Ahmed fra Jemen tilbake på UDIs regning: – Jeg vil bare leve i fred

OSLO LUFTHAVN (VG) Han var en av de første asylsøkerne som ble sendt tilbake til Russland uten å få søknaden sin realitetsbehandlet. Nå er Ahmed (36) tilbake i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er et mirakel. Alle sier at jeg er en svært heldig mann, og en av få, sier Ahmed Al Dailami, og bryter ut i et stort smil.

Det var en svært lykkelig mann som onsdag formiddag igjen satte fot i landet han urettmessig ble sendt ut av for rundt tre uker siden.

Bakgrunn: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

Jemenittiske Ahmed Al Dailami (36) var blant den første gruppen på tretten asylsøkere som ble sendt over Storskog og tilbake til Russland, etter at Stortinget i november haste-endret utlendingsloven for å unngå full saksbehandling av asylsøknadene fra den stadig voksende mengden av asylsøkerne som ankom over Storskog.

Skulle bli utvist til Jemen

Like etter at han og landsmannen Abdullah ble sendt tilbake til Russland, ville russiske myndigheter utvise dem til Jemen. De hadde nemlig bare noen dager igjen på visumet sitt i Russland.

Norge har imidlertid ikke returnert asylsøkere til krigsherjede Jemen siden 15. april i fjor fordi landet anses som for farlig for retur.

Etter at Utlendingsnemnda opphevet UDIs vedtak om landsmannen Abdullah forrige uke, avgjorde UDI selv at Norge skal realitetsbehandle Ahmeds asylsøknad. Begge de jemenittiske asylsøkerne er nå hentet tilbake til Norge på UDIs regning.

UNE: Feil å kaste ut Abdullah til Russland

– En stund var jeg i sjokk, fordi jeg alltid hadde inntrykket av at Norge var den mest humanitære staten i verden, sier 36-åringen om å bli uttransportert til Russland for tre uker siden, og med det risikere å bli sendt tilbake til Jemen bare noen dager senere. Ifølge Ahmed selv ville det betydd «en sikker død», ettersom han har en fortid som offiser i hæren i hjemlandet.

KLAR FOR AVREISE: Jaffer Ibrahim fra Norsk Folkehjelp (til venstre) hjelper Ahmed før avreise til Bodø. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ukene i Russland har vært tøffe for 36-åringen. Jemenitten eide ikke en krone, og måtte selge mobiltelefonen sin for å komme seg til Moskva. Både i iskalde Murmansk og i Moskva tok han seg flere netter inn i bygninger og sov i trappeoppganger, i mangel på andre muligheter.

Ettersom visumet hadde gått ut, var Ahmed på overtid i Russland. Han ga opp forsøket på å flykte fra hjemlandet, og innså at han måtte tilbake til krigsherjede Jemen.

Full krig brøt ut i Jemen i mars i fjor, og situasjonen har vært svært uoversiktlig siden. Siden da er ifølge FN over 2700 sivile drept i krigen. I dag er over 80 prosent av landets 21 millioner innbyggere avhengige av en eller annen form for nødhjelp.

Human Rights Watch: Saudi-Arabia dreper med klasebomber i Jemen

Ahmed hadde skrapt sammen 1000 dollar fra familie og støttespillere i Norge og det jemenittiske miljøet i Moskva og kjøpt en billett til Jemen. Så fikk han beskjed om at UNE hadde omgjort UDIs vedtak.

– Jemen er et kaos. Det er umulig å ha et liv der, sier han.

Tirsdag landet han altså på Oslo Lufthavn. Senere på dagen dro han videre til Bodø for å få realitetsbehandlet asylsøknaden sin.

– Jeg er svært takknemlig for all hjelpen og støtten jeg har fått. Uten hjelpen og oppmerksomheten rundt saken min, hadde jeg vært i Jemen nå. Det er for tidlig å si hva fremtiden vil bringe, men jeg håper jeg kan bli i Norge. Jeg vil bare leve i fred, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder