RAMMES: I dette Aker Solutions-bygget på Fornebu må flere belage seg på å finne en ny jobb. Foto: Trond Solberg , VG

Ekspert: – Norge har ikke råd til å ha ingeniører ledige

Det jobbes nå på spreng for å legge til rette for at oljeingeniører kan komme seg over i andre bransjer.

 • Magnus Braaten
 • Siri Marie Seim Sønstelie

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag ble det kjent at Aker Solutions skal kutte 600 stillinger innen subsea-divisjonen i Norge. Ifølge selskapet selv har de om lag 2500 ansatte innen subsea i Norge.

– Hvis vi sitter igjen med 2000 på subsea i Norge etter denne runden her, da er vi nede på et kritisk nivå med tanke på å beholde kompetanse i Aker Solutions, advarer klubbleder for Fellesforbundet på Aker Subsea i Tranby, Arne Rødby, til E24.

Men det er ikke bare Aker Solutions som havner i en kritisk situasjon, mener karriereekspert og partner i Solstad Gruppen, Thorleif Solstad. Han mener det er alvorlig for hele landet dersom kompetansen til de mange i oljebransjen går tapt.

Solstad peker på at jobbsøkere må være aggressive på jobbmarkedet, samtidig som det er et problem at offentlig sektor er skeptiske til å ansette personer fra privat sektor.

Les også: Ber regjeringen få opp øynene

– Står vi i fare for å miste verdifull kompetanse når så mange ingeniører i oljebransjen mister jobben?

– Det er vanskelig å tilegne seg en slik kompetanse. Det er alvorlig dersom vi i Norge mister den kompetansen, sier han til VG.

– Vi bør heller ta kompetansen og vri den litt for å passe inn i bedriften det gjelder.

Vanskelig overgang

Solstad understreker at det i Norge ikke er stor ledighet, men at det er mangel på mobilitet. Det betyr at det er overskudd av kompetanse i enkelte bransjer, mens det er underskudd andre steder.

– Det som er beklagelig, er at overgangen mellom bransjer i Norge er vanskelig. Det har med å gjøre at rekrutteringsbransjen er erkekonservativ, ved at de alltid kjører «safe» og ikke henter inn ny kompetanse. Det gjør at det er veldig tregt å skifte bransje, spesielt med mange søkere, påpeker Solstad.

– Hva kan personer som er rammet av kuttene i oljebransjen gjøre videre?

– Det er helt klart at «øst-norsk beskjedenhet» ikke fungerer. Her er det den som selger seg best som vinner, og ikke nødvendigvis den beste. Man må lene seg fremover og være aggressiv, sier karriereeksperten.

Tallene stiger: Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

Solstad er opptatt over at ulike bransjer og sektorer må forstå at det er en overføringsverdi av kompetanse det dreier seg om.

– Det mangler ingeniører i bygg- og anleggsektoren og offentlig sektor.

– Fra et samfunnsperspektiv, hvilke utfordringer står vi overfor?

– Det er i hovedsak strukturelle og tradisjonelle problemer. Vi må endre offentlige sektor, den er konservativ. Offentlig sektor er skeptiske til å ansette annen kompetanse, og ansetter heller «blåkopier» enn å ta noe annet og få en tilføring.

Kartlegger arbeidsgivernes behov

Trond Markussen, president i NITO, Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer, mener det er flere ting som er viktig for å ivareta kompetansen som følger med kuttene i oljebransjen.

– Det ene er at arbeidsgivere står i fare for å miste verdifull kompetanse. Det må være tilstrekkelig med kompetanse igjen i olje og petroleumssektoren. For det andre må de som slutter i selskapene raskest mulig finne en løsning. Vi må finne ut hvem som kan bruke kompetansen og hvordan, sier Markussen.

Han er tydelig på at det er et behov for kompetansen til de med bakgrunn fra oljebransjen. Det kommer frem i arbeidet til NITO, hvor én av tre arbeidsgivere i en undersøkelse sier de sliter med å finne ingeniører.

Les også: Derfor kan oljekrisen bli mye dypere

Nå arbeider NITO med å kartlegge behovet til arbeidsgiverne og hvordan kompetansen til ingeniører kan utnyttes videre.

– Vi er ute etter å se på kompetansegapet. Hva er det arbeidsgiverne etterspør? Hvilken videreutdannelse, kurs eller sertifisering er nødvendig for å utnytte kompetansen videre er viktig å kartlegge, forteller NITO-presidenten.

– Norge har ikke råd til å ha ingeniører ledige. Det er viktig å få de i jobb raskest mulig.

Overfor VG sier han at det ikke finnes noen enkel løsning, og NITO skal sette seg ned å kartlegge dette mer over påske. Samtidig understreker han at det ikke er tid til å sitte og vente, og at løsningen ikke kommer av seg selv.

– Vi er midt oppe i prosessen, og prøver å finne en løsning på dette. Akkurat nå ser vi på dette i Rogaland. Når vi vet litt mer så vil vi gå i dialog med dem, og gå sammen med NAV Rogaland i første omgang.

Store regionale forskjeller

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank ser alvorlig på kuttene i oljebransjen, men han er ikke like negativ til overgangen mellom bransjene i landet.

– Bedriftene i Norge har blitt mer konkurransedyktige fordi de har fått sine kostnader redusert som følge av den lave kronekursen. Etter hvert vil disse bedriftene ha behov for mer arbeidskraft. Dette gjelder alle bransjer som konkurrerer med utlandet på et vis, sier han.

Norske studenter skremt av krisen: – Jeg jobber enda hardere

SJEFØKONOM: Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Foto: Javad M. Parsa , VG

Sjeføkonomen ser samtidig store forskjeller på de ulike regionene i landet. Han tror mulighetene er gode for dem som vil inn i ny jobb på Østlandet.

– Vi har allerede hatt nedbemanninger i oljerelaterte virksomheter på Østlandet, men likevel har ledigheten totalt sett sunket svakt. Vi har sett effekter av nedbemanningen i form av ledige kontorlokaler, men ikke på arbeidsmarkedet. Det skyldes at få har mistet jobben i forhold til størrelsen på arbeidsmarkedet og mange andre bedrifter går bedre, fordi oljeprisen og kronekursen har falt.

Slik har det altså ikke vært på Vestlandet, påpeker Andreassen.

– Det har ikke vært enkelt for de som mistet jobben i oljesektoren på Vestlandet de to siste årene. Vi har 8000 arbeidsledige ingeniører i landet, et tall som normalt ligger på 1000-2000, og vi har ingen grunn til å tro at arbeidsledigheten er frivillig.

Les også

 1. Aker Solutions minnes Rune Morten (53): – Mistet en høyt verdsatt kollega

  Rune Morten Narvåg (53), som mistet livet da oljeriggen COSL i Nordsjøen ble truffet av brottsjø onsdag, beskrives av…
 2. Terrorsiktet ingeniør (48) saksøker Aker Solutions

  Ingeniøren, som ble pågrepet på jobb i vår, har fått sparken i Aker Solutions.
 3. Dette mener samfunnstoppene om fremtiden til oljebransjen

  50.000 oljejobber forsvinner - men det er lys i enden av tunnelen, mener politikere, næringsliv- og arbeidslivstopper.
 4. Søkte på over tusen jobber - nå jubler Thomas over fast jobb

  SANDNES (VG) Klokken åtte i går morges begynte en stor dag i arbeidsledige Thomas Bolme (38) sitt liv.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Arbeidsledighet
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

 2. Professor: Ny trend presser lønningene nedover

 3. Dette mener samfunnstoppene om fremtiden til oljebransjen

 4. Næringslivstopper varsler fortsatt økt ledighet

 5. Pluss content

  Livet etter oljekrisen

Fra andre aviser

 1. I fjor ble ingeniøren nedbemannet, nå jobber han som lærer

  Aftenposten
 2. Inntil 70 ansatte mister jobben hos Aker Solutions på Ågotnes

  Bergens Tidende
 3. Nå får 150 beskjed om at jobben ryker

  Bergens Tidende
 4. Ny nedbe­manning ved Aker Solu­tions på Ågotnes

  Bergens Tidende
 5. Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

  Aftenposten
 6. NITO er optimister tross høye ledighetstall

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder