Samfunnskunnskap og likestilling blir obligatorisk i alle asylmottak

50 TIMERS SAMFUNNSKUNNSKAP: Innvandringsminister Sylvi Listhaug og regjeringen vil ha obligatorisk opplæring i norske verdier på asylmottakene. Foto: Fredrik Solstad VG

Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil pålegge alle asylsøkere et obligatorisk kurs i norsk kultur og samfunnskunnskap, med en gang de ankommer et asylmottak.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Forslaget kommer i Høyre-Frp regjeringens stortingsmelding om integrering av flyktninger i mai.

Men allerede nå, når Frp åpner sitt landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag, varsler Listhaug overfor VG at samfunnskunnskap og norske verdier skal inn i asylmottakene.

Innvandrings- og integreringsministeren viser til overgrepene som ble rapportert fra den tyske byen Köln i januar i år, der kvinner ble befølt og angrepet under nyttårsfeiringen.

50 timer

– Det er helt avgjørende at alle som kommer hit, skjønner norsk kultur, norske lover og norske regler, det vi gjerne sammenfatter som norsk folkeskikk. Hvis ikke, er det slikt som skaper problemer i et samfunn, sier innvandringsministeren til VG.

Her kan du høre Hanne Skartveits nye podcast-intervju med Sylvi Listhaug

Hun vil bruke de 50 første timene av norskopplæringen på 175 timer i asylmottakene, til undervise nyankomne asylsøkere i norske verdier og samfunnskunnskap.

Starter i mottaket

– Det har vært en stor diskusjon om de som kommer hit fra en annen kultur og andre samfunnsforhold, og hvordan vi setter dem inn i kulturen her, og den norske måten å leve på. Mange mottak har en slik innføring, men det arbeidet må styrkes. Derfor foreslår vi å flytte dette opplegget fra introduksjonsordningen og til mottakene, slik at vi allerede der starter opplæringen i norsk kultur og samfunnskunnskap, sier hun i dette VG-intervjuet.

Les også: Her er integreringsavtalen mellom partiene på Stortinget

– Hvorfor skal alle asylsøkere igjennom dette, og ikke bare de som får tillatelse til å bli i Norge?

– Det er viktig, uansett om de skal bli i Norge eller om de skal ut, at de kjenner spillereglene i det norske samfunnet. Det handler om likestilling, ikke minst. Det så vi både i Köln og i Sverige, at det foregikk ting der som er totalt uakseptabelt. Dette handler om at kvinner har like rettigheter, at det er greit å gå lettkledt på sommerstid eller når du måtte ønske det, uten at du skal utsettes for noe. Det er også viktig å få fram at vi har ytringsfrihet og religionsfrihet, og alle de andre viktige verdiene.

Lengre tid i mottak

Hun viser til at det kom tre ganger så mange asylsøkere til Norge i fjor, som året før.

– Dette har ført til lang saksbehandlingstid. På grunn av dette vil også de som ikke får bli i Norge, bli værende i mottak en periode, legger Listhaug til.

I romjulen varslet Listhaug i VG at også reglene for permanent opphold blir strammet inn: «En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge»

Viktigere enn norsk

– Og dette er viktigere enn norskopplæring, mener du?

– Ja, det er det viktigste. Vi mener det er en helt riktig prioritering før de lærer norsk. Det er helt avgjørende at alle som kommer hit, skjønner samfunnet de kommer til. Å forstå norske regler, som likestilling, ytringsfrihet og kulturen her, er et utgangspunkt for at du skal kunne fungere i dette samfunnet.

Hun vil tilrettelegge for at denne undervisningen skal starte så snart det er praktisk mulig dersom Stortinget gir grønt lys for en slik pliktig opplæring:

– Det vil overraske meg om Stortinget ikke er enig i at det er fornuftig med bedre kunnskap om verdier, etter den debatten som også var i Norge etter det som skjedde i Köln, hvor politikere fra så og si alle partier sa at man måtte unngå at kvinner ble antastet. I Köln ble det også gjennomført voldtekter. Det er overgrep som kan ødelegge et liv. Vi må gjøre det vi kan for å hindre at sånt skjer, sier hun.

Les også hvordan Listhaug svarer på bade-kritikken

En helt annen kultur

– Er overgrepene du viser til, et kriminelt forsett eller mangel på forståelse?

– Det er et uttrykk for at man kommer fra en helt annen kultur og har et helt annet syn på kvinner enn det vi har i Norge og andre vestlige land. Så er det utrolig viktig at de som kommer til Norge, tilpasser seg den norske måten å leve på, og norske verdier. Men da må de få opplæring, og det er vårt ansvar. Derfor vil vi styrke det arbeidet, sier Listhaug

Listhaug varsler også at det blir en pliktig prøve etter kurset i norske verdier:

– Du må bestå en prøve der du beviser at du har lært det du skal lære. Om du består, kan det bety at du kanskje har mindre behov for dette når du kommer til introduksjonsopplæringen, selv om det kan være gode grunner til å repetere noe av stoffet.

NOAS: Fraråder mer passivitet

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, er uenig med regjeringen i at samfunnskunnskap er viktigere enn norskopplæring:

– Den beste måten å integrere på, er å åpne opp og gi bedre tilgang til det samfunnet som de skal integreres i. Språkkunnskaper er nøkkelen til å få kontakt med samfunnet rundt. Jeg vil fraråde nye tiltak som fører til enda mer passivitet og avstand til samfunnet forøvrig, sier Austenå til VG.

Hun mener at en pliktig klasseromsundervisning i samfunnskunnskap inne i mottaket står i motsetning til målet om raskere integrering:

– Det beste de kan gjøre for asylsøkerne er aktivisering. Regjeringen må åpne for at de med avklart identitet kan søke om arbeidstillatelse, og legge til rette for at søkerne i langt større grad kan organisere sine egne liv i asylmottaket.

Austenå anbefaler regjeringen å reise til Sverige og besøke asylmottaket på Restad gård, som VG rapporterte fra i forrige uke. Der står asylsøkerne selv i stor grad for driften av mottaket.

Les mer om Restad: På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

– Nøkkelen til å forstå et samfunn er å delta i det, ikke å bli holdt utenfor, sier NOAS-sjefen.

Les også

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Solberg-regjeringen
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. Stortingsflertallet: Nektet Listhaug å kutte i norskopplæring

 2. Nordmann eier Sveriges største asylmottak: Bare kall meg asylbaron

 3. Listhaug: Norge er blitt mindre attraktivt som asylland

 4. Folkeskikk og menneskerettigheter

 5. Venstre-Grande ber Listhaug la asylsøkere drive asylmottak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder