FØRSTE GANG: Siv Jensen (Frp) på vei til Stortinget for første gang som finansminister fredag morgen. Foto: Terje Bringedal

Slik vil Sivs skatteletter påvirke din lommebok

Høyre/Frp-regjeringen foreslår en rekke skattelettelser, men kutter også i velferdsytelser som kan koste deg.

 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over seks år gammel

Siv Jensen legger fredag frem sitt første statsbudsjett som finansminister i Erna Solbergs regjering.

Som ventet gjør regjeringen flere endringer i opplegget for skatter og avgifter.

DIN SKATTEKALKULATOR: Sjekk hvor mye du må betale i skatt neste år

Her er de viktigste endringene:

** Personskatten senkes for alminnelige lønnsinntekter fra 28 til 27 prosent. Det er skattelette som koster regjeringen 3,5 milliarder kroner. Hvis regjeringen ikke endrer andre skattesatser, vil da de viktigste marginalskattesatsene bli 34,8 prosent opp til rundt 527.000 kroner, og 43,8 prosent opp til ca 850.000 kroner.

TOK SIN HATT: Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) leverte budsjettet som Siv Jensen nå endrer på. Foto: Mattis Sandblad

** Samtidig som skattesatsen settes ned med 1 prosentpoeng setter trygdeavgiften opp med 0,4 prosentpoeng til 8,2 prosent for lønnsmottagere.

** Regjeringen foreslår å redusere formuesskattesatsen med 0,1 prosentenhet til 1 prosent.

** Regjeringen øker minstefradraget i lønn og trygd med ytterligere 1 prosentenhet til 43 prosent. Samtidig økes satsen i minstefradraget i pensjon med 1 prosentenhet til 27 prosent.

** Skatteklasse 2 for ektepar blir fjernet, slik de rødgrønne foreslo. Ifølge Finansdepartementet betyr det opptil 13.200 kroner mer i skatt for de som får full effekt av tiltaket.

** Arveavgiften fjernes. Det koster regjeringen rundt 1,9 milliarder kroner.

** Fagforeningsfradraget blir likevel ikke økt, men videreføres på 2013-nivå.

** Sparegrensene i Boligsparing for ungdom (BSU) økes fra 150.000 til 200.000 kroner. Maksimalt årlig skattefradrag som følge av ordningen blir 25.000 kroner.

** Avgiftene på elektrisitet blir likevel ikke økt, slik de rødgrønne foreslo. Økningen innebar at en gjennomsnittlig husholdning ville fått en økning i strømregningen på 250 kroner.

** De rødgrønne foreslo å utvide studiestøtten fra 10 til 11 måneder. Denne utvidelsen vrakes av den borgerlige regjeringen.

Sammenlignet med forslaget fra den rødgrønne regjeringen, reduseres skatter og avgifter med 7,1 milliarder kroner påløpt og 4,7 milliarder kroner bokført.

I tillegg vraker regjeringen forslaget om å innføre to barnehageopptak i året. Maksprisen blir derimot videreført på samme nivå som i 2013.

FORHANDLINGSKLARE: Siv Jensen og statsminister Erna Solberg i samtale med KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen i Stortinget fredag. Foto: NTB scanpix

Her er de andre viktigste nyhetene:

**Asylpolitikk

Frp får gjennomslag for en tøffere asylpolitikk, og det merkes ved at asylsøkere som ikke har fått opphold i Norge, skal transporteres ut raskere enn i dag. Regjeringen vil bruke 150 millioner kroner ekstra på tvangsreturer, og det skal sørge for 1800 flere utsendelser.

**Lærere

Høyre hadde etter- og videreutdanning for lærere som et av sine viktigste valgløfter, og det innfris også: Mandag kunngjorde Erna Solberg at potten til videreutdanning for lærere økes med totalt 300 millioner kroner.

50 av disse millionene skal gå til å bygge ut etterutdanningskapasiteten ved høyskoler og universiteter. 164 millioner skal gå til videreutdanningsopplegget kalt «Kompetanse for kvalitet». Midlene vil sikre 750 flere lærere etterutdanning hvert år.

**Oljepenger

Solberg-regjeringen legger opp til å bruke 2,9 prosent av oljefondet i statsbudsjettet neste år.

**Biblioteker

Kultur-Norge fryktet før valget trangere tider med en blå regjering. Foreløpig ser det i alle fall ut til at bibliotekene kan puste lettet ut: Kulturminister Thorild Widvey lover mer penger til bibliotekene. Konkret får Nasjonalbiblioteket minst to millioner ekstra til prosjekt- og utviklingsmidler.

**Barnevern

Barne- og familieminister Solveig Horne har hatt en tøff start som statsråd, men i dag kan hun legge frem en økt satsing på barnevernet: Regjeringen foreslår å bruke 10 millioner ekstra på tilpasset skolegang for barnevernsbarn. I tillegg blir tilsynet med barnevernsbarna styrket med 15 millioner kroner, mens foreldreveiledningen styrkes med 1,5 millioner kroner.

Totalt gir det 26,5 millioner ekstra til barnevernet.

** Barnehager

Regjeringen vil skrinlegge det rødgrønne forslaget om to barnehageopptak i året. Maksprisen videreføres på samme reelle nivå som i 2013.

**Forsvaret

Marinejegerkommandoen (MJK) i Bergen får 8,5 millioner kroner ekstra. Dette skal sikre at MJK er i stand til å ha flere soldater i beredskap som skal kunne bistå politiet ved sivile kriser.
**Vei

Frp har kjempet mot bompenger, og får en liten, men symbolsk seier i fredagens tilleggsproposisjon: Bompengeprosjektet på E134 ved Seljord stanses. Dette vil ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen spare bilistene for 500 millioner kroner. Strekningen er på 9,4 kilometer.

Stavanger Aftenblad melder fredag morgen at overføringene til riks- og fylkesveier øker med 1,8 milliarder kroner, sammenlignet med Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag.

**Funksjonshemmede

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson får åtte millioner kroner ekstra på sitt budsjett til kjøp av hjelpemidler for funksjonshemmede.

** Skogsbilveier
Regjeringen øker bevilgningene til skogsbilveier med 10 millioner kroner ut over det den rødgrønne regjeringen foreslo.

** Politiet
Politiet styrkes med nye 100 millioner kroner i budsjettet.

Dette kommer på toppen av de nesten en milliard kroner som den avgåtte regjeringen økte politibudsjettet med i sitt statsbudsjett.

Les også

 1. Regjeringen vil bruke 1,8 milliarder mer på vei

  Regjeringen vil øke overføringen til riks- og fylkesveier med til sammen 1,8 milliarder kroner neste år, sammenlignet…
 2. Advarer Siv og Erna mot kutt

  Venstre og KrF frykter at finansminister Siv Jensen (Frp) vil stoppe budsjettforslaget om å utvide studiestøtten til…
 3. Her er de blåblå budsjettlekkasjene

  Finansminister Siv Jensen og Solberg-regjeringen har allerede lettet en del på det blå sløret.
 4. Regjeringen vil sende ut flere asylsøkere

  Regjeringen vil bruke 150 millioner kroner ekstra på uttransport av asylsøkere neste år.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Her er de blåblå budsjettlekkasjene

 2. Her er løftene som ikke blir innfridd

 3. De borgerlige tar fra vei og gir til jernbane

 4. Dette betyr budsjettet for din lommebok

 5. Her er budsjett-nyhetene

Fra andre aviser

 1. Slik blir din økonomimed nytt budsjett

  Fædrelandsvennen
 2. Her er skattekuttene

  Fædrelandsvennen
 3. Her er skattekuttene

  Aftenposten
 4. Statsbudsjettet minutt for minutt

  Bergens Tidende
 5. Regjeringen vil bruke 4 milliarder mer

  Bergens Tidende
 6. Innfører to barnehageopptak i året

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no