Jobber på overtid for å bli enige om løsning for lengeværende asylbarn

OPTIMIST: En smilende, men hardt presset, justisminister Anders Anundsen på vei inn til møtet fredag ettermiddag. Foto:VG,

Intense forhandlinger om asylbarna mellom regjeringen og Venstre og KrF: Hemmelige møter om asylbarna

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG at han var klar over varslene om de 133 asylbarna som er blitt utsendt i saker som kunne ha medieinteresse.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Pål Ertzaas
 • Eirik Mosveen
 • Nilas Johnsen
 • Mattis Sandblad
 • Jan Petter Lynau

Artikkelen er over fem år gammel

Anundsen er under hardt press etter det har kommet fram i Bergens Tidende at han fikk 62 varsler om 133 asylbarn som ble sendt ut i saker som kunne ha medieinteresse.

- Jeg var informert om de 62 sakene vi rutinemessig ble varslet om, så det var jeg kjent med, svarer Anundsen på spørsmål fra VG under en pause i kveldens forhandlinger om asylbarna.

På et skriftlig spørsmål fra VG, om han har fått sjekket om departementet har grepet inn i noen av sakene som det er varslet om, sender Anundsends kommunikasjonsavdeling et litt kryptisk svar:

- 12 dager før engangsløsningen trådte i kraft, ba departementet POD/PU om å vente med uttransporteringen av en familie som kunne falle inn under engangsløsningen. Dette burde vært gjort som en generell ordning. På dette tidspunktet var vi imidlertid kun kjent med den nevnte planlagte utsendelsen, sier Anundsen.

Hverken Venstres Trine Skei Grande eller KrFs Knut Arild Hareide vil svare VG på hva de synes om avsløringen.

- Jeg vil ikke si noe om det nå, mens vi fortsatt er i forhandlinger, sier Hareide i en pause.

Nær løsning

VG får opplyst fra sentrale kilder at partene nå nærmer seg enighet, om en av sakene som har vært vanskeligst i forholdet mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

KrFs Geir Bekkevold, som ledet de første asylbarnaforhandlingene på vegne av partiet forlot Stortinget klokken 19.45 etter å ha gått gjennom forhandlingene med Hareide.

- Vi er i nærheten nå, sier Bekkevold til VG på vei ut.

Skal svare i Stortinget

Konfrontert av NTB med beskyldningene fra Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, som krever en beklagelse fra Anundsen for å ha feilinformert Stortinget, sier justisministeren at han skal svare direkte til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Under en tidligere pause i forhandlingene sa Anundsen til VG at han håper på enighet om asylbarna så raskt som mulig:

- Vi jobber intenst og konstruktivt og er veldig opptatt av å bli enige. Det er en god tone, så vi fortsetter utover kvelden, sier Anundsen.

Hemmelige møter

Det var rundt lunsj fredag at justisministeren kom til Stortinget og gikk rett til Knut Arild Hareide's kontor i stortingsbygningen. Trine Skei Grande sluttet seg kort etter til møtet.

Til stede på møtene er også statssekretærene Lars Øy (H) fra Statsministerens kontor, Jøran Kallmyr (Frp) fra Justisdepartementet, og ekspedisjonssjef Terje Sjeggestad fra Justisdepartementets innvandringsavdeling.

Ifølge VGs opplysninger forhandler regjeringen og dens samarbeidspartier på spreng for å avklare forskriftsendringen som KrF og Venstre har krevd, om fremtidig praksis i spørsmål om statusen for barn som har vært lenge i Norge.

INTENSE FORHANDLINGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) omgitt av statssekretærene Gøran Kallmyr (t.v.) og Lars Øy. Ved hver sin ende av bordet sitter Terje Sjeggestad (t.v.) og Knut Arild Hareide. Foto:,

Ingen kommentar

Da Anundsen og hans medarbeidere forlot Hareides kontor rett etter klokken 14 nektet han å kommentere innholdet i forhandlingene.

- Jeg har ingen kommentar til det som skjer her, sier Anundsen til VG.

- Hvorfor har du beklaget politiets opptreden når du har fått mange varsler om uttransportering selv?

- Jeg har ikke beklaget politiets opptreden. Vi får rutinemessig varsel om utsendingssaker helt generelt, som kan skape medieoppmerksomhet. Det er en praksis gjennom mange år.

- Har du selv lest disse varslene?

- Nei, jeg har lest noen av dem selv, noen av dem har kommet til meg. Men det har ingen betydning, det som har komme til departementet har kommet til meg. Vi har en helt standard prosedyre for å behandle slike varsler, svarte Anundsen, før han avbrøt intervjuet og gikk inn i et annet møterom i Stortinget.

KrF har stilt ultimatum til regjeringen i denne saken, og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen har krevd at forhandlingene om nytt regelverk for lengeværende asylbarn må være på plass innen to uker.

FORHANDLER MED SENTRUM: Justisminister Anders Anundsen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Detaljerte varsler

Høyre og Frp ble etter valget i fjor enige med KrF og Venstre om en oppmykning av regelverket for denne gruppen med lengeværende asylbarn. Til nå har 484 asylbarn måttet forlate landet, mens 230 har søkt om amnesti.

Bergens Tidende skriver fredag morgen at justisminister Anders Anundsen (Frp) mottok detaljerte varsler om tvangsreturer, som kunne vekke oppsikt. Dette gjaldt også saker der lengeværende barn ble sendt ut.

Varslet om 133 barn

Justisdepartementet opplyser til VG at departementet er varslet om utsendelse av 133 barn hittil i år – i saker som kunne medføre medieomtale.

– Vi har funnet 62 varsler i perioden 1. januar til 30. november i år, og disse varslene omhandler 133 barn. Det er noe under 30 prosent av alle saker hvor barn er uttransportert, sier kommunikasjonsjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til VG fredag formiddag.

Ifølge Bergens Tidende nådde aldri beskjeden om oppmykningen ut til landets politi. Da POD sendte sine instrukser nedover i systemet, var ordlyden den samme som før. Dette beklaget Anundsen fra Stortingets talerstol på tirsdag, og viste til at det var Politidirektoratets ansvar å informere videre.

Statssekretæren ble varslet

Men overfor BT torsdag kveld, bekreftet Anundsen at alle varslene går til embetsverket og hans statssekretær, men han også har fått noen av disse varslene.

«Disse varslene sendes til utvalgte personer i embetsverket og statssekretæren som jobber med asyl- og innvandringssaker. Dette gjelder alle utsendelser som kan skape medieomtale, en del av disse omhandler naturligvis også utsendelse av familier med barn. Hensikten med varslene er å gjøre departementet forberedt på eventuelle spørsmål fra media. Dette er en mangeårig praksis i departementet. Enkelte av disse varslene tilflyter også meg,» skrev statsråden til Bergens Tidende.

Krever ny beklagelse

Per Olaf Lundteigen (Sp), medlem i Kontrollkomiteen, mener Anders Anundsen må beklage til Stortinget en gang til etter dagens avsløring:

- Det som har kommer frem nå, viser at Anundsen skulle beklaget sin egen opptreden i asylsaken, ikke politidirektørens opptreden, sier Lundteigen.

Han er svært kritisk til det han mener er statsrådens feilinformering av nasjonalforsamlingen.

- Jeg har ett råd til Anundsen. Han må sende et brev til kontrollkomiteen hvor han skriver følgende: «Jeg vil si unnskyld for at jeg har feilinformert Stortinget. Det et mitt ansvar og jeg beklager dette».

- Uheldig

Hadia Tajik (Ap), leder i Stortingets justiskomite, påpeker at Anundsen skylder på folk nedover i departementet, hvor han selv sitter med det konstitusjonelle ansvaret:

«Statsråden m ansvar for «kultur og leiing» i politiet skuldar fyrst på POD-dir og peikar etterpå på statssekretæren», skriver Tajik på sin Twitter-konto fredag formiddag.

Overfor VG utdyper hun:

- Justisministeren har ansvaret for et stort arbeid med kultur og ledelse i politiet. Vi har også hatt en bred diskusjon på Stortinget, hvor han har forsikret oss om at det er en prioritert oppgave for ham å forbedre ledelsesstrukturene og klargjøre ansvarsforhold. Derfor er det ekstra uheldig at han først peker på politidirektøren og nå etterpå på en statssekretær for forhold han selv åpenbart må ta ansvaret for, sier Tajik.

Hun viser til at Anundsen, da han var opposisjonspolitiker, formulerte seg slik: «Jeg klarer ikke å forstå at mennesker som er valgt til å lede eller er ansatt for lede, tar så lite ansvar i ettertid. Jeg synes det er vanskelig å forstå. Jeg synes det er svakt».

- Håndteringen hans av denne saken kan svekke troverdigheten til det generelle arbeidet med god kultur og ledelse i politietaten, der han er øverste ansvarlige. Det er i så fall uheldig, legger Tajik til.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Ble varslet om 133 barne-utsendelser

 2. Politidirektoratet og justisministeren beklager i asylbarn-saken

 3. Solhjell: – Kan ikke bare fortelle halve sannheten

 4. Asylbarna: Dette kan felle Anundsen

 5. VG mener: Anundsens asyl-ansvar

 6. Regjeringens asylbløff

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder