ETTERSØKT: Mutar Muhammad Majid er etterlyst av svensk politi. Foto: ,

Norsk politi varslet om etterlyst svensk IS-medlem

PST: – Vi bistår svensk politi

Politidirektoratet har varslet alle politidistriktene om å være
oppmerksom på den terrormistenkte IS-tilhengeren som er ettersøkt av svensk politi.

  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut navn og bilde på mannen, som som de mener skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

– Vi bistår svensk politi i denne saken. Når det gjelder trusselinåvet i Norge, så gjelder fortsatt det som står på våre hjemmesider, sier Siv Alsén, seniorrådgiver i PST, til VG.

Nå har den svenske etteretningstjenesten også bedt dansk politi om assistanse i jakten på den mistenkte terroristen Mutar Muhammad Majid, bekrefter leder av etterfoskningsseksjonen ved Nationalt Efterforskningscenter, Lisbeth Jessen, overfor dansk TV 2.

På spørsmål om Norge vurderer å heve trusselnivået, sier Alsén at PST ikke opererer med nivåer på samme måte som svenskene.

– Vi bruker ikke nivåer, vi beskriver trusselbildet. Det å øke terrorberedskapen handler om at vi har et tettere samarbeid mellom Kripos, politiet og PST. Dette er knyttet til intensivisering og innhenting av informasjon, sier Alsén.

Hun sier at de vurderer trusselbildet hele tiden og at dette er en fortløpende vurdering som gjøres utfra informasjonen PST henter inn.

– Ingen knytninger mellom Paris og Norge

– Hvis det er endringer i trusselbildet så kommuniserer vi det, men per i dag ser vi ikke at det er noen knytninger til Norge når det gjelder hendelsen i Paris og gjerningspersonene der, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Alsén.

– Er det grunn til å tro at Mutar Muthanna Majid er i Norge?

– Det kan jeg ikke kommentere, det må politiet kommentere, sier Alsén.

Säpo oppfordrer svenske politibetjenter som skulle treffe på Mutar Muthanna Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen.

– Politidirektoratet har sendt ut varselmelding til alle politidistrikt i Norge om dette, opplyser pressevakt i Kripos, Rebekka Bredesen til NTB.

Ifølge NRK kan ikke norske myndigheter utelukke at mannen befinner seg i Norge.

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid, og skal være medlem av IS, ifølge Säpo. Han har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige, ifølge svensk politi.

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo hevet onsdag trusselnivået i Sverige og opplyste at de jakter en konkret mann.

Skal ha planer om terrorangrep i Europa

Denne mannen skal ifølge Aftonbladet og Expressen være Mutar Muthanna Majid, en irakisk statsborger i 25-årsalderen som skal ha vært i Syria og kjempet for IS. Ifølge SVT skal han ha en form for kobling til Sverige, skriver NRK.

Ifølge svenske medier står det i politidokumentene at Majid skal være involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med, har personer i det muslimske miljøet blitt kontaktet av myndighetene her hjemme. Etter det NRK erfarer har de blitt advart mot mannen og fått beskjed om at han kan befinne seg i Norge.

I det samme miljøet sirkulerte i går kveld SMSer med navn og bilde av den antatte terroristen. Der ble det advart om at han kan være farlig.

I Norge har PST denne uken besluttet å heve beredskapen og iverksette deler av det norske terrorplanverket.

Majid er begjært pågrepet, mistenkt for forberedelse av terrorhandling. Ifølge Aftonbladets kilder er det han som skal være årsaken til at Sverige har høynet trusselnivået. Majid skal ha tatt seg til Sverige via Irak og Tyskland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder