennomslag for en rekke hjertesaker i regjerings-sonderingene - men bare på betingelse at de blir med i regjering.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge flere kilder på borgerlig side, skal statsministerkandidat Erna Solberg (H) være klar til å gi KrF spesialbehandling på partiets viktigste områder.

Målet skal være å gjøre det omtrent umulig for KrF-leder Knut Arild Hareide og partiets topporganer å si nei til å sitte i samme regjering som Frp:

Blant de viktigste kravene som KrF kan få innfridd, er et engangs amnesti og oppholdstillatelse for de gjenværende asylbarna i Norge.

Familiepolitikk
Det skal også ligge an til flere KrF-seire i familiepolitikken. Pappapermen skal opprettholdes, og den nye regjeringen vil si nei til tidlig ultralyd og avvise både egg- og sæddonasjon.

Samtidig skal det være klart at det ikke blir noen allmenn søndagshandel i norske butikker, dersom KrF bestemmer seg for å bli med videre.

Derfor skal Hareide allerede ha forberedt sin partiorganisasjon på det vanskelige valget som landsstyret skal ta i uken kom kommer: Å si ja eller nei til å gå videre og inn i bindende regjeringsforhandlinger om en fire-partiregjering.

Forsvare nei
Dersom helheten gjør at KrF likevel må bryte ut, så må partiet stålsette seg for å forsvare hvorfor de da også sier nei til gjennomslag i en rekke hjertesaker.

KrF-lederen skal ha forberedt partiet på den hypotetiske situasjonen at de må tåle å se asylbarn som blir returnert fra Norge i avisstativene - og at KrF kan få skylden fordi KrF ikke ville være med i en borgerlig regjering.

Viktigheten av å få med KrF har økt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande avklarte at hun ikke vil være med i regjeringsprosjektet uten at Hareide også sier ja.

Lime sammen
Statsministerkandidat Solberg skal ha brukt de første fem dagene i sonderingene på Radisson Blu-hotellet i Nydalen til å lime partilederne sammen og avklare de områdene av politikken hvor de fire partiene allerede er enige, eller tilnærmet enige.

På denne måten vil Høyre-lederen klistre partiene sammen i sitt prosjekt, på en slik måte at det skal bli vanskeligere for dem å bryte når de starter med de virkelig vanskelige sakene nå i helgen.

Solbergs strategi har kommet tydelig fram på de daglige pressekonferansene denne uken.

I går lanserte hun nyheten om at partiene er enige om en kommunereform - noe alle fire partier har vedtatt uavhengig av hverandre på sine landsmøter.

Til Stortinget
Solberg unnlot imidlertid å avklare hvordan reformen skal gjennomføres, eller om kommuner skal slås sammen med tvang. Det skal avklares gjennom forhandlinger med alle partier i Stortinget, sa hun.

Erna Solberg har også fortalt hvordan de vil bygge samfunnet nedenfra og opp, at enkeltmennesket skal stå i fokus, at frivilligheten skal styrkes, og at de vil gjøre Norge til et kunnskapssamfunn.

Alt dette var de fire partiene enige om allerede i vår, da Stortinget behandlet Perspektivmeldingen.

Lofoten
Av de vanskeligste temaene som foreløpig skal være bare helt summarisk berørt i Nydalen, er spørsmålet om konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Her har både Venstre og KrF satt grensen for sin regjeringsdeltagelse - samtidig som Erna Solberg er under kraftig press fra sine partifeller i Nordland og Troms Høyre for å gå videre steg i retning oljeboring.

Ifølge VGs opplysninger har forhandlerne heller ikke startet diskusjonene om de store og kostnadskrevende sakene, som skattelettelser og samferdsel med bompenge-kravet fra Frp - og et handlingsrom som er langt mindre enn det fremsto som før valget.

Les mer: Desperat pengeknipe for Erna & co

VG har forgjeves forsøkt å få en kommentar til denne artikkelen fra Knut Arild Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder