KINA-FAN: Utenriksminister Børge Brende var miljørådgiver for den kinesiske regjeringen i åtte år før han ble statsråd. Nå er hans store mål å gjenopprette et godt forhold til landet. Foto: Krister Sørbø/VG

Derfor er Kina viktigere enn Dalai Lama

Børge Brende til VG om mektige Kina:

Tungen på vektskålen i internasjonalt diplomati

Kan få avgjørende betydning for norsk økonomi

GARDERMOEN (VG) Utenriksminister Børge Brende (H) tror at å si nei til møter med Dalai Lama kan bedre det iskalde forholdet mellom Kina og Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det var en vanskelig beslutning ikke å møte Dalai Lama. Men med min kjennskap til Kina, så mener jeg at hvis vi skal reparere forholdet, så var det nødvendig og riktig å ta den beslutningen, sier utenriksminister Børge Brende til VG.

- Hvorfor er forholdet til Kina så viktig at det kom foran et møte med Dalai Lama?

- Som verdens største land, som trolig blir verdens største økonomi i løpet av kort tid, er Kina ofte tungen på vektskålen i viktige internasjonale prosesser om klima, miljø, fattigdom og handelsavtaler.

- Hva er viktigst: Diplomatiske samtaler eller økonomiske avtaler?

- Det å være utestengt fra direkte dialog med Kina er mest alvorlig, og politisk dialog er hovedmålet. Men jeg er bekymret for økonomiske konsekvenser dersom det på sikt forblir et politisk ikke-forhold, sier Brende.

- Kina vil bli verdens største marked, som også norske bedrifter trenger full adgang til. Både diplomatisk og økonomisk er det avgjørende for Norge å gjenopprette et normalt forhold til Kina.

Bakgrunn: Dalai Lama mener Norge kan gjøre mer for å hjelpe Tibet

I de siste åtte årene før han ble utenriksminister besøkte Brende Kina flere titalls ganger som miljørådgiver for den kinesiske regjeringen, i China Council.

- Jeg opplevde at Kina viste vilje til å lytte, også til kritiske røster, sier han.

Sinnet stikker dypt

Brende har som ett av sine store mål som utenriksminister å lykkes med å normalisere forholdet til Kina, noe han beskriver som en «pågående prosess». Han beskriver forholdet som «ikke-eksisterende» etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010.

- Det stikker veldig dypt fra kinesisk side. Det er en helt spesiell situasjon Norge er i, sier Brende.

BESØK PÅ STORTINGET: Regjeringen sa nei, men fredag morgen fikk Dalai Lama besøke Stortinget. Foto: NTB/Scanpix

Men han avviser at kineserne skal ha kommet med krav overfor Norge, deriblant at norske statsministre ikke gratulerer framtidige Nobelprisvinnere landet ikke kan akseptere.

- Jeg er helt ukjent med at Kina skal ha kommet med en liste med krav mot Norge. Jeg har ikke mottatt noen slike krav. Og i mitt diplomatiske arbeid med Kina står det ikke på dagsorden at man ikke skal gratulere de fredsprisvinnerne en norsk regjering selv ønsker å gratulere.

Direkte samtaler

Brende kjenner seg ikke igjen i ekspertuttalelser om at Kina er et land som kun respekterer at det settes hardt mot hardt, og at kineserne derfor vil oppfatte det som et tegn på svakhet når den norske regjeringen nektet å møte Dalai Lama.

Brende viser til Tyskland, Danmark og Storbritannia, som ikke har hatt offisielle samtaler med Dalai Lama under hans siste besøk til de landene, og som har kommunisert med Kina og «nådd en forståelse» om hvordan å forholde seg til besøk fra Dalai Lama.

- Ved å få muligheten til å ha direkte samtaler med kinesiske ledere, vil man få en mulighet til å ta opp brudd på menneskerettighetene og forhold for minoriteter, deriblant tibetanerne, sier Brende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder