KNUSTE MONTERE: Inne i gullsmedbutikken knuste ranerne montere og tømte gullvarer opp i to bager de hadde med seg. Ytterst til høyre står en kvinnelig kunde som havnet midt oppe i dramaet. Foto:POLITIET,

Sju svensker tiltalt for væpnet gullsmedran i Oslo

To eneggede tvillinger tiltalt for ranet

Gullvarer for 1,4 millioner kroner borte

Syv svenske statsborgere er tiltalt for å ha ranet
gullsmedbutikken «Sheikh Enterprises» på Grønland i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge tiltalen fikk ranerne med seg gullvarer for 1,4 millioner kroner, som fortsatt er sporløst borte.

Det var om formiddagen lørdag 29. mars i fjor at fire maskerte ranere slo til mot gullsmedbutikken Sheikh Enterprise på Grønland i Oslo.

Like før klokken 12 stanset en svart Audi RS6 stasjonsvogn med svenske skilter utenfor gullsmedforretningen. Ut av den stjålne bilen kom det tre mørkkledde menn. De var ikledd svarte bukser og svarte arbeidsjakker med en bred refleksstripe over brystet og overarmene. I tillegg var de maskert med svarte finlandshetter, vernebriller og skibriller.

Knuste glassmontere

Ranerne sprang målbevisst mot inngangen til forretningen, dyttet inn den ulåste døren og stormet inn i butikken. Der gikk de systematisk til verks.

Ifølge tiltalen gikk en av ranerne mot den ene ansatte med et brekkjern og ropte:

– Down! Down!

Med hvert sitt brekkjern knuste ranerne den ene glassmonteren etter den andre. Glasset sprutet mens de dundret løs på montrene i disken og på veggen bak skranken. For å unngå kuttskader på hendene og etterlate seg blodspor, brukte de røde arbeidshansker.

En fjerde raner kom litt etter de andre inn i gullsmedforretningen, bevæpnet med et AK47 automatgevær. Han gikk rundt i lokalet og holdt vakt.

Ranerne var raske og effektive og tømte brett med gullsmykker og ringer i to bager som de hadde tatt med. To minutter og 19 sekunder etter at de kom inn i forretningen, hastet ranerne ut med to bager fulle av gull.

Godt planlagt ran

Idet raneren med automatvåpenet skulle sette seg inn i bilen, avfyrte han to skudd opp i luften med automatvåpenet. Deretter forsvant ranerne i stor fart bortover

Politiet fikk første melding om ranet to minutter på tolv. Fire minutter senere fikk politiet melding om at en bil sto i brann i Heimdalsgata.

Påtalemyndigheten mener at ranet var godt planlagt. Ifølge tiltalen hadde ranerne på forhånd stjålet og plassert en Audi A3 i nærheten.

Etter ranet gjemte ranerne seg i en leilighet i Arups gate som ble disponert av en av de tiltalte.

Dagen etter ranet ble den antatte hovedmannen og en annen raner hentet av en tredje tiltalt og kjørt til Stockholm, ifølge påtalemyndigheten. Mannen som disponerte leiligheten skal ha kjøpt også bussbilletter til Stockholm som han ga til de to gjenværende ranerne.

Tvillingbrødre

Om lag tre uker etter det brutale ranet gjennomførte norsk og svensk politi en koordinert operasjon i Stockholmsrådet, og pågrep fem svenske statsborgere.

I tillegg ble svensk statsborger pågrepet i Oslo og siktet for medvirkning til grovt ran. Nå er enda en mann trukket inn i saken. Han er tvillingbror til en av de andre tiltalte i saken.

I motsetning til de seks andre tiltalte er han ikke varetektsfengslet, og skal oppholde seg i Sverige.

To av de tiltalte har erkjent medvirkning til det væpnede ranet. Den antatte hovedmannen, en 23-årig svensk statsborger av iransk opprinnelse, har erkjent medvirkning til ranet.

Han er tiltalt for å ha vært en av de fire ranerne som var inne i butikken. Noe han nekter for, opplyser 23-åringens forsvarer, advokat Torgeir Falkum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder