DREPT: Mahmoud Mahhamdi (63) ble funnet drept i sitt hjem på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar. Dette bildet er tatt tidligere i år under et politisk arrangement. Bildet publiseres i forståelse med pårørende.
DREPT: Mahmoud Mahhamdi (63) ble funnet drept i sitt hjem på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar. Dette bildet er tatt tidligere i år under et politisk arrangement. Bildet publiseres i forståelse med pårørende. Foto: privat ,

Mahmoud Mohammadi drept i Kristiansand: Var kurdisk leder

Kilder til VG:

INNENRIKS

Kona var hjemme under drapet

Utsatt for massiv vold

Bakgrunn fra Peshmerga-militsen

Politiet er kjent med at Mahmoud Mohammadi (63), som ble drept i Kristiansand 26.februar, var en kurdisk lederskikkelse som hadde fiender.

  • Silje Løvstad Thjømøe
Publisert: Oppdatert: 07.03.16 07:24

Kurderen ble funnet drept i sitt hjem på Hånes i Kristiansand. Politiet fikk melding om drapet like etter klokken 23 på kvelden, og rykket ut til rekkehuset hvor Mohammadi bodde med sin kone.

Der fant de den drepte 63-åringen samt hans kone og sønn. De ble begge pågrepet og siktet, men løslatt den påfølgende mandagen. De har fremdeles status som siktet.

Både kona og sønnen nekter straffskyld.

Skal ha vært utsatt for massiv vold

Mohammadis kone skal ha vært hjemme da drapet skjedde. Hun skal ha oppholdt seg i boligens andre etasje da hun hørte bråk fra underetasjen, hvor boligens kjøkken og stue er.

Det forteller en sentral kilde til VG. Personen var i samme miljø som den drepte Mahmoud Mohammadi (63) fra Iran.

En nabo hørte også bankelyder fra boligen rundt klokken 23 samme kveld.

Da Mohammadis kone gikk ned i første etasje skal hun ha funnet mannen sin drept.

Etter det VG erfarer skal han ha blitt utsatt for massiv vold.

Kona skal deretter ha ringt til sønnen, som bor like i nærheten. Det skal ha vært han som varslet politiet like etter klokken 23, mens han var på vei til foreldrenes bolig.

Etterforskningsleder John Repstad i Agder politidistrikt ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger av hensyn til etterforskningen.

Politisk engasjert

Mohammadi var en politisk engasjert kurder. Fredag åpnet etterforskningsleder Repstad overfor NRK at drapet kan ha vært politisk motivert.

– Vi har opplysninger om at noen kan ha jobbet mot avdøde. Vi vet ikke om det er personer i Norge eller utlandet, så rutinemessig har vi derfor varslet PST, sier Repstad til NRK Sørlandet.

Ifølge han er politiske motstandere ett av flere aktuelle spor.

– Han har ifølge vitner vært klar på hva han mener om ekstremister, og da skaffer du deg fort noen fiender, sier Repstad.

– Snill og dyktig

VG har snakket med flere i miljøet rundt Mohammadi. Det fortelles om en mangeårig bakgrunn fra den kurdiske Peshmerga-militsen, der han hadde hatt en lederposisjon siden 1980-tallet. Da han ble drept var han fremdeles aktivt medlem i Kurdistans Demokratiske Parti (KDP).

I år 2002 kom Mohammadi til Norge som politisk flyktning. Han etterlater seg en kone og åtte barn som alle er i 20- og 30-årene.

– Han var en veldig snill og dyktig mann. Han satt på mye kompetanse og var ærlig og trofast mot sitt folk og sin nasjon, sier Demokratene-politiker Makvan Kasheikal.

Han er også kurder og kjente Mohammadi godt fra årene i Kristiansand.

– Han var vært med i frihetsbevegelsen siden slutten av 1960-tallet, men fra midten av 90-tallet måtte de holde til i fjellområdene ved grensen, og kampene ble vanskeligere. Det var etter dette han kom til Norge, men han fortsatte kampen her, sier Kasheikal og henviser til at Mohammadi jevnlig dro til Kurdistan.

Tror politiske motstandere har drept han

– Jeg tror det må være politiske motstandere som har drept ham. Han var en tydelig person, som hadde vært med i frihetskampen fra ung alder, sier Kasheikal.

– Men han må ha hatt en betydelig rolle hvis det er slik at man har sendt noen til Norge for å drepe han?

– Ja, det kan du si. De jobber strategisk og taktisk for finne personer som er av betydning. Det finnes flere eksempler på kurdere som er drept rundt om i Europa, men det vil være det første av sin karakter i Norge, sier politikeren.

Han tror ikke Mohammadi fryktet for sitt liv i Norge, men at han ved jevnlig å dra til Kurdistan, var klar over at han risikerte livet.

– Han var veldig engasjert, han levde for det kurdiske folket og var villig til å kjempe for en selvstendig stat for sitt folk, sier Kasheikal.

– Politisk motivert?

– Jeg kjenner ikke denne saken, men på generelt grunnlag er det ikke utenkelig at en kurder kan bli drept i Europa av politiske årsaker, sier stipendiat Erlend Paasche ved Peace Reasearch Institute Oslo (PRIO).

Han poengterer at kurdere i Iran er blitt marginalisert politisk og økonomisk, og at de som engasjerer seg i kampen om en selvstendig stat utsetter seg for en stor risiko.

– De siste årene har Iran trappet opp kampene mot kurdisk politisk aktivisme, og det å være kurdisk aktivist kan medføre fengsling, tortur eller henrettelser, sier Paasche og viser til at tre kurdiske aktivister fra tyrkiske PKK ble drept i Paris i 2013.

For politiet i Kristiansand er fremdeles drapsmotivet ukjent, men de har åpnet for at det kan ha en sammenheng med hans politiske engasjement.

– Vi er blitt kjent med at han var kurdisk leder, og dette er en av flere opplysninger som vi jobber opp mot. Men vi jobber nå bredt for å etterforske dette, sier etterforskningsleder John Repstad ved Agder politidistrikt.

Advokat Knut Henning Larsen forsvarer den siktede sønnen.

– At siktelsen er opprettholdt oppleves som en unødvendig belastning for min klient, og særlig fordi politiet også vet at min klient ikke hadde noe med dette drapet å gjøre, sier Larsen.

VG har ikke lykkes å komme i kontakt med morens forsvarer Christian Faye Ree.

Her kan du lese mer om