GIFTET SEG: 12. september giftet Emma Wang seg med Curt Inge Eriksen i Familiekirken i Mandal. Bryllupet er ikke gyldig på grunn av manglende prøvingsattest.

GIFTET SEG: 12. september giftet Emma Wang seg med Curt Inge Eriksen i Familiekirken i Mandal. Bryllupet er ikke gyldig på grunn av manglende prøvingsattest. Foto: Privat ,

Mannen hennes døde - nå må Emma Wang (29) forlate landet

UDI: - Forstår at Wang oppleves situasjonen vanskelig

På julaften mistet kinesiske Emma Wang mannen sin i en drukningsulykke. To uker senere fikk hun beskjed om å forlate landet fordi ekteskapet deres ikke var gyldig.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De avslår søknaden min om oppholdstillatelse fordi Curt (mannen, journ.anm) er død. Det er umenneskelig, sier Emma Wang til VG.

Curt Inge Eriksen omkom i en drukningsulykke i Mandal julaften. To uker senere mottar Wang et brev fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og politiet om at hun må forlate landet fordi; «Forloveden døde 24. desember 2015. På bakgrunnen av dette er ikke vilkårene for å få en oppholdstillatelse etter utlendingslovens §48 til stede».

Paragrafen det vises til omhandler oppholdstillatelse med inntil seks måneders varighet hvor søker skal inngå ekteskap med en norsk statsborger, samt at det må være dokumentert at det ikke foreligger hindringer for å inngå ekteskap.

Det var Lindesnes Avis som først omtalte saken.

De to giftet seg i Familiekirken Mandal i september i fjor, men ekteskapet er ikke gyldig fordi prøvingsattesten ikke ble godkjent. Dette er fordi det mangler et dokument fra kinesiske myndigheter som beviser at Wang ikke allerede er gift.

Vigsler informerte om at vielsen ikke var juridisk gyldig og at sorenskriveren måtte ordne papirene i etterkant, men papirene kom ikke i tide før Curt døde.

Oppsøkte UDI

Wang, som har bodd i Norge i to år, forteller at hun søkte om oppholdstillatelse juli i fjor, og fikk da beskjed om at behandlingstiden var på åtte måneder.

– I januar oppsøkte jeg UDI i Kristiansand på nytt for å informere dem om at Curt hadde gått bort, men at jeg ville fortsette å bo og studere i Norge. Jeg fikk beskjed om at jeg ville høre fra dem, sier hun.

To uker senere kom brevet i posten: Hun må forlate Norge innen 29. mars.

– Jeg synes det er urettferdig. Jeg ville få hjelp, men de vil bare kaste meg ut, sier hun til VG på flytende norsk.

UDI skriver, ifølge Lindesnes Avis, i avslagsbrevet at Wang ikke har noen særlig tilknytning til Norge, og det foreligger heller ikke sterke menneskelige hensyn som taler for å gjøre unntak fra de alminnelige vilkårene for tillatelse.

FORTVILET: Emma Wang vil ikke forlate Norge og reise tilbake til Kina. – Jeg har hele livet mitt her, sier hun. Foto: Nils Bernt Rinde , Lindesnes Avis

– Jeg ble sjokkert da jeg mottok brevet. Det var uforståelig. Det kunne ikke være sånn, tenkte jeg. Verden falt i grus. Det er ingen god følelse at Norge vil ha meg ut av landet. Jeg har ikke gjort noe galt - jeg fortjener ikke dette, sier Wang fortvilet.

Elisabeth (30): Må forlate Norge fordi hun har to arbeidsgivere

Fått et liv i Norge

Wang er uenig i at hun ikke har særlig tilknytning til Norge.

– Jeg har et veldig godt forhold til svigerfamilien. Jeg har venner. Jeg jobber her som frilans tolk og vikar som engelsklærer, og i hjemmesykepleien – i tillegg har jeg vært servitør. Jeg liker å jobbe og liker ikke å sitte hjemme og ikke gjøre noen ting.

Hun forteller at Curt har brukt masse penger for å gi henne et liv her i Norge - og hjulpet henne slik at hun har lært seg språket.

– Han ville at jeg skulle bli her. Om jeg må reise til Kina må jeg begynne livet på nytt. Finne ny jobb og velge hvilken by jeg vil bo i. Jeg har jobbet i to år for å ha et liv her – og det er synd å forlate alt og begynne på nytt igjen.

Les også: Doktorgradsstipendiat fikk ikke bli

Klager på vedtaket - har mottatt papirene

Advokat Per Sneve sier til VG at det er ingen tvil om at ekteskapet er ugyldig, men han mener vilkårene er der for å godkjenne ekteskapet i ettertid – på grunn av de spesielle omstendighetene og det spesielle dødsfallet.

– Dette har gitt Emma et sterkt bånd til familien, mener advokaten.

Han har påklaget utkastelsesvedtaket og bedt om at Wang får bli i Norge ut behandlingstiden, som normalt er på tre til fire måneder.

Han forteller VG at dokumentasjonen fra Kina endelig har kommet på plass. Nå venter de på dokumenter fra Skattemyndighetene slik at de kan søke om å få ekteskapet godkjent.

Den kinesiske dokumentasjonen må godkjennes av Fylkesmannen.

Husker du denne?: Samboer til OL-helt kastes ut av Norge

UDI: Forståelse for at dette føles tungt

Hilde Mikalsen, enhetsleder for Familieinnvandring i UDI, bekrefter overfor VG at Wang søkte om midlertidig oppholdstillatelse for å gifte seg i Norge i fjor, og at den vanskelige situasjonen oppsto da forloveden døde og det dermed ikke lenger var grunnlag for å gi en slik forlovedetillatelse.

- Når man får avslag på søknad om opphold får man også en utreisefrist. Hun har derimot klaget på vedtaket og bedt om å få bli i Norge i løpet av klageprosessen. Vi vil ta stilling til det før hun eventuelt må reise ut.

Hun har forståelse for at situasjonen oppleves som tøff.

- I tillegg til å miste en av sine nærmeste har hun også fått avslag på sin søknad om oppholdstillatelse i Norge. Imidlertid er det ikke lenger grunnlag for å gi henne forlovedetillatelse, og hun har ikke søkt om opphold på andre grunnlag. Denne saken gir oss dessverre ikke mulighet til å gi opphold på andre grunnlag enn hun har søkt om, selv om vi har forståelse for at dette føles tungt.

- Nå som de rette dokumentene er på plass søker de om å få ekteskapet godkjent - vil dette forandre noe i saken?

- For å få en selvstendig tillatelse når ektemannen er død, må hun ha en ektefelletillatelse. Dette søkte hun aldri om idet de aldri ble formelt gift. Selv om ekteskapet eventuelt skulle bli godkjent i ettertid, er det dessverre ikke mulig å få ektefelletillatelse med en ektefelle som er død.

- Hun sier at hun kom til dere for å få hjelp, men at dere bare vil kaste henne ut. Hvordan tar dere stilling til det?

- Vi kan ikke se at Wang har vært i kontakt med UDI etter at forloveden døde.
Dersom hun ønsker å søke om oppholdstillatelse på annet grunnlag, for eksempel studie, må hun fremme en slik søknad før utreisefristen utløper. Vi vil ta stilling til en eventuell ny søknad når den kommer til oss.

Organisasjonen Juridisk hjelp for kvinner, Jurk, har også engasjert seg i saken, skriver Lindesnes Avis.

– Søknad om godkjenning av ekteskap gjøres til Fylkesmannen. Et ekteskap kan godkjennes som gyldig dersom særlige grunner foreligger. Godkjenning kan gis, selv om den ene er død, skriver saksbehandler Aurora Bjørnvold Assev hos Jurk til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder