Stortingskommisjon skal granske «Scandinavian Star»-brannen

Støttegruppen etter Scandinavian Star:  - Vi er lettet

INNENRIKS

Kolberg: - Det er på tide at Stortinget er på folkets side!

159 mennesker mistet livet da «Scandinavian Star» brant for snart 25 år siden. I flere år har deres etterlatte kjempet for en parlamentarisk gransking av saken. I dag ble de hørt.

Publisert: Oppdatert: 20.01.15 14:10

«Scandinavian Star»-saken blir nå gjenstand for en parlamentarisk granskning.

Det har et flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget bestemt.

- Vi er lettet, absolutt. Det er veldig bra dette skjer, men dette er bare første steget, sier Jan Harsem, i Støttegruppa etter Scandinavian Star-ulykken til VG.

Se VGs egen spesial:Mysteriet Scandinavia Star

159 mennesker døde i mordbrannen natt til 7. april 1990. Danske Erik Mørk Andersen, som ble utpekt som den eneste mistenkte, omkom i brannen. I mars 1991 ble etterforskningen ble henlagt etter bevisets stilling.

Tirsdag besluttet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at det skal reises forslag om parlamentarisk gransking av myndighetenes håndtering av brannkatastrofen på fergen mellom Oslo og Frederikshavn.

– Jeg er veldig glad for denne beslutningen og jeg er veldig lettet, dette er veldig viktig for de etterlatte, pårørende og overlevende, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap), til VG kort tid etter at beslutningen ble kjent.

- Mange som er lettet i dag

Arbeiderpartiet signaliserte allerede i begynnelsen av januar at de ønsket å oppnevne en egen kommisjon for å granske fergebrannen. De ønsket ikke å vente til politiets etterforskning er ferdig, skriver NTB.

Bøhler har gjennom arbeidet blitt kjent med mange av de pårørende, overlevende og etterlatte.

– Jeg kjenner mange personer som er lettet i dag for de har følt at de ikke har blitt tatt på alvor før nå De har følt nå i over 20 år at de har vært urettferdig behandlet. Det har vært forsømmelse fra samfunnet og gjort det tyngre å bære sorgen og tyngre å kunne gå videre, sier Bøhler.

Følg VGTVs direktesending om avgjørelsen!

- På tide at Stortinget er på folkets side

– Jeg vil si at lykkeligvis er det slik at det nå er etablert et flertall i stortinget for å be presidentskapet åpne en parlamentarisk gransking. Hensikten med denne granskingen er ikke å forstyrre politiets etterforskning, men å tegne det man kan kalle et korrekt bilde av saken i lys av all den informasjon som har kommet etter Stortinget behandlet saken sist. Da er vi tilbake til 90-tallet, sier komiteleder Martin Kolberg (Ap) til VG.

– Det er på tide at Stortinget skal være på folkets side, fortsetter han.

Politiet gjenåpnet saken i juni i år etter at Riksadvokaten hadde gitt sitt samtykke. Etterforskningen vil i hovedsak dreie seg om å finne ut om Scandinavian Star ble satt i brann som del av et forsikringsbedrageri.

I slutten av november møtte Støttegruppa etter Scandinavian Star-ulykken justisminister Anders Anundsen (Frp) for å be om at det opprettes en parlamentarisk granskingskommisjon.

1 av 12 KAMPEN MOT FLAMMENE: Her hviler svenske brannfolk ut på båtens akterdekk. I bakgrunnen sees de kraftige ødeleggelsene som kom etter dødsbrannen. Foto: Olle Wennström

Slike kommisjoner kan oppnevnes av Stortinget for å få mer klarhet i noe som har skjedd, gjerne med formål om å avdekke feil og forsømmelser, klarlegge ansvar eller å få fram sannheten i en sak.

Det var «Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» som sammen med Støttegruppen for etterlatte og overlevende, fikk presset fram en siste gjennomgang av saken før den foreldes som kriminalsak 7. april neste år. Stiftelsen har nå engasjert advokat Sigurd Klomsæt. Han sendte i går sine og Stiftelsens vurderinger av saken til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Bøhler:Stortinget åpenbart feilinformert i Scandinavian Star-saken

VG/NTB

Her kan du lese mer om