TV-PROFIL: Per Ståle Lønning jobbet en mannsalder i blant annet NRK og TV 2. I går markerte han seg på nytt med et innlegg om spillersammensetningen i norsk fotball. Bildet ble tatt da han sluttet i TV 2 i 2005. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Lønning beklager ordvalg i innlegg om norsk fotball

Borch om Lønning: – Primitive holdninger

NRK-veteranen Christian Borch omtaler eks-kollegaens utsagn som «unødvendig sårende». Selv beklager Per Ståle Lønning enkelte ordvalg i uttalelsene sine.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter onsdagens cupkamp mellom Viking og Molde, som var preget av flere stygge situasjoner, skrev den folkekjære programlederen blant annet på sin egen Facebook-side at det var «utelukkende fjernimporterte spillere som står for griseriet».

Videre skrev han: «Har vi rett og slett for mange «framandkulturelle» i norsk fotball??»

Overfor VG beklager nå Lønning denne ordbruken.

– Utlendinger, ikke fremmedkulturelle

– Jeg angrer på bruken av ordet «fremmedkulturell». Det jeg mente var utlendinger. Det har ikke noe med farge eller kultur å gjøre, sier Lønning og forklarer at det like gjerne handler om danske eller svenske spillere, som afrikanske.

– For å si det sånn, du har norske gutter som har spilt fotball fra de er fem år gamle, og når de er gamle nok, så er det ikke plass til dem lenger. Dette er ikke en rasismedebatt, men bruken av ordet «fremmedkultuell» kan oppfattes slik at det var det jeg hadde satt i gang. Det var en glipp som jeg sterkt beklager, sier Lønning.

Han forstår at folk reagerer på det, og reagerer på det selv, når han ser hvordan det kom ut, forteller han.

Se oversikten: Fra 2004-2014 - så mange utlendinger har spilt i Tippeligaen

KRITISERER EKS-KOLLEGAEN: Christian Borch, som i mange år delte arbeidsgiver med Per Ståle Lønning, mener eks-kollegaen har vært et frisk pust i norsk journalistikk gjennom hele sin karriere, men at han likevel nå går for langt med sine uttalelser. Foto:Kyrre Lien,VG

Borch: – Offer for sin egen originalitet

– Han har en lang karriere bak seg i norsk presse og er en veldig markert figur som bestandig har brukt skarpe formuleringer. Det har på en måte vært hans varemerke – på godt og vondt, sier Christian Borch til VG.

Nyhetsankeret og Urix-programlederen startet i NRK på rundt samme tid som Lønning, men i fjor ga NRK-veteranen seg i kanalen etter 36 år. Borch mener eks-kollegaen har hatt en positiv betydning for journalistikken i Norge og at han har bidratt til å «slå hull i veggene». Han støtter likevel ikke Lønnings siste utsagn.

– Jeg tror nok han er et offer for sin egen originalitet. Det er lett å gå for langt i begeistringen over egne originale utsagn, sier Borch og legger til at han prinsipielt er veldig sterkt imot alt som kan oppfattes som diskriminerende og fordomsfullt.

– Han blir lagt merke til og får en gjennomslagskraft som blir stor og det må han være oppmerksom på.

Fått med deg? Stabæk-Olsen: – Norske spillere er for dyre

– Unødvendig sårende

Borch reagerer også sterkt på at den tidligere TV 2-programlederen ikke har større forståelse for at andre kan oppfatte hans synspunkter som rasistiske. Han mener blant annet at Lønning «stigmatiserer sin egen situasjon ved å bruke en populistisk teknikk man vanligvis finner hos en del ytterliggående politikere».

– Det kan virke unødvendig sårende og polariserende med tanke på eksisterende konflikter i samfunnet, sier Borch.

NRK-profilen tror det største problemet med Lønnings utsagn er det underliggende budskapet og assosiasjonene de kan bringe frem hos publikum.

– Når du går ut og begynner å selge sånne primitive holdninger er det fare på ferde.

Husker du? Nå gjør norske spisser rent bord

PROGRAMLEDER: Per Ståle Lønning. Foto:Henning Carr Ekroll,VG

Lang fartstid

Det tidligere nyhetsankeret understreker at Lønnings fortid har gitt ham en posisjon blant nordmenn han ikke må glemme bort.

– Jeg mener det påligger et ansvar når du har kommet til å bli en offentlig person. Du skal være klar over at du blir lagt merke til på en annen måte. Ordene dine får en helt annen tyngde enn hvis du er en anonym figur, mener den tidligere NRK-programlederen.

Lønning tar poenget og kaller Borch en oppegående mann og skjønner at innlegget kunnne oppfattes sårende.

– Dette har han tydeligvis rett i. Både VG og Ukeslutt har ringt meg i dag. Du har tydeligvis en annen posisjon når du har jobbet i tre tv-kanaler og to radiokanaler. Jeg pleier ikke å være så ubetenksom, sier Lønning.

Sett denne? NRK vant pensjonsstrid i retten

Prøvde å rette

Han forteller at han prøvde å gå inn og endre på innlegget.

– Jeg er ikke noe teknisk geni og er ikke så flink til å gå inn og rette. Jeg oppfattet først glippen etterpå. Jeg får ikke gjort noe med det. Har jeg skrevet det, så får det stå, sier Lønning.

Les også: Advokat: – Lønning føler seg mobbet og sjikanert

Per Ståle Lønning var ansatt i NRK mellom 1975 og 1992, blant annet som anker i Dagsrevyen. Han er likevel mest kjent som programleder for forskjellige debattprogrammer på NRK, TV Norge og TV 2, blant annet programmet Sentrum, som han også vant Gullrutens publikumspris for i 2000.

I 2007 sto Lønning frem og hevdet at han ble «frosset ut av TV 2». Noen år senere fortalte programlederen om at samlivsbrudd og konflikten med arbeidsgiveren hadde drevet ham til å forsøke å avslutte sitt eget liv.

Les også: Thioune og dommer Edvartsen i rasismekrangel

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder