Erna møkk lei av Aps kuvending om kommunereform

Frykter spill fra Ap skal ødelegge for kommunereformen

HOLAND (VG) Med bena plantet mellom store klatter kumøkk og to måneder gamle kalver ber Erna Solberg Ap samle seg i flokken bak hennes kommunereform.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er litt forbauset. Det må jeg si.

Høyre-lederen har den siste uken måtte håndtere flere spørsmål om hvor sterkt kommunereformen hennes egentlig står. Det skjer etter at Arbeiderpartiet med sin tidligere nestleder Helga Pedersen har kritisert regjeringens reform. Statsministeren kaller Pedersens oppfølsen veldig rar.

– Helga Pedersen var i programarbeidet veldig tydelig på at Ap ville ha en kommunereform. Nå virker det derimot som om de heller ønsker partipolitisk spill og forsøke å torpedere en kommunereform de egentlig er for, sier Solberg mens hun hilser på kalver på gården til John Erik Bjørlo i Sortland.

Statsministeren har i helgen sparket i gang sin valgkamp med en turné iNordland, hvor hun har reist fra Henningsvær via Svolvær og Melbu til Bodø.

I går fikk Solberg blant annet sitte på i et minifly hvor Høyres ordfører i Bodø, Ole Henrik Hjartøy, var pilot. Fra luften fikk Solberg se hvilke planer ordføreren har for utbyggingen av byen når flyplassen i Bodø skal flyttes etter nedleggelsen av jagerflybasen der.

Les også: Sindre Finnes ga opp egen karriere for Erna: – Hun skulle klatre så høyt hun kunne (krever innlogging)

Fiktiv diskusjon

Solberg mistenker Arbeiderpartiets kritikk av regjeringens reform for å være et spill for galleriet.

– Det er rart å se hvordan Arbeiderpartiet nå forsøker å late som om det er en ulikhet mellom hva de fire partiene som står bak min regjering mener, og hva Arbeiderpartiet mener om kommunereformen. Hvis du ser på hva Ap har skrevet under på i Stortinget, så vil du se at det nesten ikke er noen ulikhet, men kun en fiktiv diskusjon om tvang.

– Du mener at de kritiske bemerkningene fra Ap om kommunereformen primært er partipolitisk-strategisk spill?

– Jeg har vanskelig for å se at endringen i det de nå sier og mener skal ha noen særlig annen begrunnelse.

SELFIESTANG-MINISTER: Solberg tar en selfie med Grete Ellingsen og andre fra Sortland Høyre på Holm. Foto:Kyrre Lien,VG

– Hvordan mener du Ap har endret syn?

– Arbeiderpartiet er veldig tydelige i sitt partiprogram på at de ønsker en kommunereform og at en slik reform er viktig. Oppførselen deres nå forbauser meg. Arbeiderpartiet bidrar til å skape usikkerhet blant de politikerne der ute som nå jobber med hvordan de skal løse disse utfordringene lokalt. Det synes jeg er leit, sier statsministeren.

Forsøker å være populære

Solberg kommer også med en lett tilslørt kritikk av Jonas Gahr Støres statsmannsevner.

– Det er tydelig at det nå er vanskelig for Arbeiderpartiet å være med på de største reformene når de er i opposisjon. Nå forsøker de i stedet bare å surfe på en spredt motstand der ut for å forsøke å være populære. Det synes jeg egentlig er leit fra et parti som vanligvis har gitt inntrykk av og skrytt av at de tar ansvar for de store reformene i samfunnet.

– Hva er din forventning fra Ap?

– Jeg forventer at Ap blir med på å ta ansvar for store reformer også når de sitter i opposisjon. Det har det i hvert fall alltid vært tradisjon for i Høyre.

– Ikke bekymret

Arbeiderpartiet tar lett på statsministerens kritikk.

KRITISK: Helga Pedersen (Ap) Foto:Trond Solberg,VG

– Vi er ikke redde for å gå glipp av muligheten til å være med på en stor reform. Slik kommunereformen er nå, er det snarere tvert i mot, sier Helga Pedersen til VG.

Hun sier Arbeiderpartiet er enige med statsministeren i mye, men at deler av regjeringens reform gjør den umulig å stille seg bak.

– Kommunene ble lovet nye oppgaver, men når disse aldri kom gikk mye av lufta ut av ballongen. Regjeringens skattekutt ga kommunene enda færre ressurser, og det hjalp heller ikke for viljen til sammenslåing, sier Pedersen.

I følge Aps tidligere nestleder forspilte regjeringen sjansene til å få Ap med på laget, ved å ikke være villig til å inngå kompromisser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder