SKAL GRANSKE: Liv Øyne, leder i Spesialenheten for politisaker, ble kjent med politiets metodebruk gjennom VG. Foto: Nils Bjåland VG

Spesialenheten etterforsker politiets hasjinnførsel

Leder: Aldri hatt en lignende sak

Justispolitiker kaller metoden «ekstrem»

Politiet bidro til smuglingen av 50 kilo hasj som ble omsatt på det illegale markedet i Oslo. Etter at VG omtalte saken, besluttet Spesialenheten for politisaker å starte etterforskning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Saken var helt ukjent for Spesialenheten før det kom frem i mediene. Opplysninger i VG gir rimelig grunn til å opprette etterforskning, og da tenker jeg på opplysningen om at narkotikaen skal ha havnet på gaten, sier Liv Øyen, leder av etterforskningsavdelingen for Øst-Norge.

Det var Aftenposten som først meldte om etterforskningen.

VG avslørte fredag at politiet i etterforskningen av en narkoliga de mener ble ledet av Metkel Betew, ga politiagenter tillatelse til å innføre 50 kilo hasj. Stoffet endte med å bli solgt på det illegale markedet i Oslo.

VG har fått opplyst at politiet på forhånd fikk tillatelse til å bryte narkotikaloven.

STARTEN: Det var ved denne puben i Oslo sentrum at de danske undercover-agentene presenterte seg som kriminelle overfor Metkel Betews påståtte narkoliga for første gang i fjor vår. Foto: Terje Bringedal/VG

– Jeg kan bekrefte situasjonen, og den er begrunnet i en taktisk vurdering fra politiets side for å unngå å blottstille politiets innsats. Jeg minner om at dette var en langvarig, komplisert og omfattende sak hvor det foreligger meget alvorlige siktelser, sier Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Øyen i Spesialenheten for politisaker vil foreløpig ikke uttale seg om Oslo-politiet burde ha orientert dem om hasjhandelen. Stoffet har en anslått salgsverdi på fem millioner kroner.

– Så langt jeg husker har ikke Spesialenheten hatt en lignende sak til etterforskning, sier Øyen, og tar forbehold om at hun ikke har full oversikt.

Les også: Politiledere anmeldt – saken henlagt

– Meget høy terskel

Nestleder i justiskomiten, Anders Werp (H), mener politiet bør være tilbakeholdne med denne type oppdrag.

– Terskelen må være meget, meget høy for denne type arbeidsmetoder. Det kan godt hende at det var forhold som gjorde det nødvendig med så ekstreme skritt. For dette er et ekstremt skritt å gå til, sier Werp.

– Jeg tar for gitt at politiet har vurdert alle samfunnshensyn, også folkehelseperspektivet. Jeg skal ikke overprøve den taktiske vurderingen fra politiets side, men regner med at politiet utdyper begrunnelsen og lovgrunnlaget. Så får vi se derfra.

HØYRE: Anders Werp (H), nestleder i Stortingets justiskomité, er kritisk til politiets valg. Foto: Robert S. Eik VG

– Kjenner du til liknende saker?

– Det gjør jeg ikke, sier Werp.

Venter på politiets egen evaluering

Hadia Tajik (Ap), leder for justiskomiteen, forutsetter at politiet selv evaluerer aksjonen før hun vurderer om politiets hasj-innførsel må diskuteres politisk.

– I første omgang forutsetter jeg at de evaluerer om metodebruken var nødvendig og proporsjonalt i henhold til situasjonen de stod overfor, sier hun til VG.

Hun mener imidlertid at politiet må ha frihet til å utføre de aksjoner de selv mener er riktige.

– Generelt må vi kunne overlate til politiet å gjøre nødvendige polititaktiske vurderinger. Hvis ikke blir det umulig å være politi. I noen saker er det likevel nødvendig å ta politisk standpunkt til metodebruken, men da må vi vite mer om sammenhengen og hva som står på spill.

Høyres Peter Christian Frølich i Justiskomiteen er mer positiv.

– Uten at jeg kjenner denne sakens detaljer, fremstår dette som solid politiinnsats for å ta ned et knallhardt organisert miljø, sier han, og understreker at det er rettens oppgave å vurdere saken.

Les også: Disse avgjør om Eirik Jensen blir tiltalt eller ikke

KOMITÉLEDER:Hadia Tajik (Ap), leder av Stortingets justiskomité, ber politiet evaluere seg selv. Foto: Jan Petter Lynau VG

100.000 brukerdoser

Flere rusorganisasjoner reagerer på politiets metodebruk.

– Det er ikke greit at 50 kilo hasj har havnet på markedet. Det tilsvarer i hvert fall rundt 100.000 rusdoser, og det kan skape mye problemer og skade når det kommer på markedet, sier Knut Reinås, leder i Forbundet mot rusgift.

Les også: Slår alarm om enorm økning av nye designerdop

Han mener politiet har gått for langt i dette tilfellet. Aldri har han hørt om større provokasjoner. Reinås mener hasjen potensielt kan gjøre stor skade på sårbare personer, og lede flere inn i rusmisbruk.

Bekymret for at barn kan ha kjøpt

Ina Roll Spinnangr, leder for Foreningen tryggere ruspolitikk, mener politiet gjør seg selv til kriminelle.

– Det er betenkelig at politiet i det hele tatt gis grønt lys til å begå grov narkotikaforbrytelse, særlig når det innførte partiet også når sluttbrukerne, som for alt vi vet kan være mindreårige, sier hun.

Spinnangr stiller spørmål om politiet kvalitetssjekket stoffet før de leverte det fra seg.

Les også: Politiledere anmeldt – saken henlagt

– Valgte de svakeste stoffene

Jørgen G. Bramness, professor i rusmiddelforskning ved Universitetet i Oslo, forteller at salget av politiets hasj kan ha fått konsekvenser.

– Hvert år ser vi at personer som er ruset på cannabis havner i trafikkulykker. År om annet ser vi også plutselig uventet hjertedød som følge av cannabisbruk. Det skjer sjelden, men det skjer. Ut fra så mange brukerdoser som politiet har solgt her, blir det interessant, sier han.

Foruten å innføre hasjen, avtalte politiets agenter også å innføre 20 kilo ecstasy – omkring 200.000 brukerdoser.

– Det er interessant at politiet velger de to antatt svakeste ulovlige stoffene i en slik aksjon. Når de først har innført stoffer, har politiet satset på noe som ikke gir så stor skade, og det er kanskje positivt. Men man kunne tenke seg at politiet heller burde gå inn i miljøer som selger de mest skadelige stoffene i stedet, sier Bramness.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder