RASENDE: Angrepene satt løst i appellen til LO-leder Gerd Kristiansen tirsdag formiddag. Foto: Trond Solberg VG

LO-Gerd filleristet hotellmilliardærene i streikeappell

Til kraftig angrep på Thon, Stordalen og Ringnes

LO-leder Gerd Kristiansen gikk til frontalangrep på hotelleierne Petter Stordalen, Olav Thon og Christian Ringnes i sin støtte til de streikende hotellarbeiderne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en appell utenfor Hotel Royal Christiania i Oslo tirsdag fikk milliardærene så ørene flagret. LO-lederen var der for å møte hotellarbeidere som har streiket siden søndag.

Foreløpig er knappe 3500 hotell- og restaurantansatte tatt ut i streik. Det har ført til at flere hoteller har måttet stenge dørene.

Streiken handler først og fremst om retten til å forhandle lokalt, noe Fellesforbundet krever, men NHO ikke vil gå med på.

Trapper opp: Disse hotellene vil bli rammet

Raste mot Thon, Ringnes og Stordalen

– Olav Thon kjøper avisannonser for Frp og gir 26 millioner til familien sin. Men når hans egne ansatte – dere som driver hele hans virksomhet ber om en rettferdig behandling. Da sitter han helt i ro, med lua langt nedover ørene, sa LO-lederen.

– Det samme gjør Christian Ringnes. Sitter i ro. Mest sannsynlig på Bygdøy. Der han for noen uker siden kjøpte årets dyrest bolig. En gigantisk luksusvilla til 75 millioner. Man skulle tro man da i alle fall hadde smuler å drysse over egne ansatte, men nei, sa hun før hun tok tredjemann:

– Og jeg kan ikke la være å nevne Petter Stordalen. Som eier dette hotellet. Han snakker om solidaritet, om rettferdighet og bruker store ord. Han håver inn milliarder. Samtidig som de som streiker i dag har en begynnerlønn på 24.000 kroner måneden – brutto. Mine venner, det er noe som skurrer her, sa hun og fortsatte:

Les også: Disse hotellene er rammet

– Og hva er det vi opplever? Vi opplever at hotellkongenes sendebud i NHO – anklager oss for urimelig høye krav. At vi «sprenger rammene» i oppgjøret.

FÅR KJEFT: Hotellkongene Petter Stordalen, Olav Thon og Christian Ringnes. Foto:

– Rundt NHO-hus?

Hun fortalte at hotellansatte tjener 77 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Man skulle tro NHO-huset var rundt – for ikke å havne i skammekroken hele gjengen. For det er der en slik type oppførsel hører hjemme.

– Jeg hører om folk som må jobbe to jobber for å få hjulene til å gå rundt. Om barnehageplasser som må sies opp fordi man ikke har råd. Om folk som lever et helt vanlig liv, men det pengene rett og slett ikke strekker til. Sånn skal vi ikke ha det i Norge i 2016, sa Kristiansen.

Les: Anklager NHO for å gamble med liv

Hun sa at hun sitter med en følelse at arbeidsgiverne tror de bare kan ta seg til rette.

– Vi skal vise dem at vi er bedre enn som så. At vi står sammen, og respekterer kjørereglene i norsk arbeidsliv.

Fare for liv og helse

Streiken kan føre til at sykehushotellet ved Haukeland i Bergen må stenge. Det har 178 plasser.

– Vi opplever det som en ganske kritisk og dramatisk situasjon, sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Sykehuset tok mandag ikke inn nye pasienter og lette etter løsninger for dem som allerede er under behandling, ifølge Utaaker.

– De prøver å gi ansvaret til Fellesforbundet, men det er NHO nå som gambler med folks liv og helse. De driver et farlig spill. NHO skyver syke pasienter foran seg for å tvinge arbeidsministeren på banen, slik at de får stoppet streiken med tvungen lønnsnemd, sa LO-lederen til VG tirsdag formiddag.

NHO ser ikke noe grunnlag for å sende søknader om dispensasjon videre og viser til at myndighetene vil ta seg av eventuell fare for liv og helse.

Myndighetene kan gripe inn med tvungen lønnsnemnd hvis en streik setter liv og helse i fare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder